Героят на Левски от финала за Sesame Купа на България срещу ЦСКА Илиян Стефанов даде обширно интервю пред Gong.bg по време на лагера на отбора в Правец. Нападателят говори за новия треньор Николай Костов, смяната на начин на игра на отбора, целите през новия сезон и предстоящите мачове в Европа. Той сподели мнението си за напускането на Станимир Стоилов, както и последните мачове на националния отбор. 

Вече доста време сте в лагерна обстановка. Как се чувстваш? 

- Дълго време сме на лагер тук. Опитваме се всеки ден да приложим това, което новият треньор иска от нас. Момчетата са здрави, което е най-важно и се готвим за сезона, който започва другата седмица. 

Доколко е готов отборът за първите мачове, които по пограма не са никак леки - срещу ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив? 

- Тук мога да говоря отборно и мисля, че сме свикнали да играем под напрежение срещу добри отбори и срещу отбори, които нямат големи качества, но се хвърлят срещу нас и показват най-доброто си лице. Свикнали сме с това нещо. Чакаме го това нещо. Мисля, че целият отбор е мотивиран. 

start-photo.bg
64 снимки

Какви са първите ти впечатления от новия треньор Николай Костов? Как се работи с него? 

- Новият треньор като всеки друг си има негови изисквания. Лесно се работи, комуникативен е. 

Колективът в отбора как е? 

- Като колектив сме много добре. Всички момчета се подкрепяме, помагаме си вътре на терена. Искаме нещата да се получат за нас. 

Прави впечатление от контролите, които изиграхте тук, че Николай Костов иска да промени системата и начинът на игра. Започвате ли да свиквате с неговите тактически изисквания, с играта с много подавания? 

- Все по-добре се получава. Заради това тренираме и по два пъти. Усъвършенстваме тактиката, движенията между нас. Бих казал, че вървим експоненциално върху това, което той иска от нас. 

Ти вече навлизаш ли в най-добрата си форма? В последната контрола успя и да се разпишеш. 

- Честно казано, този сезон, който измина беше малко труден за мен, защото след края на миналия през два месеца, два месеца и половина тегнеше проклятие над мен и бях постоянно контузен. Изиграх половината от мачовете и дори половината от тези изиграни мачове бях като влизане за добиване на най-добрата ми форма. След това отново се контузвах. Надявам се вече да съм здрав. 

Startphoto.bg
67 снимки

Това амбицира ли те допълнително през този сезон да се пребориш за титулярно място и да си константна величина в състава на Левски? 

- Да, вярвам, че мога да го направя, стига само да съм здрав. 

Използван си на доста позиции. В последно време повече играеш като централен нападател. Къде се чувстваш най-добре на терена? 

- Чувствам се най-добре в предни позиции - или като №10, дори съм готов да помагам на отбора и да играя и отпред. Бих играл навсякъде в предни позиции. 

При представянето на Николай Костов изпълнителният директор Даниел Боримиров постави за цел спечелването на купа и титла. Способен ли е Левски да се пребори с конкуренцията и да вдигне два трофея през този сезон? 

- То си е чиста форма. Левски като посее добри игри, ще пожъне и победни резултати. 

Гледаш ли съперниците какво правят? Лудогорец и двете ЦСКА се подсилват, а в същото време Левски няма нови попълнения... 

- Честно казано, гледам само нашия отбор и това как ние ще се подобряваме всеки един ден, как се развиваме. Сигурен съм, че и другите отбори правят всичко възможно и те да се подсилят. 

Ще те върна и към края на миналия сезон, когато Станимир Стоилов си тръгна. Това беше удар за цялата "синя" общност. Реално той беше човекът, който те върна на "Герена". Как прие напускането му? 

- Със сигурност е удар за цялата "синя" общност. Беше неприятно, все пак, както каза, беше човекът, който ме доведе в Левски. Аз му благодаря за това нещо и ще съм му благодарен до края на дните си. Все пак това е футбол, занаят е. Треньори, президенти, футболисти постоянно се сменят. Това е един кръговрат, който е неизменен. 

start-photo.bg
42 снимки

Превърна ли се ЦСКА в любимата ти жертва. Вкара победния гол във финала, след това отново ги наказа? 

- ЦСКА много ги уважавам като клуб, който е имало невероятни футболисти като Стоичков, Пенев и много други. Така че напротив, аз много уважавам ЦСКА като отбор. 

Връщаш ли се често към този момент на 15 май в 57-ата минута, когато с този удар взриви "сините" фенове? 

- Невероятен момент беше, да. Някой път ми минава през главата. 

Замислял ли си се тогава вие като отбор какво направихте? Левски не беше печелил купа или титла много години. Малките деца на бяха виждали Левски да вдига трофей. Ти, с този гол, се превърна в герой за тях. Виждаше ли и усещаше ли щастието и техните емоции? 

- Децата винаги са били мой приоритет като фенове. Дори след мачове, когато са се появявали на терена и на стадиона, винаги съм обръщал на тях внимание. Те са най-светлото нещо и заслужават да усетят нашето щастие, да имат нашата фланелка или каквото и да е друго. 

Предстоят ви мачове в евротурнирите срещу Хегелман или Шкупи. Проучвате ли ги вече като съперници, какво може да очаквате от тях? Ти самият миналата година беше контузен и не успя да играеш срещу ПАОК. Това да дава ли ти допълнителна мотивация сега - да играеш с Левски в Европа? 

- Да, доста допълнителна мотивация е. Миналата година бях контузен в тези мачове. По-скоро работим поетапно. В момента съм се концентрирали да работим върху нашата игра, а не толкова какво ни предстои като противници и начин на игра срещу нас. 

И въпреки тези контузии, ти си постоянна част от националния отбор. Игра и в двата последни мача срещу Литва и Сърбия. Какво не ви достигна и в двата мача да стигнете до победите? 

- В първия мач те ни поведоха, ние вкарахме, получиха червен картон. След това се затвориха и бих казал, че трябваше да сме малко по-конкретни като присъствие в наказателното поле и това да вкараме гол. Вторият - случва се във футбола. Веднъж е за теб, друг път е срещу теб да ти вкарат в последните секунди. 

start-photo.bg
61 снимки

Виждаш ли прогрес в отбора? В последния мач показахте наистина много добра игра, като в големи моменти дори надигравахте Сърбия.. 

- Заради контузиите си пропуснах началото на квалификациите, дори 2-3 контроли преди това. Може би не съм аз човекът, който да каже дали има прогрес. Старая се да давам най-доброто от себе си и винаги да побеждаваме. 

Оптимист ли си за бъдещето на националния отбор? 

- Да, аз съм оптимист. 

Ще може ли Левски да зарадва феновете си с трофей и пробив в Европа през новия сезон? 

- Левски като показва добри игри, мотивация и поведение на високо ниво, може да направи много неща.