Президентът на Славия - Венцеслав Стефанов, говори пред камерата на Gong.bg по време на зимния лагер на "белите" в Турция. Възпитаниците, водени от Златомир Загорчич, тренират край Алания, където според боса на столичани условията са повече от отлични за провеждане на подготовка. 

Стефанов засегна и много други теми, които са част от българския футбол, като акцентира на инфраструктурата на отборите, дали ЦСКА ще има нов стадион, кой ще стане шампион, а също така и къде не се получават нещата на родните грандове, когато стане въпрос за мачовете им в европейските клубни турнири.

Далеч не на последно място Стефанов говори и за академията на "белите" и загатна, че след трансфера на Мартин Георгиев в Барселона, съвсем скоро нов състезател на Славия може да заиграе в средна или западна Европа.

Официална Facebook страница на Славия - ​www.facebook.com/SlaviaSofia
9 снимки

„Добре се чувствам, сред младите и аз се чувствам по-млад“, започна с усмивка Стефанов. „Аз 15-20 години сме винаги с Хабил в Турция и неговия екип. Идваме и той ни осигурява всичко - терени, спане, виждате хотела, храна. Терените са изключителни, а момчетата са доволни. Обстановката е хубава. Една малка подробност, която малко хора знаят. Днес в Сиде и Белек валеше, нали? В Алания – не. Винаги тук е по-хубав климатът, но там са богатите, тук – бедните“, продължи Стефанов.

„Убеден съм, че Славия може да играе в Европа. Ако имаше феърплей и не ни бяха откраднали някои точки, щяхме да сме на трето място. Имаме големи шансове, така смятам“.

„Най-старото столично дерби си е най-старото. Левски са Левски, но ние сме ги създали, за да има с кой да си играем и горе-долу се получава да ги бием последните години, особено през тях. Ако всичко върви по план, както сме тръгнали, сигурен съм, че ще се преборим за челните места“, продължи президентът на „белите“.

„Загорчич вече 5-6 години е при нас. Още от началото с него се разбрахме. Знам, че всеки треньор иска на всяка цена да е първи или втори. Славия разчита основно на собствени кадри. Както вие, както и аз, сме минали през тази школа. Това, че от мен не стана футболист – не стана, но станах президент. Вие сте станал добър журналист и явно хората, които минават през Славия имат някакви качества. Тези, които сега са в момента, имат качествата да бъдат в Европа.

За Мартин Георгиев в Барселона и младите играчи на Славия:

„Да, следя изявите на Мартин Георгиев. Чувам се с мениджъра му, следя го внимателно. Онзи ден са изиграли и спечелили пореден мач. Той има 90 пълни минути. Убеден съм, че той ще успее, тъй като има много качества. Ерудиран е, мъжкар, сигурен съм, че ще играе голям футбол. Да, можем да изкараме още играчи на запад и то съвсем скоро. Ако наблюдавахте онзи ден срещата с Младост Лучани, може би се видя, че 6 от юношите на децата взеха участие в мача. Едно от условията, които има между нас и Заги, е да дава голям шанс на играчи от школата, защото смятам, че това е единственият начин и другите отбори, за да имаме материал за националния отбор“, каза още Стефанов.

За Светослав Вуцов:

„Не, Вуцов няма да отиде в ЦСКА. Според мен той трябва да отиде в европейски клуб, в който да има шанс да надгради и да отиде още по-нагоре, ако е дал Господ, ако му е чиста главата. Качествата, които има, може да направят така, че Светльо да играе на много високо ниво. Искрено му го желае.

ПФК Славия
9 снимки

За противоборството между ЦСКА и Лудогорец през този сезон:

От 28 години съм в българския футбол – ЦСКА случайно е първи сега. Лудогорец подходи несериозно към някои срещи и това му изигра лоша шега, а ЦСКА взе някои мачове „така“... Даже мачът срещу Славия, ако имаше справедливост, той нямаше да свършва с победа на ЦСКА и тази точка нямаше да я имат. Не вярвам, че ЦСКА може да детронира Лудогорец, тъй като съм убеден, че в Разград са взели мерки и нещата ще изглеждат по различен начин през пролетта“

Защо българските грандове не успяват да справят в Европа, освен Лудогорец

„Не смятайте, че ПАОК е голям отбор. Те са провинциален отбор в Гърция, който в дадени моменти имаше шанс да „напипа“ слаби Олимпиакос и Панатинайкос. Вижда се къде са сега в Гърция и нямат общо с предишните години. Колкото до Левски, много ги уважавам, но и българските отбори по принцип, за да имат успех в Европа и да влязат в ШЛ, трябва да разполагат с колектив, който да има футболисти. Видя се първите години на Лудогорец. Треньор беше Ивайло Петев, българин, който никой не го знаеше. Подбра добри футболисти, които успяха да изтласкат отбора нагоре. Оттам започнаха много баби – хилаво дете. Взимаха се футболисти със съмнителни качества и не това, което трябва за родния футбол.

Мисля, че сега са си направили добре аритметиката и знаят, че този полусезон, ако загубят титлата, ще бъде за тях огромна загуба. Не смятам, че ЦСКА, ако стане шампион, ще се представи по-достойно от Лудогорец в Европа. При тях не виждам тези лидери, фигури, футболисти, които биха изпъкнали в Европа. Виждате какви играчи играят по Босна, Румъния, Швейцария. От нашата черга – няма ги в тези отбори, нито в ЦСКА, нито в Левски, нито Лудогорец. В Ботев е една кохорта от такива футболисти от други континенти. Не искам да кажа какви, за да не ме съдят пак за расизъм. Те с нищо не допринасят на български футбол и го дърпат назад, а талантливи деца нямат шанс да излязат и да избуят. От време на време в ЦСКА пуснат някой младок. Направи няколко мача, сбърка ли – пращат го назад. Същото се случва в Левски. В Лудогорец традиционно не дават шансове, има двама-трима българи, които играят, другите са гурбетчии“.

startphoto.bg
18 снимки

Инвестициите в родните футболни клубове и те ли са причината за краховете на отборите ни

„Аз не знам в какво състояние е Левски от това естество. Финансово е плачевно, но правят лагери в Дубай за стотици хиляди. Нормалните отбори работят, както виждате тук, в Турция. Убеден съм, че няма да бъдат по-слабо подготвени и няма да имат по-слаби футболисти. Не смятам, че Левски ще са по-добри, по никакъв начин. Виждам им контролите – Ал Бахар, Ал Махар, нямат нищо общо със сериозния футбол. Отказвам контроли с руски клубове, защото са солидарни. Дайте да не бъркаме спорта с политиката. Това няма общо, това са глупости. Така не трябва да се работи. Утре ситуацията ще е друга и ще си посипват главите с пепел. Хората не забравят“.

Футболните съдии и ситуацията при тях през миналата година:

„Дано на Кашай това да му е цялата една година у нас. Оправи ли се в Русия? Как ще действаме? Проба-грешка? Няма шанс. И при Сталев, и Петров, и други, които бяха шефове на съдиите нещата бяха нормални. Аз съм безкрайно разочарован от това лице. Може да е бил много голям съдия, не споря, но като ръководител...

За националния отбор:

„Сигурен съм, че Кръстаич ще успее. Сигурен съм, защото дава шанс на българите, на младите. И той в един момент, както виждате, даде шанс само на млади български футболисти, които му се отблагодаряват. Вижда се, че с игрите си те доставиха радост на почти всички българи с тези мачове и най-после ние всички видяхме някаква светлина в тунела, че имаме футболисти у нас, които могат да се надиграват с другите. Допреди това залагахме само на, как да кажа, футболисти, които бяха доказали и стигнали тавана на своите възможности. Те не бяха на нивото, че да могат да се конкурират, дори с обикновените средно-европейски отбори – Унгария, Румъния, Чехия, Полша, уж от нашата черга. Преди 30 години ги биехме като тупани, където ги срещнахме. Те изобщо не бяха дразнител за България.

Startphoto.bg
100 снимки

За квалификационната ни група за UEFA EURO 2024:

83 снимки

“Не се страхувам да кажа, че Унгария има държава и държавник, който за мен е изключителен. Дава за спорта мило и драго. Това, което се прави там за спорта, ние само можем да мечтаем. Те са светлинни години пред нас. Сърбите са традиционни – манталитет, авторитет. Те са пословични и там нещата ще бъдат доста трудни, но съм убеден, че не са непреодолими при една въртележка, в зависимост от резултатите имаме шанс.

Защо сърбите се справят по-добре от трансферите от нас?

„Много сърби са играли в Славия. Вукрашович играеше, след това отиде да играе в големи отбори и стана треньор. Оркапич. Страшно много сърби и треньори. Ако се казваш „Ковачевич, Петрович“ - струваш 5 милиона. Ако си Петров и Иванов – 500 хиляди. Да не говорим за хърватите, които са 4 милиона, с правилна политика влизат за втори път в тройката на света, а държави като Англия им дишат прахта“.

За БФС и ситуацията около футболната централа:

Антон Узунов
18 снимки

„Разграничаваме нещата с националния отбор. Боби се грижи за националните отбори. Имат условията за спорт, подготовка, възстановяване. Всичко, което се иска, се получава. Това, че някои хора „дърпат дявола за опашката“, не значи, че са готови да управляват. За да управляват, трябва да почиракуваш. Говорих с един мои приятел, който е собственик тук – мултимилионер. Синът му е завършил и идва тук, но не му дава да управлява тези хотели. Отива в Кемер – три години работи в хотел като почва от рецепция, администрация, кухня, настаняване и след това идва тук. Това е пътят и начинът. Само той, друг няма. Няма как да дойдеш и да кажеш „идвам да управлявам“. Какво ще управляваш, бе, аланкоолу? Бентли-то ти ли? Жена ти ли? Това е един механизъм, една структура, която има 500-600 отбора в страната с хиляди футболисти, хора, привърженици, организация, мачове, съдийство...

Един куп неща, които както викат сърбите „ти немаш пойма“. Аз имам екип, ама какъв екип? Имат 2-3 момчета, които са добри и възпитани и добри юристи, но дай, покажи – зонален съвет, градски, футболен съюз и тръгвай нагоре. Тогава и хората ще са спокойни и ти си уверен, че това, което правиш, го знаеш, а не го налучкваш. Това ще спре, когато имаме държава. Тя рибата се вмирисва откъм главата. Когато имаме държава, ще имаме ред, ще имаме законност, спазване на нормите, законите. Няма да има изстъпления по стадионите, хулиганства. Няма да има издевателства и примерно... да не смееш да пуснеш детето си на стадион, защото някои може да го пребие, да му счупи главата.

За обикновен мач в Турция:

„Довечера играят Галатасарай и Аланияспор и някои от момчетата искаха да отидат на мача. Как става? Първо паспорта, този билет е даден на Георги Иванов Петров, който седи на 17-и ред, 18-о място. Отвсякъде има камери, виждат, че правиш нередни неща и от утре те няма по стадионите. При нас как е? Бият, чупят, трошат. Полицията са като наблюдатели на ООН и после викат „Съдете ги“, за щетите на стадиона. Нашият стадион е потърпевш най-вече от привържениците на Левски, от време на време и на тези от ЦСКА“.

За потенциалните строежи на стадиони у нас:

„Защо държавата позволява само на конкретни футболни отбори да строят? Това е политически пиар сега. Някои искат да гласуват за него – давай, ще ви направим стадион. Грешка! Утре те забравят и заминаваш. Когато дадеш шанс на всички, хората ще те уважават. Както е в Унгария. Това е азбучна истина. Всичко друго, което се опитваме да покажем, аджеба, ние сме такива... Това е капка в морето, хвърляш стръв на някой и като се закачи...

start-photo.bg
97 снимки

Ще има ли нов стадион ЦСКА?

Любомир Асенов/Lap.bg
16 снимки

„Преди 6-7 години същите тези германци, които сега се занимават с ЦСКА, бяха при Славия. Хвърлих сума ти пари по адвокати. Условията при нас са уникални. Три подхода, метро, паркинги, дори земя купихме, за да може да станат 1200 места за коли. И накрая ни казаха дайте ни държавна гаранция. Е, държавата каза „без такива“. По това време разговарях с бившия главен архитект за нашия стадион и той ми казваше, че същите тези германци са били при ЦСКА и той им е казал, че е невъзможно да се случи това нещо.

Аз не го желая, не искам да става. Искам да стане стадионът им, но в никакъв случай няма как да се случи това там. „Зелените“ ще гракнат, трябва да се секат дървета, няма подход, има една-единствена улица. Отдолу са съоръженията на радио, БТА. Само, за да се разруши това, което ще съберат, което е много хубаво. Камионите, които трябва да извозят тези боклуци, няма откъде да минат. Не виждам как ще стане. Ако това се случи, ще бъде чудо и дай Боже да се случи някак, но като знам „зелените“ какви рекетьори са. В момента, който се тръгне, ще има живи вериги, гадости и може да станат по-големи скандали“

Какво Венци Стефанов иска да подобри в школата на Славия?

„Откакто Ангел Славков пое школата на Славия, Иван Иванов стана треньор, то аз виждам един голям напредък. Има дисциплина, има футболисти, които им се дава шанс, доказват, че имат място в отборите. Работи се правилно. Като почнем от най-стария Воин Войнов, Пепи Димитров – те обичат децата. Те ги карат да осъществят мечтите си. Най-важното е да даваш шанс на децата да растат, да се учат на дисциплина и да вярват на мечтите си.

Къде иска да види Славия накрая на сезона?

„За тези години толкова много, в които съм във футбола. Дали си първи, седми или първи, трети, пети... Не е самоцел на нас. Искам да видя красиви игри, хубави победи, щастливи привърженици пък каквото каже Господ“, завърши Венци Стефанов.

Драган Иванов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Белек, Турция