Сашо Александров, или Алвеша, както го знаят всички фенове на футбола у нас, сложи край на богата си кариера преди броени дни и веднага премина от другата страна на тъчлинията. Той вече е помощник-треньор в третия отбор на ЦСКА 1948, където се обиграват талантите от школата на „червените“. 36-годишният Александров, който е играл за Берое, Черно море, Левски, Славия и ЦСКА 1948, даде специално интервю за Gong.bg.


- Сашо, кога се породи идеята в теб да се откажеш от футбола?
- Като цяло въобще не съм мислил за това. Породи се преди един месец, като свърши последния мач с Локо Пловдив. Говорихме с шефовете на ЦСКА 1948 и те ми предложиха да мина на друг етап в моето развитие и да започна да помагам в клуба като треньор, да видя оттук натам дали това ще бъде за мен. Помислих доста време, доста трудно ми беше да взема това решение, но се надявам да е било правилно.

- Ще учиш и за „А“ треньорски лиценз, разкажи малко повече.
- Да, то има един лиценз, който го пускат на 4-5 години. Сега това ще е за втори път и е с футболисти, които са играли над осем години в Първа дивизия, в националния отбор, печелили са титли и купи. Аз си подадох документите и за мое щастие ме приеха.

- През дългата ти кариера си играл в много отбори, но кой е човекът на който искаш да благодариш, и който ти е дал най-много във футбола ?
- Много са. Абсолютно всеки треньор ми е дал нещо за моето развитие. Ако кажа едно или две имена, ще има обидени и затова искам да благодаря на абсолютно всички специалисти, с които съм работил последните 20 години.

- Записал си най-много срещи с отбора на Черно море, това ли е отборът оставил най-сериозна следа в сърцето ти ?
- Да, аз съм много доволен от моя престой в Черно море. Това е голям клуб за България. Абсолютно всичко е на много високо ниво и съм давал всичко от себе си за тези дълги години, в които съм играл.

- Ако трябва да избереш най-сладкия спомен от дългата ти кариера, кой би бил той ?
- Те са много, но на първо лице мисля, че е купата на България, която спечелих със Славия. Бих добавил и мачовете в евротурнирите с Левски, както и третото място, което спечелихме с ЦСКА 1948, защото знам от къде у тръгнал отборът. Преди 6-7 години е бил в селските групи, а сега ще играе в Европа. Това е голям растеж на един клуб и показва как трябва да се работи в България.

Сашо Александров ЦСКА 1948 - Левски / efbet Лига, 1-и кръг, 09.07.2022 г.

източник: Yulian Todorov / LAP.bg

- Стана ли по-силен отборът на ЦСКА 1948 с новите попълнения, и може ли да очакваме отбора да направи пробив в Европа още в дебютния си сезон?
- Надявам се, но ще е трудно. Отборът няма опит в Европа, а това е много важно. Дано покаже най-доброто и да стигнат възможно най-напред.

- През миналия сезон отборът записа най-доброто си постижение – трето място. Тази година може ли да се борите за нещо повече ?
- Разбира се, ЦСКА 1948 винаги е имал амбиции. Ако погледнем назад в годините, винаги следващата е била по-добра от предходната. Със сигурност отборът ще се цели по-напред от третото място.

- Броени часове ни делят от старта на новия сезон, а по стечение на обстоятелствата за втора поредна година Левски и ЦСКА 1948 излизат един срещу друг. Какво може да очакваме от този мач?
- Със сигурност ще бъде много интересен и равностоен мач. Мисля, че и двата отбора ще покажат добра игра, защото играят добър футбол, а и са с нови треньори. Надявам се стадионът да е пълен и да стане празник за България.

- Според теб отборите, които влязоха в еfbet лига, може ли да повишат нивото и да станем свидели на по-интересно и равностойно първенство ?
- Гледам, че Крумовград прави доста сериозна селекция, но ще им трябва малко време с 20 нови футболисти. Ще им е трудно в началото, но винаги има изненади и отборът може да е една от тях.

- През този сезон може ли Лудогорец най-накрая да бъде изместен от първата позиция?
- Според мен тази година ще им е много трудно да запазят първото място. Виждаме, че всички отбори правят сериозна селекция и доста са вдигнали качеството си. Видяхме миналата година, че доста трудно станаха шампиони. Сега нашият отбор и конкурентите направиха доста сериозна селекция, което ще направи първенството много интересно.

- Левски и ЦСКА 1948 започват сезона с нови треньори. Какво се промени при вас след смяната на Тодор Янчев с Атанас Рибарски?
- Работил съм с Атанас Рибарски и във втория отбор, и в първия. Мисля че е доста сериозно момче, на което много му се работи. Разбира футбола и със сигурност отборът ще се развие при него много.

- Съвсем скоро ЦСКА 1948 излиза в първия си европейски мач срещу ФКСБ. Какво очакваш от тази среща и кой от 4-те отбора, които играят в Европа изтегли най-тежък жребии ?
- Според мен ние изтеглихме най-тежък жребий, но преди срещите е едно, а по време на тях е друго. Видяхме Лудогорец - мислех, че ще имат доста лесен мач срещу Балкани, а излезе друго. Въпреки това ще продължат напред според мен. Така че вече слаби отбори няма. Важното е кой как ще влезе в мачовете, как е подготвен и кой как ще си изиграе мача.

- Да се върнем отново на темата еfbet лига. Според теб може ли Левски да бъде същия отбор с Николай Костов, какъвто беше със Станимир Стоилов през миналия сезон ?
- Това не може да го разберем, трябва да го видим, но според мен е доста сериозен треньор, който има успехи в чужбина. Това, което знам за него е, че държи на дисциплината, която е много важна за всеки треньор. Мисля си, че ще бъде успешен.

Сашо Александров

източник: LAP.bg

- Да се върнем към темата Черно море. Знаем, че си играл най-много там, следиш ли работата на Илиан Илиев и какво е мнението ти за отбора през годинте ?
- Черно море е стабилен отбор, който не се клатушка, а винаги е в първата шестица на първенството. За Илиан Илиев мога да потвърдя, че е един от най-добрите треньори в България. Той е първият, който ми даде шанс в „А“ група.

- По твое време като че ли „моряците“ бяха се превърнали в страшилище за отбори като Левски, ЦСКА и Лудогорец, особено когато играехте на „Тича“. Сега като че ли нещата седят малко по-различно, защо според теб е така ?
- По мое време теренът беше лош, а футболистите, които бяхме в този отбор, бяхме доста агресивни и със сериозен характер. Затова беше много трудно за отборите, които идваха на „Тича“.

- За финал какво искаш да пожелаеш на феновете на ЦСКА 1948 за новия сезон?
- Пожелавам да са живи и здрави – те и техните семейства. Дано се радваме на много победи в Европа, даже и в групите, ако може да влезем.