Вратарят на Славия - Георги Петков, даде интервю за Gong.bg, в което говори за мача с ЦСКА, бурните процеси в бившия му клуб Левски, развитието на Славия, националния отбор и кой според него ще стане шампион.

Опитният страж сподели, че неговият отбор се чувства ограбен, тъй като е бил незачетен чист гол за Славия. Петков е на мнение, че 90% от феновете на Левски в последно време са присъствали на "Герена" заради Станимир Стойлов. Той каза още, че Лудогорец е доста по-стойностен отбор от ЦСКА и именно поради тази причина се надява "орлите" да станат шампиони. 

-Година и малко след една изключително неприятна контузия ти се завърна в игра в мача срещу ЦСКА. Аз те поздравих преди интервюто, казвам ти го и сега: Добре дошъл, радвам се отново да те видя на терена! Почувства ли нещо по-специално в стъпването ти отново на игрището преди двубоя с ЦСКА, особено предвид това, че контузията ти се случи срещу тях?

-Добър ден! Не, по-специално не. Имал съм и други такива тежки моменти, така че не е нужно да се връщам назад. Когато се връщаш назад, нищо позитивно не взимаш. Въобще дори и не съм си помислял, че преди една година стана този инцидент. Излязох си спокоен, играх си, нямаше проблеми.

-Доколко беше вероятно преди година ти да спреш окончателно с футбола?

-Като се върна назад, беше тежко, но имах уверението на хората. Аз и тогава благодарих на хората във Военна болница и на ръководството на Славия, които направиха такава организация с такива специалисти. Уверението към мен беше, че няма да имам проблем да продължа моята кариера и затова аз не смятах да спра. Още повече повлия и това, че дъщеря ми ме помоли, че иска още да ме гледа по телевизията. Все пак трябва да се съобразя и с детето (усмихва се).

-Това си е определено най-големият стимул. Да се върнем на въпросния мач с ЦСКА. На какво отдаваш поражението, особено предвид това, че стояхте равностойно на вашия съперник?

-На всички е ясно, че ние стояхме добре в този мач. И тук идва един момент, когато, ако мога така да се изразя, те ограбват. Славия не е Левски и не е ЦСКА, но Славия произвежда млади футболисти. Аз ги усещам нещата за какво става дума. Нормално, ЦСКА се бори за титлата, но по този начин ограбиха нашите деца, както се казва. Имаме 17-, 18- и 19-годишни, за които е неприятно след мача да им обясниш, че това е футбол и че това се случва в такива мачове. Това бе един напълно редовен гол. Сега се замислям, че ако бяхме повели с 1:0, гарантирам, че при всички положения мачът нямаше да завърши по този начин.

-Вашият президент Венцеслав Стефанов на пресконференция каза същото – ако полувремето бе приключило при 1:0, сте щели да спечелите мача.

-И аз това казвам.

-Всички казват, че в случая бе отсъдена засада, тъй като вашият нападател Ахмед Ахмедов е пречил на видимостта на вратаря Бусато. От твоята вратарска перспектива доколко всъщност влияе позиционирането на Ахмедов?

-Аз гледах дадената ситуация доста пъти. Човекът, който в случая пречи на вратаря, е техният защитник Мено Кох. Той каза след мача: „Не разбрах защо отмениха гола на Славия“, за което мога да го поздравя! Той бе единственият човек, който пречеше, а не нападателят. А и това разстояние от 23-24 метра не е 3 метра, за да пречи Ахмед на вратаря. Той имаше страшно много видимост. Повтарям се – ако някой е пречил, то това е бил техният защитник.

-Сигурно и ти си видял след мача, че много фенове на ЦСКА търсеха в твоето пускане на вратата точно в този мач едва ли не провокация към тях, знаеш за твоя имидж. Търсена ли е наистина такава провокация?

-Не. Един път искам да се знае, че моето пускане в игра е единствено и само решение на треньорския щаб. Много пъти съм казвал, че Гошо Петков е винаги готов, когато треньорите преценят и могат да разчитат на мен в такива мачове. Предпочетоха в този мач да съм аз заради опита, тъй като това бе рисков мач. Единствено съжалявам, че не можах да помогна на отбора да спечели нещо от този мач. Иначе аз имам доста загуби, за друго не ме е яд.

-Нападателят на ЦСКА Дюкенс Назон те иронизира, хващайки се за кръста при смяната си по време на мача. Ти видя ли в реално време неговото действие и какво мислиш за постъпката му?

-Ако беше българин, млад нападател на ЦСКА, то аз нямаше да го коментирам, но сега за него ще кажа. Самото изявление на неговия треньор, който при смяната, когато излизаше, го нарече клоун. Направете си сами сметката за какво става дума. Идва някакъв чужденец, който е 30 килограма отгоре, аз не знам господин Ганчев как ги взима тия футболисти, и му дават шанс шест месеца да свали тия килограми. Сега изведнъж да става звезда в България – това аз не го приемам. Той може да си прави каквото си поиска. Аз достатъчно съм играл, печелил съм купи и титли, аз не знам той нещо да е спечелил. Какво да му обръщам внимание на един чужденец, който е дошъл в България и то в отбор като ЦСКА да го прави това нещо?

-Поражението ви оставя на седма позиция, а топ 6 се отдалечава на 4 точки. Смяташ ли, че е по-добре да гоните седмото място и оттам да направите опит за класиране в Европа?

-Предвид ситуацията, в която сме в момента, това ни остава, но има доста мачове, ние не сме се отказали. Още повече, че от тези мачове, които ние загубихме, ще видите, че в 3-4 мача ние губим в добавеното време – във Враца, в Разград, за Купата. От това, което аз виждам, Славия наистина изигра няколко слаби мача, но във всичките други срещи не заслужавахме да загубим. При нас всичко е спокойно, тренираме, стремим се всеки мач да побеждаваме. Някой път става, някой не и ще видим накрая къде ще бъдем.

-А било ли е поставено като цел пред вас класирането за Лигата на конференциите?

-Какво означава да ти поставят цел? Трябва самите футболисти да имат такава цел, ако искат да се покажат. Не може да тренираш и да играеш и да не искаш да побеждаваш. Когато имаш победи, ще дойде и това класиране. На нас никой не ни е поставял цел, самите футболисти обаче трябва да си поставят целта, че трябва да играят добре, да се побеждава и да се покажат навън.

-Има ли го това усещане в съблекалнята на Славия?

-Има го. Точно това им казваме на младите футболисти, че това е начинът - да побеждават, да излязат навън в тези турнири, да се покажат и да продължат своето развитие. Това е и идеята на ръководството.

-Какво е твоето мнение именно за тези млади футболисти, с които ти делиш съблекалня в Славия? Виждаме в момента един Чунг До, който в момента излиза от „бялата“ академия и ще му се обръща все повече внимание, но има и други, разбира се.

-Не само Чунг, но и Крис (б.а. Кристиян Стоянов), има и други футболисти и това е радостното. Хубаво е, че школата на Славия работи, а тя го прави от доста години. Хората работят и създават футболисти, за които идва един момент, когато влизат в ей тази съблекалня и оттам нататък по-опитните футболисти като мен и Галин трябва да им помогнат да израснат, защото така и на нас са ни помагали.

-Твоят колега Светльо Вуцов стана неизменно присъствие в националния отбор. В какво отношение според теб той израсна най-много в последните години?

-Едно от най-важните неща, е, че израстването му се дължи на треньора му – Радостин Станев. Аз им помагам, когато мога, момчето слуша, което е най-радващото. Допитва се, попива и стои добре.

-Какви са впечатленията ти от другите вратари в efbet Лига? Кои имена би могъл да отличиш?

-Има добри млади вратари. Ще дам пример с Шейтанов в Септември, Андреев в Левски, за които аз се радвам. Преди няколко години, когато получих наградата за Вратар на годината, ми стана неприятно, като видях класацията след мен. Може би от петима вратари трима бяха чужденци. Радвам се, когато видя български вратари да пазят на отборите в efbet Лига, защото мисля, че в България винаги е имало добри вратари и ще има. Да не изпусна да спомена и Наумов. Той е голям талант и неслучайно пази на националния отбор, където са конкуренция със Светльо. Конкуренцията ражда шампионите, както казват хората.

-Наистина имаме традиции в това отношение. Аз си спомням и твоята конкуренция с Митко Иванков преди години не само в Левски, но и в националния отбор, която и двамата ви направи по-добри.

-Абсолютно. Трябва да имаш конкуренция, която да ти дава стимул да работиш и да можеш да израстваш. Иначе, ако знаеш, че си само ти, няма да е същото.

-Какво е твоето мнение за националния отбор под ръководството на Младен Кръстаич и неговата политика за подмладяване на тима?

-По принцип съм „за“ подмладяването. Моето лично мнение е, че при Кръстаич доста млади футболисти се извикаха, но трябва да се направи един гръбнак от опитни и млади. Разберете, трудно им е на тези млади футболисти, които влизат по 20 минути или едно полувреме, а след това да излезеш на тази атмосфера и този стадион, говоря за мача с Унгария. Трябва да има и опитни футболисти, за да може да се случват нещата и да помагат те на младите. Това е моето мнение и мисля, че ще излязат футболисти.

-Сигурен съм, че наблюдаваш процесите в Левски. Имаш ли мнение за това кой е крив и кой прав в цялата ситуация, свързана с Наско Сираков, Станимир Стоилов и Иво Ивков?

-Аз го казах в едно интервю преди две седмици, че не отива на клуб като Левски да се случват тези неща. Още повече, че е между г-н Сираков и г-н Стоилов. Аз съм работил и с двамата и това ми бяха годините, в които спечелих много в Левски. Те ми подадоха ръка, за което съм им благодарен. Казах преди време, че трябва да се седне на една маса и да се разберат. Не може всеки да дърпа на другата страна. Явно не можаха да го направят това нещо, защото видяхме раздялата на Стоилов. Неприятно е за всички фенове на Левски, защото, казвал съм го и друг път, 90 % от хората на стадиона идваха заради г-н Стоилов.

-Защо в Левски рано или късно се стига винаги се стига до някаква форма на разделение?

-Не мога да си го обясня това нещо. Не знам какво делят там, но знам, че в името на Левски това не трябваше да се случва. Левски е „Отборът на народа“ и не трябва да се случват такива неща. Примерът, който го имат, беше в ЦСКА. Видяхме празните трибуни, видяхме бойкота на феновете към ръководството, но се видя в един момент, че няма как да станат нещата. Може би ръководството на ЦСКА е предприело такъв ход да се говори с част от фракциите на клуба и виждаме, че в момента при тях феновете им помагат.

-Твоят бивш съотборник Елин Топузаков ще изведе „сините“ като старши треньор в дербито с ЦСКА. Ще се справи ли той с подобно предизвикателство в такъв критичен момент?

-С Топчо сме приятели от много време. Мъжко момче е, трябва да има и малко късмет. Мисля, че и в предния му престой той показа, че може да води отбор като Левски. Дай Боже да му се получат нещата! Днес четох, че собственикът на Левски е излязъл и е потвърдил това, което се тиражираше по медиите, че Елин Топузаков ще е временният треньор до края на първенството. Мисля, че ще се справи. Много е важен този мач с ЦСКА. Както се казва, Левски, когато бие ЦСКА, след това шест месеца всичко може да стане.

-Срещу ЦСКА ти подобри собствения си рекорд за най-възрастен футболист, играл в efbet Лига. Колко още ще продължиш да бъдеш активен състезател?

-Всеки път го повтарям, че аз се чувствам добре. Нямам никакви проблеми здравословно, да чукна на дърво. Тренирам си всеки ден, тренировките ме държат жив. Може би това, че не пропускам тренировка, ме предпазва от контузии. Кондиционно съм добре и пак ще повторя, че когато прецени треньорското ръководство винаги може да се разчита на мен.

-Как си представяш идеалния за теб бенефис?

-Още е рано. Не съм го мислил това нещо за бенефис. Нека да мине време и да видя и да се ориентирам, когато реша, защото аз не съм решил да спирам. Като реша да спирам, ще го помисля и след това ще го коментираме.

-За финал сподели твоята прогноза кой ще стане шампион на България този сезон - ЦСКА или Лудогорец?

-Аз съм го казвал доста пъти, че за мен Лудогорец е доста по-добрият тим от ЦСКА. Направиха треньорска смяна с един доста добър специалист като г-н Петев. Надявам се те да станат шампиони, защото не е тайна за никого, че ЦСКА не играе добре и то от доста време. ЦСКА по някакъв начин, с късмет или с тия победи с по 1:0, побеждава, но това при тях ще спре.