Легендите на Левски и ЦСКА - Емил Велев и Георги Илиев, гостуваха на Gong.bg преди дербито между "сини" и "червени". Те застанаха един срещу друг и стана напечено. Между двамата имаше шеги и закачки, и често прехвърчаха искри, но въпреки това запазиха добрия тон. Напълно нормално, всеки един от тях защитаваше любимия си отбор, но това не им попречи да изразят искрено мнение за случващото се на "Герена" и "Армията", като отправиха сериозни критики.

- Казвам добър ден на легендата на ЦСКА - Георги Илиев, както и на легендарния играч и в последствие превърнал се в последния треньор, направил Левски шампион - Емил Велев. Предстои едно дерби с по-различен заряд, какво можем да очакваме от него?

Георги Илиев: Най-доброто за ЦСКА е, че колегата не е треньор на Левски, но нека да почнем със сериозните неща. Виждаш какво е отношението на Левски за този мач. Всичко друго даваме, но искаме да бием ЦСКА. Ние може би имаме същия стил и мислене, но това не е сериозно. 

Единият отбор се бори за 4-то място, за да играе бараж не знам с кой, другият се борим 11 години да станем шампиони. Нямаме един мач от сериозните, в който да сме надиграли или поне нещо смислено да покажем. С Лудогорец и Левски, това са ни мачовете, а и ЦСКА 1948, които вече станаха фактор. Те започнаха да завършват наравно с Лудогорец, с нас да завършват наравно, та даже и щяха да ни бият. Това ли е нивото на Левски и ЦСКА? 

Ние двамата сме свикнали, аз съм няколко години шампион, веднага след нас Левски стана няколко години шампион. Ние освен да сме шампиони, всичко друго е несериозно за нас. Винаги е било така, сега да говорим, че едно време еди какво си сме направили. Не, едно време се биехме двата отбора пред 70 хиляди и чакахме европейските отбори, за да играем. Това беше мач за феновете. Между другото, повечето мачове ние губехме от Левски, но бяхме четири години шампиони поред, и тогава отстранихме всички европейски шампиони. 

Не ги бихме, а ги отсранихме, а това не е малко. Сега не могат и да мечтаят. Дори и след мач бяхме приятели и всички вечеряхме заедно и ходехме на купони, а преди мач никога не е имало като сега такива неща. Какво значи Левски? Най-добрите ми приятели бяха от Левски и какво беше лошото да вечерям с него, с Наско Сираков, с Боби Михайлов. Ние бяхме непрекъснато заедно.

Емил Велев: Някои даже си станаха и кумове, и Стойчо Младенов и Джони Велинов с играчи от Левски.

Георги Илиев: Съвсем нормални неща, сега живеят да се покажат в мача с ЦСКА примерно, Левски да бие и да каже спасихме първенството. Играем за 4-то място с бараж, обаче пък бихме ЦСКА, а ЦСКА, ако бие Левски, ще каже не станахме шампиони, но бихме Левски. Това, че падаме вкъщи от Черно море, отпадаме за Купата изведнъж изчезва. Стадионът също изчезна.

Емил Велев: Стадионът ще бъде построен, нали?

Георги Илиев: Когато козирката на Левски, но много се надявам да започнем, но не като Левски. Да направим общежитие и след това да се чудим какво да го правим.

Емил Велев: Напротив, общежитието на Левски е пълно. Има таланти.

Георги Илиев: Не говоря за това старото общежитие, което с Батков тогава направихте. Говоря за новия ви стадион - общежитие/блок, защото това е блок без козирка, без нищо.

Емил Велев: Беше малко необмислено, но там знаеш, че и други фактори се намесиха. Не е само Батков.

Георги Илиев: Проектът беше много добър, не знам защо не го напрвихте, но аз ги бъзикам всяка година.

Емил Велев: Не, наистина като сектор е много хубав, между другото. Удобен и всичко, но няма козирка.

Георги Илиев: Като нямате козирка, все едно нямате нищо. В момента има търсене на дъждобрани от Китай, червени и сини по един долар са, може да ви спонсорираме, защото имате проблеми с финансите, а ние го имаме.

- Смятате ли, че този мач може да реши титлата в България?

Емил Велев: Да, всичко е възможно. Както знаем, по едно и също време играят отборите. Лудогорец във Варна, Левски и ЦСКА на „Васил Левски“, така че всичко може да се случи. Сега, ако има „тъмни“ фактори, а някои спекулират за такива. Този да даде на онзи, другият ще пусне. Аз това нещо не го вярвам, защото във времето и годините, когато сме играли с ЦСКА, е било подготовка на макс и просто с нетърпение сме чакали тези мачове. 

Както и Жоро каза, че тогава сме ги били, ние много трудно го правехме. Те бяха уникален отбор. Почти всички бяха национали и ние този мач го чакахме с нетърпение. Играехме по два такава мача в годината. Единият есенния полусезон, а другият - пролетния. Това е, шест месеца си на върха, щом биеш ЦСКА. След като биеш ЦСКА веднага си конкурент за първото място и оттам тръгваха нещата. 

Имаше много професионално отношение особено по време на спортно-техническия процес и тренировките. Особено преди мача, по време и след мача, както и публиката. Тя беше жестока тогава, не си спомням да е имало някакви такива хвърляния на бомби и простотии, както сега в момента се случва и наистина имаше по 70 хиляди. 

Трябва да се връщаме в това време и младите да го знаят, защото човек без минало няма бъдеще. Затова казвам, че в утрешните мачове има различни сценарии и аз смятам, че Черно море могат да се противопоставят на Лудогорец. Още повече, че голмайсторът им Тиаго, който за мен е един добър централен нападател, има присъствие на терена винаги и това ще е плюс за Черно море, няма да играе. Доколкото нашия мач, ще бъдем на стадиона, зарядът винаги е огромен, назависимо за кое място се играе. Това е най-сериозното дерби в България.

Георги Илиев: Проблемът е, че вече няма приемственост. Навремето гонехме топките, когато бяхме юноши на ЦСКА и на Левски, и гледахме големите футболисти Жеков, Якимов, Пенев и Паро Никодимов. Сега няма такова нещо. Те нямат приемственост. По онова време в Левски 6-7 човека ги наложиха за един ден и ние бяхме същата работа. 

Паро Никодимов 1979-80 година, големите мачове той беше треньор на юноши и изведнъж почнахме да ставаме шампиони и първия мач играеш с европейски шампион – Нотингам. Това, което Кокала казва, ние за това живеехме, това мечтаехме. Сега нямат нито мечти, нито нищо. Те не познават никой, не излизат никъде, нямат самочувствие и са страхливи. Нямат мечта в сърцето, че излизат срещу Левски и трябва да бият. Играеш пред 40 хиляди публика, играй един път за публиката, играе за собсвеника, който ти дава по 20-30 хиляди лева заплата. 

Те излизат за да не загубят мача и да си взимат заплатите. Толкова страхлив ЦСКА не съм виждал никога. Последните 10 години непрекъснато само това виждам във важните мачове. Не мога да го приема, влиза един футболист в ЦСКА и не знае нищо, нито история нито какво значи червената фланелка. Излизат толкова стресирани, последният мач всички коментират дузпата. 

Момчето не беше готово за нея, беше толкова уплашено. Той е много добър дузпаджия, но не е за 98-та минута да я бие. Даваш я на голмайстора и той отива и я вкарва. Не е виновен той, треньорът е виновен. Той се учи в ЦСКА и дава максимума, повече не може да даде. Просто нивото на тези играчи е до там - да бием Хебър и Враца с по 3-4 гола. 

Така стават голамйстори, еми вкарай на Левски 2 гола, ние нямаме положение. Миналата година нямахме едно положение. С 11 чужденци излизаме. Ето го мача утре, поне нещо направете интересно да ви запомнят в ЦСКА. Няма един, който за последните 11 години да го запомниш. Това е трагедията в сегашото поколение.

- Защо се стигна до такава драма според вас, че титлата ще се решава в последния мач?

Георги Илиев: Защото, Лудогорец тази година е слаб, иначе щеше да е шампион с разлика от 10-15 точки. От две години те правят лоша селекция. Не знам кой им прави селекцията, но не уцелиха добри футболисти. Имат 3-ма или 4-ма и всичко друго не е на нужното ниво. Черно море винаги ги затрудняват, ако играят сериозно може и да ги бият. Нормално е Черно море да вземе една точка на Лудогорец, ние да бием Левски и ставаме шампиони. Трябва обаче да биеш Левски, а това не се е случвало скоро.

Емил Велев: Те нямат отбелязан гол срещу Левски, ти остави другото.

Георги Илиев: Това е още по-лошо, може на загрявката да отбележим.

Емил Велев: Е, те отделно загряват, нямате право.

- Как ще коментирате победата на Лудогорец над Левски?

Емил Велев: Гледах мача от първата до последната минута. Двубоят се разви много добре за Левски. Истината е, че като играеш без напрежение, въпреки че в Левски и ЦСКА винаги има такова, даваш много повече от себе си. Нито можеш да станеш пети, никаква интрига нямаше. За мен, ако вратарят не бе допуснал толкова леки голове, визирам Пламен Андреев, Лудогорец нямаше да победи. Това го гарантирам. Има вина и в двата гола, но това вече го отдавам на малкия опит, който има. Ако беше Ники Михайлов мачът свършваше 2:1.

- Г-н Илиев, ЦСКА не успя обаче да спечели Купата на България, сега ако загуби и битката за титлата, колко голям провал ще е това?

Георги Илиев: Ние не изиграхме лош сезон, защото просто 4-5 отбора са на едно ниво, а това ниво е средно. Виждаме националния отбор. Не може в ЦСКА да играят 10 чужденци. Това ли е ЦСКА? За мен това е несеризно. Спечелихме много мачове, но ако ви прави впечатление ние ги спечелихме от такива статични положения като ъглови удари, центрирания, а не от игра. ЦСКА не играе добър футбол, щом Паро Никодимов коментира, че не играем добре, а просто, за да победим. В спорта обаче го има и това, по-добре да победиш, отколкото да играеш добре и да загубиш, но важните мачове ги загубихме до един. С Черно море за купата на „Армията“, с ЦСКА 1948. Еми бий ЦСКА 1948 и всичко приключва. С Левски, с Лудогорец, какво ни пречеше да бием Лудогорец?

Емил Велев: Тогава приключваше първенството.

Георги Илиев: Три положения на празна врата, а ние не можем да вкараме. Те от едно положение вкараха гол. Ето това е големият отбор. Не знам защо всички треньори и ръководители коментират съдиите или уредени мачове. Какво значи уреден мач? Първо нека да погледнем в схемата на работа на Левски и ЦСКА – изключително порочна. Схемата на мениджмънт – двата отбора с по 30 милиона задължения за последните десет години, от къде идват и защо?

Защо никой не смее да каже истината? Това е реалността, Лудогорец ни показват и ни доказват 11 години как се управлява един клуб с 10 човека и как се става шампиони. В ЦСКА имахме 45 човека на работа. Не биеш ли в директните мачове никой не може да ти помогне, ако биеш ставаш шампион.

- Г-н Велев, ако Левски не беше записъл тази серия от 11 мача без победа, сега можеше ли да е в битката за титлата?

Емил Велев: Аз го казах и в предишни интервюта, че щяхме да сме минимум в тройката и да се борим в момента за шампионска титла. Но, така се случиха нещата, наистина и в мачовете, в които не победиха и паднаха, Левски бяха много по-добри.

Георги Илиев: Може би играят един от най-добрия футбол за мен.

Емил Велев: Най-добрият футбол играха, да, но да се върнем на задълженията на Левски и ЦСКА. Неслучайно Мъри бе изгонен, защото искаше да разкрие тези неща в Левски, но не му позволиха и така се разделиха, но рано или късно истината излиза наяве. Това не може да се скрие, особено в България. В последните две години се наляха доста пари в Левски.

Георги Илиев: Те и сега се наливат доста пари.

Емил Велев: Не виждаме почти никакъв резултат, което за мен е малко странно. Както казва и Жоро, много чужденци се докараха. Когато дойде Мъри каза, че ще се използват повече играчи от школата, но изведнъж виждаме, че отново играят много чужденци. Трябва Футболният съюз да направи нещо по въпроса.

Георги Илиев: Нямат право, по европейските закони не може да спреш чужденеца да работи.

Емил Велев: Единствено може би трябва някакъв стимул да се дава на отбори, които дават шанс на българи. Например, както е в Унгария, там се дават по 10 хил. евро, ако играе даден унгарец в даден мач. Това може би ще е някакъв стимул за тези отбори. Но, като знаем нашите президенти, които искат да са само първи, и да играят в Европа и те “колят и бесят” по отборите... Може би само Илиян Илиев се е задържал на поста, другото всичко е сменено. Да не говорим за ЦСКА 1948, които мисля, че около 15 треньора се смениха.

Георги Илиев: И при нас за 10 години се смениха към 10 треньора.

Емил Велев: В Левски сега ще разчитаме на сърбин. За какво ти е сърбин, какво той ще ти помогне? Както каза и Майкъла, треньорът на ЦСКА дойде в България да се учи, даже не му знам и името. Само като му гледате интервютата, той говори със страх. Какъв кураж ти ще предадеш на футболистите в даден мач? Ти излизаш като обречен, вместо да направиш някаква преса и да осъществиш надмощие с повече подавания, атаки. Ти играеш за шампионска титла с Лудогорец, а те е страх.

- Г-н Илиев, вие казахте за чужденците, които в ЦСКА се налагат, но като че ли тази година именно те доближиха отбора до титлата?

Георги Илиев: По-качествени са и е нормално. Да ви прави впечатление на журналистите, някой от Левски или ЦСКА да е казал утре излизаме с Левски и ги бием или излизаме срещу Лудогорец и ги бием? Един не е излязал да каже, само мънкат, че мачът ще е тежък. Няма тежък мач за Левски или ЦСКА. Излизаш и играеш за победа. Няма шанс в тези клубове да помислиш някога, че излизаш, за да не спечелиш. Това е страшно нещо. 

Другото най-важно, което вие никога не задавате на ръководителите и собствениците на клубове, е за детските школи. Да ви покажат мястото за възстановяване, общежитието, къде се хранят и какво се хранят. Ще видите какво е нивото. В ЦСКА сменихме 9 директора на детско-юношеските школи. Ако не бяхме направили от кортовете терени, сега децата ни още щяха да играят в Обеля, Волуяк и Казичене. Точно бях станал изпълнителен директор и отидох на един мач и на терена имаше четири крави. Какво да говорим, това ли е нивото на ЦСКА? Трагедия в детско-юношеския футбол.

Емил Велев: Има и отбори, които са на ниво. Лудогорец, Славия донякъде и Левски донякъде, макар и там да има сериозно текучество на третьори, както и на шефове на школата. В момента няма такъв, всичко е на самотек.

Георги Илиев: Общежитие направихте, терени изградихте при Батков. Нещо се направи.

Емил Велев: Да, направи се, през годините се направи, но не е достатъчно. Като погледнеш Ливърпул, Нотингам, ти си ходил имат 10-12 терена. Щутгарт, ние като отидохме 80-те години шест терена имаше един до друг, огледални един на друг.

Георги Илиев: Аз ходих за стадиона на ЦСКА да гледам в градовете в Прага, Будапеща, Братислава. Това, което на ЦСКА се предлага за стадион, няма нищо общо с проекта, който беше. Един стадион трябва да го ползваш всеки ден по 20 часа. Македония направи стадион за 300 милиона, ние 30 години нямаме инвестиция 1 лев за стадион. 

Каквато е държавата, това е и футболът. Това е отражение на футбола, как един министър на спорта не се сети да направим един стадион. ЦСКА щяхме да купим 50 декара да правим извън София стадион, ЦСКА да се мести. Но ЦСКА си има стадион, това е домът ти, както Левски, това е домът му на него. Той винаги има място там, защото е ставал шампион там. При нас видя, Спас Дживизов, Стойчо Младенов, Ради Здравков как ги плюят и ги псуват и хвърлят по тях неща. По 3-4 години са шампиони, как може такова нещо?! Това е най-силното поколение, а ти нямаш грам уважение към тези хора. Какво да говорим за професионален футбол тогава.

-Това ли е основният проблем за слабия национален отбор в момента, защото вие сте живяли във време, в което България е била, ако не световна сила, то може би доста отбори са се съобразявали с нея?

Георги Илиев: Ами да, точно това е нивото на българския футбол, кажи ми един лидер българин. Тодор Неделев или Десподов? Защо той не заигра зад граница. Лидер е в София, в Левски или ЦСКА, това е лидерът и той е лидер за България. Някой в чужбина познава ли Десподов? Тодор Неделев освен в Пловдив, къде е лидер? Покажи ми един в ЦСКА или в Левски, който да е лидер. Пак Левски имат 2-3 интересни играчи, ние в ЦСКА нямаме нито един. Нямат никакво самочувствие, излизат със страх на терена.

Емил Велев: Излизат все едно са обречени. Между другото Лудогорец в това отношение настигна Левски и ЦСКА. Имат много по-голямо самочувствие. Вярват, че ще спечелят. До последно държат. Да, имаха доста загуби този сезон.

Георги Илиев: Имат изключително слаба защита, много лесно им вкарват голове. Да, но те утре ще купят четирима футболисти, не като Левски и ЦСКА бивши контузени или неиграли, а такива които струват пари. Като купят добрите играчи, догодина пак ще станат шампиони с десет точки разлика.

Емил Велев: Последният мач една грешка на Бусато, който винаги прави такива грешки, можеше с глава да избие топката. От 40 метра да не видиш топката, е просто безобразие. Просто или този играе без лещи или не знам какво е. Трябва да отиде на доктор.

- Г-н Велев, при Елин Топузаков Левски се представя сравнително добре. Заслужава ли той доверие, защото усилено се твърди, че новият треньор на Левски е ясен и Топузаков няма да остане на поста?

Емил Велев: Те са обявили, че Топузаков става шеф на школата и ще си докарат друг треньор. Като дойде новият треньор и като се провали, пак ще върнат Топузаков. Той ще бъде на “stand by”.

Георги Илиев: Сложен е треньор, който да слуша, а ти няма да слушаш на 1000%, за това е характерът. Мъри също няма да слуша. Аз нямам нищо против Топузаков. Искам просто да стане един добър мач между Левски и ЦСКА, това е мачът за България. Да, Лудогорец ще е шампион пак, то е ясно. Аз до последно вярвам, че Лудогорец ще направи хикс, не вярвам обаче, че ние ще бием Левски. Дано един мач направим. Аз съм дал победа за ЦСКА с 2:1, мечтая както каза и ти, мечтите са безплатни.