Халфът на Арда - Лъчезар Котев, даде интервю за Gong.bg, в което говори за подготовката и целите пред клуба. Той е на мнение, че кърджалийци имат място в Топ 6 след края на редовния сезон, а освен това си пожела и нов финал за SESAME Купа на България. Какво промени Александър Тунчев в отбора и в неговата игра, както и къде би искал да играе като следващата стъпка в кариерата си, вижте в интервюто на 25-годишния полузащитник. 

Намирате се в средата на подготовката, сега ви предстои лагер в Турция, а и победихте с 5:0 Димитровград. Как се чувстваш?

- Нормално върви всичко. Две седмици наблягахме на физическата подготовка, тренирахме по два пъти на ден. Имахме тежки тренировки. Мисля, че свършихме добра работа. Сега в Турция може да наблегнем повече на тактика, технически неща от футболната игра.

Арда прави сериозна селекция – взехте Абубакар Тунгара, Радослав Цонев и Преслав Боруков. Свикват ли новите играчи с обстановката и с изискванията в клуба?

- Да, справят се добре новите момчета. Те са футболисти, които са се доказали в родното първенство. Мисля, че ще бъдат от голяма полза на отбора. С тях ще можем да преследваме по-високи цели през новия полусезон.

start-photo.bg
23 снимки

Ръководството си постави за цел седмото място. Постижимо ли е? Какво трябва да подобрите, за да го постигнете?

- Лично моята цел е да стигнем до първата шестица, ако можем. Мисля, че мястото ни е там. Ако възможностите ни не позволят, ще атакуваме седмото място, което да ни отведе на бараж. Какво трябва да подобрим? Трябва да успяваме да затваряме мачовете си. През първия полусезон имаше мачове, в които или водим или резултатът е равен, а ние не можем да задържим победата или равенството. Дори точка да е, пак е по-добре от загуба.

Продължавате напред и за SESAME Купа на България. Имате ли приоритет или ще хвърлите сили както в първенството, така и за Купата?

- И на двата фронта ще се борим. За Купата нещата ни се развиват доста добре. С една победа над ЦСКА 1948, който мисля, че е преодолим противник, особено у дома, отиваме на полуфинал. Там вече нищо не се знае. Защо да не стигнем до финал, както беше преди две години?

От лятото имате нов треньор в лицето на Александър Тунчев. Какво ново даде той на Арда?

- Може би той се стреми да подобри динамиката в нашата игра. Това е основното нещо, което се вижда като промяна при нас от началото на сезона. Мисля, че това е нещо, което успяхме да развием. Има и още накъде разбира се. С всяка изминала тренировка се справяме все по-добре. Мисля, че през втория полусезон този аспект от играта ще ни се получава много по-добре.

До момента правиш много силен сезон – 17 мача, 3 гола и 3 асистенции. Какво самият ти подобри в своята игра, за да стигнеш до тези показатели?

- Може би се промени това, че до преди идването на Александър Тунчев ние играехме с един дефанзивен халф. Това бях аз. Сега той залага на двама дефанзивни полузащитници и имам малко повече свобода да се включвам в предни позиции. Оттам дойдоха и тези показатели. Започнах да стрелям и малко повече от средно и далечно разстояние.

Какви цели си поставяш през 2023 година в личен план?

- На първо място да нямам контузии през тази година. Поставям си цел да играем финал за Купата. Това е едно хубаво чувство, което искам да изпитам отново.

17 снимки

Намери ли мястото си в Арда?

- Кърджали определено е благоприятно място за развитие на млади футболисти. Мисля, че аз попаднах при щастливо стечение на обстоятелствата, но съм щастлив, че се случи така. Имаме разбиране от страна и на феновете, и на ръководството. Нямаме никакво напрежение. Имаме си поставени цели, но не е казано, че всичко е на всяка цена. Това може би ни помага да израстваме, защото има още доста млади момчета в отбора.

Арда, както и Септември, дават най-много път на младите футболости у нас. Това дава ли ви предимство под някаква форма, а и стимул да се развивате?

- Това трябва да послужи и като пример за другите отбори, защото се вижда, че в школите има доста момчета, към които трябва да се подходи с малко повече разбиране и търпение. Само така нещата ще се случат.

Гледаш ли към националния отбор, особено сега, когато Младен Кръстаич дава път на много млади футболисти?

- Честно казано съм фокусиран върху личното си представяне. Много не мисля върху темата „национален отбор“. Ако дойде повиквателна, разбира се, че ще се отзова и ще се радвам.

startphoto.bg
11 снимки

Има ли първенства в Европа, които следиш и искаш да играеш?

- Следя големите първенства. Най-много ми допада английското заради динамиката и скоростта на игра. Като цяло мисля, че бих искал да играя в Австрия или Белгия като следваща стъпка в кариерата си.