Един от най-големите таланти на Славия – Чунг Нгуен До, даде специално интервю за Gong.bg. Дали ще бъде продаден в Барселона, какво мисли за борбата за първото място в efbet Лига, дали имаме шанс за ЕП 2024 и би ли играл за мъжкия национален отбор на България, разберете от самия Нгуен!

Казвам здравей на таланта на Славия – Чунг Нгуен До, как се чувстваш в мъжкия футбол първо?

- Здравейте, благодаря за поканата. Чуствам се уникално. Наистина се радвам, че достигнах до мъжкия отбор и се гордея със себе си, че стигнах дотук.

Какво бе чувството, когато записа първите си минути в efbet Лига?

- Честно казано не бях притеснен, бях готов и наистина се радвах, че Загорчич ме повика да вляза на терена. Бях много мотивиран и смятам, че се справих добре.

Как започна да тренираш футбол, разкажи малко повече. Кой те доведе за първите ти стъпки на терена ?

- Баща ми, разбира се. Той ме запали по футбола. Той ме закара на първата ми тренировка в ЦСКА. Бях 5 или 6-годишен.

Било ли ти е цел да се занимаваш професионално с този спорт или впоследствие вече е станало по-сериозно ?

- Винаги съм искал да стана футболист, това ми е мечта от малък. Наистина се гордея със себе си, че засега ми се развива добре кариерата и че успях да стигна дотук. Целият щаб, баща ми най-вече, треньорите. Като цяло ръководството на Славия винаги ме е покрепяло.

LAP.bg
42 снимки

Как те приемат по-опитните играчи в отбора?

- Приеха ме много бързо в съблекалнята, усещам тяхната подкрепа. Дават ми много съвети, насоки и наистина се радвам, че попаднах в такъв силен колектив.

С кой най-вече си общувате?

- В съблекалнята, с Кристиян Стоянов, Роберто, Велко Йеленкович. Общо взето с по-младите

Какъв треньор е Златомир Загорчич?

- Много силен треньор, който държи на дисциплината. Добре е тактически и философията му за играта е на доста високо ниво.

Дава ли ти ценни съвети за твоето развитие?

- Да, дава ми. От него също усещам много силна подкрепа и съм много благодарен.

Ти си може би един от най-големите таланти на Славия в последно време, кой треньор през годините има най-голяма заслуга за твоето развитие?

- Аз съм благодарен на всички треньори, през които съм минал, но наистина искам да благодаря на Светослав Колев, че ме научи на играта в защита, което е една от най-важните черти за един комплексен играч в днешно време. На Иван Иванов също, той ме научи да играя красиво и много се развих при него.

start-photo.bg
52 снимки

Коя е любимата ти позиция на терена и има ли футболист, на който се стремиш да подражаваш?

- Обичам да играя в средата, дефанзивен или офанзивен, където и да е, само да е в средата. Харесвам много Кевин Де Бройне, Модрич, Шави, Иниеста. Само халфове.

В последно време Славия изпитва трудности, усеща ли се леко напрежение в съблекалнята?

- Не, няма напрежение. Мога да кажа, че просто не ни покри късметът последните два мача. Гледаме напред и искаме да победим Ботев Враца.

Сега гостувате именно във Враца - отбор, който наскоро победи ЦСКА 1948. Имате ли претеснения от мача и от качеството на терена ?

- Не, аз за пръв път ще играя там и не знам какъв е терена, но сме пределно готови за мача и ще дадем всичко от себе си.

Имаше слухове, че отново може да заиграеш с твоя съотборник Мартин Георгиев в Барселона, има ли нещо вярно ?

- Не знам, честно да ви кажа не го мисля. Стъпил съм здраво на земята и в момента мисля само за Славия и за това как да давам всичко от себе си за тима.

Тази година, като че ли в efbet Лига сме най-близо да това да видим нов шампион, ЦСКА ли е по-добър отбор от Лудогорец или просто разградчани са занижили доста класата си?

- Не съм играл още срещу ЦСКА, ще видя. Според мен Лудогорец винаги си е бил шампион. Имат качествени играчи и много чужденци, но смятам, че наистина тази година ЦСКА може да вземе титлата.

бта
11 снимки

Играеш много силно за младежката формация на националния отбор, какво не ви достигна през миналата година, за да излезете от груповата фаза?

- Според мен аз и момчетата дадохме всичко от себе си да зарадваме страната, но за съжаление не се представихме на добро ниво в Израел. Надявам се пак да достигнем до ЕП.

Ти си наполовина българин, наполовина виетнамец, при оферта след време от националния отбор на България, или пък на Виетнам, коя от двете би предпочел?

- Засега на първо място съм си поставил България. Искам да играя за България, да дам всичко от себи се си за емблемата. Не съм мислил още и не смятам да играя още за Виетнам.

Сега на мъжкия национален отбор предстоят квалификации за европейското догодина, смяташ ли, че имаме силите да се класираме на голям форум?

- Групата е преодолима. Кръстаич започна много добре, вика само млади играчи. Според мен имаме шанс, даже голям. Той посмя да промени работата на националния отбор. Разчита само на млади играчи, което е доста смело решение. Въпреки това обаче, то работи добре.

Смяташ ли, че отборът ни може да върви напред и да бъде силен само с млади играчи, или трябва да има и един-двама опитни в състава „за цвят“?

- Не мога да преценя, да, спорен мен е хубаво да има и опитни играчи, но е доста добро решение да се налагат и само млади момчета.

start-photo.bg
81 снимки

Не сме играли на голям форум от времето на Бербатов, Мартин и Стилиян Петров, смяташ ли че тази година с оглед и на резултатите ни до сега сме най-близо до такова участие ?

- Да, започваме леко да се доближаваме до там. Аз наистина пожелавам на България да стигне до този форум. Ще видим как се развиват мачовете и дано ги спечелим и да играем на голям форум.

За финал на разговора ни, какви са най-скорошните ти амбиции и къде се вижда Чунг Нгуен след 5 години ?

- След 5 години не мога да кажа къде се виждам, но целта ми е да стигна големия футбол, запада. Искам да играя за голям европейски отбор, но засега мисля само за Славия и искам да се представя на много добро ниво този сезон, а и следващите. В бъдеще ще видим какво ще стане.