Представител на Gong.bg бе сред избрани журналисти от цял свят, които участваха в специална онлайн пресконференция, организирана от Ла Лига по случай подновяването на футболното първенство в Испания. Един от събеседниците бе кондиционният треньор от Осасуна Серхи Перес, който отговаряше на въпроси във връзка със спецификите на тренировъчния процес по време на паузата за Световното първенство в Катар.

На въпроса на Илиян Койчев „Имаше ли нещо по-специфично в тренировъчния процес на клубовете от Ла Лига спрямо тези в други страни?“ специалистът отговори по следния начин:

„Трудно ми е да кажа конкретно, защото не съм запознат в детайли как се е работило другаде. Това, което мога да кажа, е, че на база програмата ни имахме първоначално почивка от 10-12 дни, а после имахме въвеждаща тренировъчна фаза. После преминахме към структурирана седмица, подобна на седмиците, когато сме в състезателен период, но без мач през уикенда. В края имахме и състезателен период, където пътувахме и изиграхме три мача, придобивайки отново усещането да играеш срещу противник, което беше важно заради наближаващия старт на първенството. През изминалата седмица имахме и мач за Купата, което ни помогна да се подготвим максимално за предстоящия ни мач от 15-ия кръг на Ла Лига (б.а. срещу Реал Сосиедад на „Аноета“). Предполагам, че в другите първенства ще е по-различно, защото например в Англия първенството започна по-рано, а в Германия мисля, че решиха да запазят зимната пауза и ще започнат в края на януари – началото на февруари. Очевидно, че периодът на подготовка ще е по-дълъг за тях и предполагам, че след пауза за празниците ще продължат с тренировките и в началото на новата година.“

Модераторът на пресконференцията Алберто Пиньеро се включи с пояснение, че в тази пауза всеки клуб в Ла Лига е подходил различно в своята подготовка и даде пример с Бетис, които заминаха на турне в Южна Америка, докато едни клубове са предпочели лагери в Европа, а други са останали в Испания.

Перес потвърди и допълни: „Да, ние например не обичаме да пътуваме често и да сме дълго време далеч от дома. Предпочитаме да работим у дома на „Тахонар“ с нашите ресурси и да пътуваме само за състезателни двубои - това може да се види във всички наши предсезонни подготовки. Обикновено пътуваме до Нидерландия за 2-3 мача, за да наваксаме със състезателното темпо. Опитахме се да направим същото и в тази подготовка – започнахме постепенно и пътувахме само за 5 дни, за да изиграем 3 мача в търсене на по-състезателно темпо.“.

Треньорът в Осасуна отговори и на още един въпрос на Gong.bg, а именно: „В какъв аспект се е подобрила работата в кондиционно отношение през последните пет години?“. Според Перес, работил още в клубове като Нумансия и Тенерифе, най-голямото подобрение е дошло от гледна точка на развитието на анализа на данни: „Вече знаем с изключителна прецизност какво се случва по време на един мач и как се представят футболистите. Също така по време на седмицата и в рамките на тренировъчния процес можем да осъществяваме мониторинг на техните показатели и да предпишем отборни или индивидуални задачи на база това, което искаме да постигнем в предстоящия мач. Това е определено най-голямата еволюция през последните 5 години – постигането на голяма прецизност и точност чрез данни и визуализация. Изключителен шанс е да работим с такава информация всяка седмица и това ни помага да подготвим играчите така, че да достигнат максимално добра форма за мачовете през уикенда.