Маркетинг директорът на БФС - Пламен Петров, даде специално интервю за Gong.bg. Той разкри как се стигна до "трансфера" му от Левски на базата в "Бояна". Петров говори за инициативите, които футболният съюз е подготвил за 100-годишнината си, какви цели си е поставил и колко важен е маркетингът за българските клубове, за да развиват футболен бизнес. 

Как се стигна до твоя трансфер от Левски в БФС?

- Декември стана всичко. Чух се с Христо Запрянов, с когото се познаваме. Той ми каза, че имат желание под някаква форма да работим заедно. Предложиха ми да стана маркетинг директор на националния отбор. Една от големите ми мечти е да се занимавам с развитието на маркетинга на българския футболен съюз. Дадох, каквото можах на Левски и реших да предприема ново начинание. В Левски бях ангажиран на 100% до самия край. Доста често се тиражираше, че между мен и хора в ръководството на Левски има скандали. Мога да заявя, че няма такова нещо. С всички ръководни фактори в клуба съм в повече от отлични отношения. Страхотни професионалисти. Просто всеки си има виждане за развитието в своята глава. Затова направихме и кампанията „Левски е вечен”. Според мен тепърва предстоят хубавите неща за самия клуб. Предполагам, че повечето хора ги интересува какво се случва там. Аз също ще следя вече като фен на футбола. Надявам се, че за Левски и другите отбори предстоят по-добри дни.

В последно време виждам, че доста клубове се обръщат към звеното, в което аз работя – Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив. Клубовете се стараят да влизат в крак с това, което се прави в Европа от години насам. Забелязва се, че в момента в България доста се подобрява състоянието на футбола от гледна точка на маркетинга. Очаквам сега и националният отбор да започне да създава качествени продукти и да направим нещо общо за целия футбол. Имаме идея да отворим магазин на летище „София”. Чрез вашата медия каним всички клубове, които имат желание да предоставят няколко продукта от официалните им екипировки. Имаме желание да работим с всички клубове. Свързали сме се с една част от клубовете, с други предстои да го направим. Идеята е маркетингът на БФС да подпомага клубовете, за да може да вървим ръка за ръка в израстването на това звено.

Кога предстои отварянето? Ще се обяви официално от БФС. С магазинната част, която ще е само началото, защото имаме идея да отворим и в центъра на София и в други градове, защото имаме идея да се подпомагаме и с други спортни брандове, за да не се отварят излишно магазини. Имам идея до края на годината да отворим магазин на летище „София”, а след това ще направим и по-глобален план, защото имаме доста ангажименти в момента покрай предстоящата 100-годишнина.

Може ли да ни разкриеш част от инициативите, които сте подготвили за 100-годишнината?

- Ще открехнем вратата. Ще направим методология, която не е правена от 1983 година за българския футбол. Тя ще е малко по-интересна, в стила на книга. Ще бъде описано как са взети чуждестранни методологии от Испания, Германия.

Предстои отваряне на нов феншоп, който ще е онлайн магазин, ще има нова екипировка, която е свързана с исторически моменти. Има интересни неща, които предстоят и хората ще останат задоволени от нашите действия. Мисля, че до няколко месеца ще се видят резултатите.

Това, което направи в Левски, е без аналог в България. Колко важно е за клубовете да са отворени към феновете чрез маркетинга, защото в България сякаш повечето не разбират колко важна е обратната връзка с тях?

- Левски е най-голямата сцена, която може да ти отвори очите какво се случва в България с маркетинга. Аз хванах доста труден период, а след това имаше възход при идването на Станимир Стоилов. Комуникацията с българските клубове не върви много гладко. С Левски сме правили и други инициативи, когато сме били в други градове, свързани с отбора гост – дали ще закараш фен магазина, дали ще се направи общо събитие. Идеята е да се правят общи проекти. Апелирам към клубовете, които искат да развиват това звено, да се свържат с нас. Ще подпомогнем маркетинга във всякакъв вид дейност. Не само чисто със съвети. Да направиш една кампания е много лесно да го кажеш. Вече системно как ще я рекламираш, как ще изкараш продуктите, какво ще направиш, кой ще ги направи продуктите, какъв е таймингът, е различно. В момента сме отворена книга за всички клубове и никога не е късно да направим по-глобален проект. Започваме от най-ниското ниво – магазинната мрежа. Да имаш магазин не е трудно, но да го направиш да работи е по-трудна задача.

Имаме много интересни дигитални проекти, с които ще помогнем и на българските клубове. Всеки е виждал как излизат стартовите състави във Висшата лига на дигитално табло. Имаме много интересни проекти, които ще реализираме. Ще са за всички български клубове, без значение Левски или ЦСКА. Моята идея е да запалим фена отново да бъде с мачовата си фланелка, с фланелката на националния отбор. Последните мачове на националния отбор в Разград бяха силно посетени. Това не е случайно. На нашите фенове им трябва доста малко, за да им запалиш искрицата. Предният мач, който играхме в Разград, стадионът беше със запълнен капацитет от 90%. Билетите бързо се изразходиха. Ботев Пловдив направи страхотен стадион. Не е изключено и скоро мачовете на националния отбор да се играят на стадиона на Ботев, на стадион на Локомотив Пловдив. Националният отбор е на цялата нация. Мисля че тепърва ще се работи по това звено. Маркетингът е съвкупност от това да привличаш хората да се върнат отново на стадионите с дадени инициативи. Дали ще е членски карти, дали с кампании или определени продукти с исторческа стойност.

Ще покажем една алея на славата. Първоначално ще е със стоте най-изявени личности, а след това ще се допълват, както го правят в НБА. Там се добавя регулярно всеки сезон. Ще го направим да бъде завършем продукт. Щом сме се заели с тази задача, ще стане. До края на годината ще има сериозен ефект от работата ни. Националните отбори имат непостоянен цикъл, а маркетингът около тях е целогодишен.

Социалните мрежи стават все по-важна част от живота на хората, особено младите. Там какви идеи имате?

- Там си партнираме с един екип с доста сериозно портфолио от млади хора, които са амбицирнира да развием социалните мрежи, за да достигат до повече хора. В момента не постигаме оптималните резултати. Заели сме се сериозно последните няколко месеца и това го действаме. Когато човек работи, няма как и да не сгреши. Не обещавам, че ще сме най-безгрешните и ще направим най-великите неща. Ще покажем усилия да наблегнем на звената, които не са били приоритет досега, но вече са много важни. Социалните мрежи са като една власт и дават трамплин на много хора да се изявява в нея. Тласкат хората и към хубави неща, и към лоши. Ще се опитаме да покажем чистата страна на БФС, да покажем, че имаме желание да работим, както и че има млади хора, които са лицето на БФС и може би бъдещето.

Какво са целите ти в дългосрочен план? Един ден, когато направиш следващата крачка в развитието си и погледнеш назад, какво искаш да си направил, за да си удовлетворен от работата си в БФС?

- Искам да обединим българските клубове. Спортът е за хората. Трябва да си оправим вътрешно комуникацията и отношенията с всички клубове и на маркетинг ниво. Никой няма полза от това хората да бъдат провокирани постоянно да мразят нещо. В БФС се назначават предимно млади хора, които искат да работят. Моята мечта е в един прекрасен ден, когато се обърна назад, да съм оставил следа в един от нашите грандове и в БФС. Мечтата ми е един ден да вляза и на европейската сцена. Ако се случи това, ще съм много радостен.

Докато беше в Левски Станимир Стоилов често говореше за футболен бизнес. Колко важен е маркетингът за развитието на футболния бизнес?

- Футболният бизнес е много важен. Още преди идването на г-н Стоилов в Левски клубът се обърна внимание на този термин. След идването му еуфорията стана по-голяма.  С присъствието на хората на мачове футболният бизнес става факт. Колкото повече хора са амбицирани да присъстват на нашите мачове, толкова повече върви футболният бизнес. Нещата вървят ръка за ръка. Г-н Стоилов е бил в отбори в Европа, видял е как стават нещата. Той най-добре осъзнаваше колко важна е частта „маркетинг” за лицето на самия клуб. То дори чисти имидж. Може отборът да не върви, но ако правиш правилните инициативи, добри събития, които да са в общността на самия клуб, нещата се получават. Клубът е като едно семейство – колкото повече развиваш събитията, толкова по-сплотени ставате. Ние не сме измислили топлата вода. Следим какво се прави на европейско ниво. Това може да се приложи тук в България. Тук има много кадърни хора. Смея да твърдя, че в Левски и в националния отбор работят и ще работят занапред предимно млади и амбицирани хора. Това го заявява в две ръце. Сигурен съм, бъдещето на футбола е в такива хора.