Мартин Христов е начело на селекцията на Североизточната Трета лига, която участва във възобновената след дългогодишно прекъсване надпревара „Преглед на талантите в Трета лига“. В турнира едни срещу други се изправят най-добрите млади футболисти от четирите Трети лиги с възможност да бъдат забелязани и привлечени в клубове в професионалния футбол. Самият Христов стана шампион на Североизточната Трета лига като старши треньор на Черноморец Балчик и е бивш първенец на България с Черно море в Елитната група до 19 години. Бившият състезател на „моряците“ и Славия сподели пред Gong.bg впечатленията си от състезанието, организирано от Българския футболен съюз и Аматьорската футболна лига, като изрази увереност, че до две години инициативата ще даде резултат.

-Здравейте, господин Христов! Как се чувствате?

-Здравейте! Добре се чувствам. Вчера изиграхме първите мачове от Турнира на талантите. Станаха хубави мачове с перфектни условия. Мисля, че стана много добре това, че го възобновиха този турнир. Мое разсъждение е, че от първата-втората година няма да има такава полза, но впоследствие ще е стимул за следващите млади момчета да продължат с футбола и да се опитат да дойдат тук и да се представят добре, а не да бързат да предприемат други действия в живота.

-Да кажем все пак за зрителите, че това е турнир, в който са събрани най-добрите таланти до 21 години от четирите зони – Североизточна, Северозападна, Югоизточна, Югозападна, като Вие сте селектирал най-добрите от Североизтока. Имахте ли трудности в намирането на млади футболисти от третия ешелон на българския футбол?

-Да, по правилник не могат да се ползват момчета от дублиращите отбори, така са преценили от БФС. Успяхме да съберем, дори имахме по-голям списък, но някои момчета отпаднаха в последния момент, случват се контузии и други неща. Взехме на тяхно място други. Не е проблем да ги събереш, но трябва малко повече да се тренира в някои отбори, защото физически е видимо, не само в нашия отбор, но и в другия мач, че някои момчета не стоят добре. Ако искат да направят крачката по-нагоре, няма как да се случи с по две-три тренировки на седмица и то неорганизирани.

-Те да не са се сблъскали с някакъв шок от първата тренировка с Вас, когато сте им поставил по-високи изисквания от тези, които са в техните клубове?

-Не, не, момчетата бяха много съвестни онзи ден на тренировката и вчера на мача. Опитват се. Да, за един час разговори с тях не можеш да направиш каквато и да е тактика или начин на игра с повече детайли. Ние си направихме нещата по-опростено и те да се покажат какво могат. Според мен им хареса тренировката, да направят една хубава организирана тренировка с добри момчета покрай тях, за всеки един говоря. Това ще е един добър стимул за тях и след една-две години ще има резултат от това, което възобновиха от Българския футболен съюз.

-Имаше ли някакво вълнение в самите футболисти в „Дома на футбола“, както е известна футболната база, където тренират националите на България?

-Естествено! Базата е невероятна! Няколко от момчетата не са идвали тук никога, да не кажа повечето. Голям стимул е за тях, някои дори прегоряха. Давам Ви за пример вчера. Влязохме много добре в мача и до 20-ата минута можехме да водим с по-голям резултат от 1:0, какъвто беше. Едното момче след жълт картон прегоря от прекалено желание. Аз го познавам, той е от Светкавица Търговище, гледал съм му мачове. Той може би до 22-ата минута навъртя повече километраж, отколкото в Светкавица за три мача. Говорихме да пресира, той така вкара и гола, но после просто прегоря и направи ненужен фаул, за да го изгонят и останахме с човек по-малко. Желание имат голямо, някои прегарят, но пак Ви казвам – това нещо, като стане традиция, мисля, че ще показват реалните си възможности и ще излизат футболисти.

-Вашият отбор на Североизтока загуби с 2:3 от тима на Северозапада. Междувременно в другия полуфинал Югозападът победи Югоизтока. Какви бяха наблюденията Ви цялостно върху тези два мача?

-Първия мач го гледахме целия. Стана също добър мач, можем да кажем, че Югозападът излъга съперника. Югоизток бяха по-добри през първото полувреме, другите пък през второто. Югозапад си вкараха положенията, Югоизток пък ги изтърваха. Имаше добро темпо на мачовете, теренът предразполага, топки са изкарани, както би трябвало да е в един футболен мач. Говоря за брой топки, защото във В групите това е голям проблем, не само в нашата. Това са дребните детайли, с които бавим време и така нататък. Наблюденията ми от първия, както и от втория мач, в който ние играхме, са, че много момчета не могат да изкарат на това темпо.

-Има нещо като клише, че третите лиги в Североизточна и Северозападна България са по-слаби като ниво на футбол и като конкуренция от съответните други два района. На база и на мачовете вчера може ли да се каже, че това не е така в момента?

-Аз винаги съм го твърдял и дори си говорих с помощника ми Дани Георгиев, че искахме да победим вчера. Ние не играехме за резултат, а да се покажат момчетата, но искахме да победим, за да играем финал с Югозапада, че вече беше завършил техният мач. Гледах ги и бях оптимист, че ще ги победим, колкото и да звучи невероятно. Въобще не знам хората защо го твърдят, след като са далече от североизточната зона. Ние с Черноморец Балчик сме играли контроли с доста силни отбори, както от Б група, така и от другите зони. Смея да твърдя, че 90 процента ги надиграваме чисто игрово. В нашата зона има едни разделени добри шест отбора, а другите са неорганизирани и не се тренира, знаете за какво става въпрос. Тези шест отбора обаче могат да играят спокойно във всички останали зони.

-Помогна ли за футбола в Трета лига включването на дублиращите отбори? Не само като цяло за Трета лига, но и конкретно за Североизточната лига? Там влязоха дублиращите тимове на Черно море, Спартак Варна, Дунав Русе и третият отбор на Лудогорец. С това, разбира се, и средната възраст в дивизията много рязко е паднала, но как се промени качеството на футбола през този сезон?

-Вижте, аз за другите лиги не мога да твърдя и нямам наблюдения, но за нашата се получи много добре. Това са четири отбора, които играят футбол и то на хубави терени. Мачовете се играят в темпо. Мога да Ви дам пример с гостуването ни с Черноморец Балчик в Разград. Искам да похваля и Лудогорец, защото стана мач на ниво Б група. Говоря за терен, начин на игра, двата отбора се надиграваха, феърплей. Стана страхотен мач и беше на по-високо ниво. Тези четири дублиращи отбора много вдигнаха нивото в нашата група. Не знам за тях доколко е от полза, защото има гостувания, където се играе по 20-25 минути реално с топка в игра и няма много полза за тях, ако трябва да съм честен. Но пък за останалите отбори от групата е полза.

-През този сезон Черноморец Балчик стана безапелационен шампион в Североизточната Трета лига, макар няколко кръга преди края да имахте своята борба със Септември Тервел. Първо да кажем дали беше поставена цел в началото на сезона това да триумфирате на първата позиция?

-Не, реално никой не ни е поставял тази цел. Аз поех отбора шест кръга преди края на предния сезон. Тогава постигнахме шест победи и може би преди подготовката сами осъзнахме, че ако тренираме и играем така, то няма кой да ни спре. Тръгнахме с много силен старт и оттам нататък всичко се случи от само себе си. Просто продължихме да тренираме, да се стараем, страхотен колектив сме. Имаме условията за тренировки и момчетата са отдадени изцяло на футбола. Мисля, че от средата на първия полусезон усещахме, че ще сме първи, без да подценявам никой, особено противника ни Септември Тервел, който привлече футболист от efbet Лига. Те имат и футболист, играл в Шампионска лига. Ние обаче бяхме убедени в себе си.

-Тъй като Ви познавам лично, предполагам, че Вашата лична амбиция е била за първото място, тъй като сте човек-шампион. Триумфирал вече, ако не се лъжа, в Североизточната Трета лига с отбора на Суворово. Шампион на България до 19 години с Черно море, сигурно имате и други титли, но предполагам, че амбицията е горяла вътре във Вас.

-Да, аз винаги съм максималист. Никога няма да правим драми, ако нещо не се случи, но ако не съм максималист, може би няма смисъл да продължавам с тази професия. Такъв човек съм просто и като футболист бях такъв. Сега като треньор може би ми се получават малко по-добре нещата, отколкото като футболист. Вие бяхте на мача в Аспарухово, където събрахме толкова много фенове, мисля дори в историята. Да станеш за първи път шампион на Елитна група до 19 години… Стана страхотен празник! Още ме побиват тръпки от това, което се случи тогава. Беше много хубаво, страхотен отбор бяхме тогава. Да се върнем за Черноморец Балчик – да, станахме първи и то заслужено, категорично мога да го кажа. Да Ви поправя- със Суворово нямам първо място. Там бяхме по-различен отбор с много хубави момчета, но не тренирахме, нямахме тези финансови условия, бяхме без заплати и само на премии. Та станахме три пъти втори (смее се). Имаме доста втори места, но да не задълбаваме.

-Мисълта ми беше, че сте били на косъм от влизането в професионалния футбол. Сега ще има ли такова за Черноморец Балчик? Вие го придобихте с първата позиция, но ще има ли тимът възможностите?

-Пак се връщам към Суворово – и да бяхме станали първи, нямаше как да влезем. Сега индикациите от два-три месеца са, че Черноморец Балчик ще участва в Б група. Може би не трябва аз да отговарям на този въпрос, но чакаме потвърждение може би до 48 часа от кмета на общината и от президента на клуба. Никой не е казал, че няма да влизаме, но и не искам да говоря нещо, което не е на сто процента. Хората осигуряват, правят всичко възможно. Няма да сме с бюджет да атакуваме директно А група. Идеята ни е да продължаваме с тези опитни хора и покрай тях, така и така имаме много млади, но да вземем още млади футболисти, които да развиваме. Имаме условия в Балчик, което е много важно. Правят се два терена в Оброчище, които ще можем да ползваме безвъзмездно благодарение на кмета. Това ни е идеята – да влезем и да развиваме. Индикациите са, че ще играем в Б група.

-В личен план блазни ли Ви възможността да играете там, тъй като това ще е най-високото предизвикателство, с което към момента сте се сблъсквал?

-Не искам да говоря неща, които не мисля. Не съм свръхамбициран да водя отбор в Б група, да Ви кажа честно. Да, ще се раздам на максимум, но аз, където и да съм работил, както тук сега… Вчера, ако ме бяхте видели след мача заради този червен в 20 и някоя минута, щяхте да ме разберете. Където и да работя… Да, ще дойде сигурно и моето време да работя на по-високо ниво, но ако не дойде, където и да работя, ще съм на сто процента. Даже не съм го мислил. Може пък да не остана в Балчик, има разговори, нищо не се знае във футбола. Като кажат, че се влиза, трябва да се говори за щаб. Няколко момчета трябва да се вземат, с което ние закъсняваме. Но не ми е някаква свръхамбиция Б група. Но се заговорихме на тази тема – виждам, че в А група може един треньор, който има някакви виждания, да ги покаже. Срещу теб има треньор, който има също виждания и ако искаш да израснеш или да откраднеш от някого нещо или той да открадне от теб, да се надигравате двамата. Тези там са имена, срещу които бих искал да се срещна.

-То положението в А група е такова, че там можеш само с виждания, дори не е нужно да имаш лиценз, понякога така се случва. Върнахме се преди малко върху този спомен, когато Вие направихте отбора на Черно море до 19 години шампион в Елитната група. Много от тези момчета сега играят сериозен футбол. Разбира се, трябва да отличим името на Мартин Минчев, който не беше част от този отбор, но пък Вие дълги години му бяхте треньор преди това. Правят ли Ви горд постиженията на всички тези Ваши възпитаници и сега да си казвате, че всичко е имало смисъл?

-Естествено! Марто Минчев го качиха една година по-рано вече изцяло в мъжкия футбол, за да уточним, че изобщо не участваше в този шампионски отбор. Той си свърши неговата работа в юношите много по-рано и израсна много по-рано. Аз имам един списък, но не е в мен да Ви го покажа. От 24 човека има един вратар, който учи в Софийския университет и не играе футбол. Всички други момчета в момента на напускането на този отбор си намериха 15-16 от тях отбори в професионалния футбол. Трима-четирима дойдоха в Черноморец Балчик преди аз да отида там, а това е организиран отбор във В група и не е случаен. Във В група и в Добруджа още три-четири момчета. Искам да Ви кажа, че всички си намериха отбори. Дори мога да дам пример с Христо Иванов, който в момента е в Локо Пловдив, беше и в Арда. Дойде при нас последната година от Англия и участва може би в 40-50 процента от мачовете, не беше твърд титуляр, но показа неща, които му направиха трансфер директно във Витоша Бистрица в А група. Оттам вече стъпките му сочат, че се развива добре, за което се радвам. Другите няма да ги изреждам, защото са много, но няма как това да не ме прави щастлив.

-Факт е, че има и национали на България, как няма да сте щастлив.

-Да, няма как. Това е радост за всеки треньор, няма как да се лъжем. Работиш, работиш и тези момчета и ден днешен ми звънят и показват уважение, въпреки че са национали на България, искат ми съвета. Това нещо няма как да не те прави щастлив като треньор. По-амбициран съм за това, отколкото друго, за което ми каза за Б група.

-Имахте дълги години стаж в детско-юношеския футбол. Беше ли добра според Вас тази промяна организационно и структурно, че премахнаха първенството до 19 години? Сезонът, който измина, беше първият с това нововъведение. Положителна промяна ли беше това и съответно въвеждането на дублиращите отбори, които да са един вид заместител на тези набори?

-Казвам си моето мнение, не ангажирам никого. Питате ме и ще Ви го кажа. За мен Елитната група е по-добър вариант за тези момчета. Първо – темпово и игрово. Ако сложим и самите контакти между тях, защото идваш и играеш с ЦСКА, с Левски, после ЦСКА и Левски идват например във Варна. Това са запознанства. Мисля, че В група не е за тези момчета. Това е лично мое мнение. Не искам да обиждам някого, но терените на 60 процента от отборите във В група не отговарят на изисквания да се играе футбол. Тези момчета, които са влезли там, отиват с идеята да играят футбол. Изкарва се една топка, която стои на стадион с писта и се гони една минута от вратаря. Залага се после, събира се отборът още две минути и тогава се изритва. Не е за тези момчета, това е мое лично мнение. Затова в Черно море, когато от Елитната група два-три отбора първи напуснаха, мисля че бяха Ботев, Лудогорец и Берое, ние до последно седяхме, докато имаше Елитна до 19 години. Консултирахме се с ръководството, аз казах моето мнение, те го уважиха и спечелихме с това нещо. Тази година видимо, без да влизам в подробности, това темпо и тези мачове даже на моменти убиват момчетата. Знаете, че там срещу теб понякога излиза някой да играе с наднормени килограми, вика се, псува се, публиката се разхожда по терена. Визирам всички групи, но не визирам всички отбори. Има такива мачове, което за мен за юношите не е добре.

-За финал какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

-Пожелавам си да сме здрави! Където и да продължа да работя, ще давам максимума от себе си, това е ясно. Малко повече късмет, защото си говорихме вчера тук и за мача, както и за целия минал полусезон, който изкарахме в Балчик. Изгубихме мач, в който не бяхме надиграни, изтърваме по много положения и трудно вкарваме, изтърваме по 7-8 чисти положения, без да стигаме до нашата врата. Може би във футбола ти трябва на моменти и малко късмет. Това си пожелавам, нямам някакви свръхамбиции, както Ви казах. Нека да сме здрави и където и да съм, да работя на сто процента.