Емил Ценов е безспорното откритие в състава на ЦСКА 1948, завършил трети в efbet Лига и играл финал в Sesame Купа на България. 21-годишният младежки национал бе привлечен през зимата в дублиращия тим на „червените“, но бързо бе качен в първия отбор и остави сериозни впечатления с играта в халфовата линия. Полузащитникът направи силно впечатление и с играта си по време на предсезонната подготовка на ЦСКА 1948 в Словения, където съумя да реализира попадение във вратата на хърватския първенец Динамо Загреб. Талантът се съгласи да даде интервю специално за Gong.bg, за да разкаже впечатленията си от летния лагер, както и очакванията си за новия сезон в efbet Лига и предстоящото дебютно участие на ЦСКА 1948 в европейските клубни турнири.

-Здравей, Емо! Как си?

-Здравей! Чувствам се страхотно. Готвим се за предстоящия мач с Левски. Това е много труден старт за нас, но според мен сме достатъчно подготвени, за да покажем най-доброто и да победим.

-Ще те питам малко по-късно за този мач с Левски. Сега искам да се върнем към предсезонната подготовка, която отстрани беше много впечатляваща за всички, дори за неутралните фенове в българския футбол. Вие играхте срещу много сериозни съперници. Някой я беше нарекъл „Шампионската лига на подготовките“, ти дори вкара гол. Каква е твоята оценка и погледа ти върху всичко, което направихте в Словения?

-Според мен този лагер в Словения беше много ползотворен за нас. Показахме едно много добро лице и то срещу много силни отбори. Разбира се, имаше го и моментът, в който те доминираха повече, владееха топката, но това е нормално, когато играеш срещу такива отбори. За сметка на това ние също показахме много добри неща и смятам, че сме готови за старта на сезона.

-Безспорно вашите противници бяха най-силни, ако трябва да ги съпоставим с тези на останалите отбори от efbet Лига. Това със сигурност е помогнало за „сверяването на часовника“ от ваша страна. Ти какво например си хареса от твоите опоненти като стил на терена или от някой от футболистите, които си срещнал в средата на терена като съперник?

-Срещнах едни сравнително големи имена в световния футбол и мога да кажа, че съм много горд, че успях да играя срещу тях. Видях детайли в играта им, които аз още не съм развил до такава степен. Това беше изключително ползотворен лагер, както за отбора, така и за мен.

-Какви бяха отличителните разлики на тези отбори, срещу които се изправихте спрямо това, което виждаш в българския футбол? Някои биха казали темпото. Ти съгласен ли си?

-Да, темпото и динамиката на играта са основната разлика, която се забелязва. Те играят изключително бързо, с по едно-две докосвания и няма излишно задържане на топката. Те освен това са добре стиковани и играят като едно цяло и няма разпокъсвания в отделните линии, всичко е много компактно и отборът играе като едно цяло.

-Какви бяха основните изисквания на вашия старши треньор Атанас Рибарски към вас по време на подготовката?

-Основното беше да дадем всичко от себе си, както и да покрием изискванията му за всеки отделен съперник, защото за всеки от тях имаше различни изисквания. Все пак стилът, който се опитвахме да наложим, беше един и същ и смятам, че се справихме добре.

-Много нови момчета се присъединиха към отбора, някои от тях с доста сериозна визитка. Какви са твоите впечатления от тях до момента като футболисти, като хора и дали някой ти е направил по-особено впечатление с поведението си и с професионализма си в рамките на тренировъчния процес?

-Имаме доста нови хора, които са сравнително отскоро и не мога да кажа още нещо за всеки поотделно. Това, което виждам като първо впечатление, е, че са много добри момчета. Също така мога да кажа и че са добри футболисти. За професионализма извън терена съм сигурен, че го притежават.

-Успяват ли бързо да се адаптират към отбора?

-Да, според мен да. Показват хубави неща.

-Остават броени дни до първия мач от новия сезон в efbet Лига. Гостувате на стадион „Виваком Арена Георги Аспарухов“ на отбора на Левски. Вашият клуб доста често си тръгва непобеден оттам, но време ли е според теб да постигнете най-после победа и готови ли сте за това?

-Да, според мен е време. Отборът е подготвен на сто процента според мен и мисля, че ще си тръгнем с успех.

-За ЦСКА 1948 предстои дебютно участие в европейските клубни турнири. Падна се един доста атрактивен съперник в лицето на румънския ФКСБ. Успяхте ли по някакъв начин да се запознаете вече с тях и ти лично дали си гледал нещо и какво знаеш за тях? Какви са и твоите очаквания, тъй като на пръв поглед вие изглеждате като аутсайдер?

-Има време до мача, още не сме се запознали детайлно със съперника, но всички сме много развълнувани и много се радваме, че ще играем такъв престижен мач в евротурнирите, което ни дава допълнителен стимул. Очакваме го с нетърпение!

-Поставени ли са някакви цели пред вас преди началото на сезона? Ако такива не са били поставени, какви цели лично ти би си поставил?

-Основното е да надградим представянето от предишния сезон. Лично за себе си мога да кажа, че целите ми са да се наложа, ако мога, в първия отбор. Да използвам всяка минута, да покажа най-доброто от себе си и да стана основна част от този отбор.

-Ти дойде през зимния трансферен прозорец в отбора на ЦСКА 1948, като тогава, поне на първо четене, ти не беше считан за част от първия тим. Тогава беше привлечен за целите на дублиращия отбор. Ти обаче доста бързо успя да навлезеш в първия тим, дадоха ти шанс и ти го грабна с две ръце. Кое според теб ти помогна най-много да получиш тази възможност и защо всъщност се адаптира толкова бързо?

-Първо искам да благодаря на Тодор Янчев, че ми даде този шанс в първия отбор. Това, което може би ми помогна за бързата адаптация, са момчетата – както в първия, така и във втория отбор. Те бяха супер приятелски настроени към мен, много ми помагаха. Аз съответно работих изключително много, както с отбора, така и индивидуално. Смятам, че това беше в основата да се кача бързо в първия отбор и да успея да се задържа.

-Споменавайки за Тодор Янчев, именно той ти даде дебюта в един мач срещу Локомотив София. Какво си спомняш от този двубой?

-Помня, че всичко стана на пожар. Аз даже нямах тренировка с първия отбор, когато той ми се обади и ме викна на лагера в деня преди мача. Отидох, каза ми няколко думи, за да ме окуражи и каза, че при първа възможност ще ми даде шанс да дебютирам. Резултатът впоследствие бе благоприятен, за да го направи и аз съм много щастлив от този факт.

-В рамките на месец април ти влезе в историята с много интересен факт. Тогава ти за около две седмици успя да играеш за първия, втория и третия отбор на ЦСКА 1948. Ако добавим към това, че игра и в турнира за Sesame Купа на България, ти си участвал с три различни отбора в четири различни турнира в рамките на месеца. Не знам дали някой ти е обръщал внимание на това постижение. Как го приемаш и как влияе на играчите на ЦСКА 1948 това непрекъснато движение между отборите ви, както се случи с теб тогава?

-Да, знам за това постижение, бях информиран (смее се). А относно движението – в някои моменти идва малко в повече умората, защото непрестанното качване между първия, втория и третия отбор значи съответно по-малко почивка. Понякога имаме нужда от тази почивка, но каквото кажат треньорите, това е - слушам и изпълнявам.

-Предполагам, че знаеш за твоя прякор в медиите – „новият Чочев“. Как го приемаш ти – като комплимент или по-скоро те дразни? Доколко всъщност според теб са подходящи сравненията с Ивайло Чочев?

-Със сигурност приемам с изключителна гордост този прякор, защото за мен Чочев е най-добрият български халф в първенството. Според мен нивото му е за европейската сцена. Изключително съм радостен, че ме сравняват с него и мисля, че има защо. Цялостно характеристиките ни като футболисти са подобни, макар да нямам още неговите голове и асистенции, но с времето и това ще мога да го постигна (смее се).

-Кое от качествата, които той притежава, най-много би искал да имаш?

-Спокойствието му с топка в крака. Това е отличителна характеристика за него и е много важно за един полузащитник.

-Ти винаги ли си играл като вътрешен халф? Играл ли си в детско-юношеските години на други позиции?

-Вече от доста години съм халф. Когато бях по-малък, играех като нападател, но бързо смених позицията и си ме преоткриха като халф (смее се).

-Да разбирам, че този гол, който реализира срещу Динамо Загреб, си ти е дошъл доста естествено. Тогава отигра топката като нападател предвид отскока и замаха. Да разбирам ли, че на тренировки при статичните положения имаш ключова функция и в случай, че Ивайло Чочев го няма, то да видим на негово място един включващ се в наказателното поле Емил Ценов?

-Разбира се, то това е неговият специалитет – от втора позиция (смее се).

-Кой беше твоят футболен идол в детството?

-Моят футболен идол от детството бе Кристиано Роналдо, когато бях по-малък. Когато пораснах малко, та до ден днешен това е Кевин Де Бройне. Това е един изключително силен и добър футболист, от който мога да почерпя наистина много.

-Има ли и други футболисти, които в момента ти правят сериозно впечатление с играта си и играят на твоята позиция?

-Един изключително добър футболист е Джуд Белингам, който наскоро направи трансфер в Реал Мадрид. За мен е изключително това, че той на 19-20 години играе на топ ниво и е един от най-добрите халфове в света в момента.

-Ти си част от младежкия национален отбор на България. Предстоят ви европейски квалификации, където сте част от доста тежка група с отборите на Германия, Израел, Косово, Полша. Смяташ ли, че имате някакви шансове за класиране на европейско първенство и поставени ли са пред вас някакви цели? Какви са и твоите лични амбиции с младежкия тим?

-Моите амбиции, както и на другите футболисти и треньорите, са да се класираме. Знаем, че ще е изключително трудно, защото групата е тежка, но ще дадем всичко от себе си, за да можем поне да се представим достойно. Пък вече каквото сабя покаже (усмихва се).

-Няма как да не те попитам и за мъжкия национален отбор. Смяташ ли, че ако продължиш развитието си по същия начин, то ще дойде сравнително скоро и първата повиквателна за селекцията на Младен Кръстаич, особено предвид това, че той залага на млади футболисти и някои момчета, които са по-малки от теб, вече дебютираха?

-Така е, радващо е, че той залага на млади футболисти. Разбира се, надявам се съвсем скоро и аз да мога да стигна до „А“ националния отбор. Трудя се всеки ден и чакам своя шанс.

-За финал – как би изглеждал за теб един перфектен сезон 2023/2024, за който да ми разкажеш през месец юни догодина, ако разговаряме отново?

-С радост бих споделил емоцията от една шампионска титла, както и за успешно влизане в групите на Лигата на конференциите. Това за мен ще е един сполучлив сезон.