След първите два изиграни кръга от пролетния дял на efbet Лига особено внимание привличат резултатите на Ботев Враца. Тимът от града под Околчица записа нулево реми при гостуването си в Пловдив на амбициозния Локомотив, след което надделя у дома срещу претендента за евроучастие ЦСКА 1948 с 1:0. Четирите спечелени точки позволиха на врачани да се откъснат пред директните си конкуренти в битката за оцеляване, а само пункт ги дели от 10-ата позиция, гарантираща спасение след редовния сезон. Броени дни преди гостуването на директния конкурент Спартак Варна старши треньорът на „зелените лъвове“ Даниел Моралес даде специално интервю пред Gong.bg с коментар за силния старт в първенството, предстоящия двубой със „соколите“, както и причините да се завърне в клуба.

-Вашият старт на пролетния полусезон изненада много от футболните фенове. Вие в предварителния ни разговор ми казахте, че е прекалено рано да се възгордявате и да се издигате в облаците, но все пак Ботев Враца започна с 4 точки от 2 мача с опоненти, срещу които никой не очакваше да постигнете такива резултати – 0:0 в Пловдив срещу Локомотив и 1:0 във Враца срещу ЦСКА 1948. Какво бе ключово за Вашия тим в спечелването на тези точки срещу подобни противници?

-Добър ден и приятен престой за теб в нашия хубав град Враца! Мисля, че всичко, което се случва сега на старта, е обратното на това, което се случи преди една година. Тогава не изкарахме една пълноценна подготовка, докато сега беше по-добра, която дори направихме в България, и беше пълноценна. Мисля, че всичко това идва от работа. Аз се гордея с отношението на момчетата. Знаете, че един тренировъчен процес е важен за клуба. Резултатите идват с много работа, с много труд, с малко късмет и т.н. Не съм човек, който вярва много в късмета, но вярвам в работата. Когато имаш дисциплинирани състезатели и има такива, които искат да се доказват и да играят на по-високо ниво, нещата се получават. Да, на мача с Локо Пловдив те се представиха на доста добро ниво. Във втория мач с ЦСКА 1948, които са доста квалифициран отбор, искащ да влезе в тройката и да играе в Лигата на конференциите, бяхме успешни. Но всичко това е заради работата ни и заради добрия колектив, в който има дисциплина.

Аз си мисля, че дисциплината не трябва да бъде само във футбола, но и във всяка професия. Това, което досега сме направили, е добро, но аз не се влияя в такива моменти, където еуфорията е голяма. Баща ми винаги е казвал така: „Не е важно това как започваш, а как завършваш“. Така е в и живота. Оставяме еуфорията за феновете и за ръководството, което е нормално, защото има тежки времена и успяваме да мотивираме тези момчета, а те отговарят на всичко това нещо. Важно е оттук нататък във всеки мач, който играем, да е както казват бразилците: „да си сложим в обувката душата, дисциплината, удоволствието от тази игра“, като всичко това да се положи на терена. Аз съм такъв треньор и не е важно какво казвам, а какво показва отборът на терена. Щом отборът показва характер, мотивация и добри игри, това означава, че целият щаб работи добре, както и че клубът работи добре. Много от състезателите, минали през мен, знаят, че това никога не е достатъчно. Никога! Това, което сме направили в първите два кръга, е минало вече и е в историята. Следващият кръг е най-важният! Ние знаем, че имаме още 10 битки до разделянето на първенството и трябва още по-добре да се докажем. Мисля си, че те могат да дадат още, както и аз мога, така и ти например в твоята професия. Нека еуфорията остане за който поиска отстрани, но не и за футболистите, нито ни най-малко за мен. Продължавам така с вдигната глава, защото идват трудни мачове и трябва да се справим още по-добре.

start-photo.bg
99 снимки

-Доколко помогна всъщност това, че вие проведохте подготовката си в България? Вие бяхте един от трите клуба, които останаха тук заедно с Пирин и Черно море, но може би покрай вашия отбор имаше, така да се каже, най-голямо медийно затишие. Повечето от контролите ви не бяха излъчени, не се обръщаше голямо внимание. Това, че тренирахте тук, което означава, че по-бързо сте се адаптирали впоследствие към условията за игра в първенството и на вас не е повлияла тази температурна разлика, както и различията в терените, с които се срещнаха останалите отбори. По-скоро като позитивно ли бе това?

-Аз не мисля, че това повлия много. Когато отидеш навън, е нормално там да има по-добри условия, без коментар за това. Там има и по-силни мачове, които играеш. Тук също имахме добри условия за работа. Разбрахме се така да направим с клуба. В началото бяха по-малко дните, но те ме питаха колко дни искам, ние с тях имаме много добри отношения.

Имахме два мача с Пирин, после мач с Банско, който също ни помогна. Накрая играхме със силен противник като Ботев Пловдив. Не мисля, че сме се адаптирали по-бързо от другите. Аз си мисля, че когато се връщаш в България, винаги имаш 1-2 седмици, в които можеш да се адаптираш. Да, терените не са от най-високо ниво, но адаптацията е най-вече в главата. От психологическа гледна точка е важно всеки състезател да си знае, че условията са така в началото на годината и не може да искаш да играеш все едно си в Турция. Проблемът е вътрешно в състезателя за това да се адаптира към обстановката. Но да, направихме пълноценна подготовка, може би няма толкова интерес към нас и към другите отбори, които бяхме в България, но така си е. Ако ЦСКА, Лудогорец и Левски бяха останали в България, щеше да има голям интерес към тях и това нещо е нормално. А защо е пълноценна подготовката – нямахме контузии, само Венци Христов се лекуваше от контузия и Дани Генов, който пътува с нас, но беше контузен отпреди това. Всички останали бяха живи и здрави и това беше добре. Важно е сега в първенството да показват това, което успяхме да свършим в тези дни на подготовка.

-Споменахте преди малко за мотивацията на играчите. Сигурен съм, че много хора биха били любопитни да разберат каква беше всъщност Вашата мотивация да се върнете отново в Ботев Враца. Знаем, че тук много фенове имаха противоречиви чувства към Вас, които най-вероятно и към момента ги изразяват в социалните мрежи. Как се съгласихте да се върнете в Ботев Враца, особено предвид това, че си тръгнахте след много неприятни резултати?

-Когато си тръгнах, положението не беше много приятно. На първо място, но не искам да звучи като оправдание – защото не успяхме да проведем една пълноценна подготовка в Албания. Там имахме доста проблеми с терени, с мачове, с дълго пътуване и т.н. След това не успяхме да привлечем състезателите, които искахме. Когато се върнахме тук, имахме проблем с това, че допуснахме пет поредни загуби. Нормално е, когато един треньор не успява да мотивира играчите, да ги адаптира и да играят по-добър футбол, то да дойде неговата смяна. Когато си тръгнах, аз написах в моите страници във Facebook и Instagram, че не си тръгвам сърдит. Трябваше да има промени и най-важното бе отборът да се спаси. Беше налице инерция, която бе използвана и се спасиха. Аз съм благодарен на Господ, че помогна на отбор, който имаше нужда от подкрепа. Когато един треньор не успява да постигне резултат, е нормално да има хора, които да не го харесват. Тук феновете до последния мач, който загубихме с Пирин с 3:0 и където имахме шансове да променим ситуацията, но не успяхме, винаги бяха с нас. Може би тогава им свърши търпението. Разбира се, мога да кажа, че е имало и други фактори, които пречеха на нашата работа, но това не подлежи на коментар извън нашата кухня. Тогава се разбрахме с клуба да напусна и това беше за добро. След 3-4 месеца ме потърсиха пак. Говорихме отново за причината да напусна и се разбрахме да се върна, защото може би са останали с добро впечатление от този млад специалист Даниел Моралес. Аз съм благодарен на този клуб, защото за втори път ми вярват. Ти много добре знаеш, че за изработването на един състав се изисква немалко време.

Във футбола, както в България, така и в Бразилия например, търпението в тази професия е това, което липсва. Иска се резултат, ако може за вчера. Някои хора не знаят, че някоя схема не пасва или състезатели не си пасват един с друг. Винаги има и проблеми, които трябва да се отстранят, понякога дори в съблекалнята. Има различни компоненти, които трябва да се сложат в тенджерата, да се разбъркат и тогава да кажеш, че всичко е окей. Но реших да се върна, защото го усетих, това беше интуиция. Благодарен съм на ЦСКА 1948 в лицето на г-н Любо Пенев и на г-н Найденов, защото нямаше как да напусна клуба без тяхното разрешение. Когато ме потърсиха от Ботев, отидох при бате Любо да го питам дали евентуално мога да разговарям с тях заради уважението ми към него и към клуба. Тогава бате Любо искаше няколко дни да помисли, евентуално тогава е говорил с г-н Найденов, и се реши, че може би бъдещето на Даниел Моралес е да се върне във Враца. Аз го приех като втори шанс да се докажа, а един треньор трябва да се доказва постоянно. Така се върнах и началото беше доста добро, защото имаше промяна и т.н. След това дойдоха негативни резултати, когато не можехме да успеем, но както се вижда, за всичко се изисква време. Беше ми даден този шанс и не че искам толкова да се докажа, колкото това, че искам да покажа на хората, че ако има търпение и се дава малко време на даден човек, не на Даниел Моралес, а на всеки един треньор, то нещата може да се подобрят. Нормално е, ако в следващите мачове няма резултати, да се започне с освиркванията, но това е нашата професия. Това е нещо, с което трябва да вървим. Имам голяма благодарност към хората тук за това, че подкрепят отбора. Не за подкрепата към Даниел Моралес, а за тази към отбора. Тук има истински фенове, но, разбира се, има и хора, които идват, когато жена му го е изгонила и му е казала: „Отивай някъде да псуваш малко треньора, за да може да се отпуснеш“. Като не може вкъщи да се противопостави на жена си… (смее се). Но приемам това нещо като нормално, макар, че понякога не е нормално да се чуват някои неща. Колко пъти жена ми се е оплаквала, че чува някои неща по трибуните… Но все пак приемам тези неща като нормални и се надявам сега заедно с клуба и с тези момчета да направим един по-добър сезон, отколкото миналата година.

LAP.bg
37 снимки

-Ако погледнем чисто статистически, виждаме едно голямо подобрение на играта в защита. Факт е, че в последните два официални мача вие не допуснахте гол, а и в последната ви проверка с Ботев Пловдив също демонстрирахте много стабилна и дисциплинирана игра в отбрана. Работихте ли по-специфично върху играта в защита? Също така ми прави впечатление, че играете вече с по-различна тактическа постройка с трима централни защитници.

-Да, имаме подобрение там. Даже още миналата година в последния мач със Септември не допуснахме гол, но и не вкарахме, това също ни е проблем. Но да, има малко разлика в системата на игра на отбора. Започнахме да играем в защита с една петица, но тук не работя аз, а едни принципи, които трябва да се спазват. Когато имаш хора отпред, които имат дух и могат да издържат на по-високо напрежение от противника, е още по-добре. Но за всичко се изисква много труд. За да вземеш някакво решение, трябва първо да погледнеш към състава, който имаш и дали можеш нещо да промениш. Ти не можеш да промениш нещо само заради това, че харесваш схемата, а заради това, че евентуално за тази система на игра е по-добре с тези футболисти. Когато реших да променя това нещо, имах разговор с няколко човека, на които имам доверие и сме си щаб, защото променяш нещо, което ще провокира нещо друго. Да, не сме допуснали гол и имаме по-здрава защита, но когато имаш повече хора в защита, то какво правиш, когато отнемеш топката? Това е друг проблем. Когато коригираш един проблем, но провокираш друг. Тези футболисти трябва да са наясно, когато това се случва. Това каза и преди време Бруно Акрапович, че това, че играем с трима или петима, не означава, че само се защитаваме. Всяка система на игра си има добри неща и такива, които, ако гледаш реално на противника, може да ти направят проблем. Всяка система си има добри и лоши неща. Най-важното е, когато самият футболист знае какво е да си дисциплиниран и мобилизиран. През тази седмица ми беше най-вече в устата думата „достойнство“. Ти трябва да знаеш какво е да влизаш там и да си достоен срещу всеки отбор.

Достойнството за мен трябва да е във всяко нещо, което правиш. Достойнство е това, което в момента тези момчета показват, както и това, което прави ръководството сега, а именно, че ми доверява цялата власт като старши треньор и правят това, което искам. Те приемат в момента добре това нещо, но на всеки мач трябва да се опитваш да вдигнеш по един километър повече бягане, което не е много приятно. С време, с мачове и с анализа, който правим, можем леко да коригираме няколко неща. Всичко обаче трябва да се променя постепенно. Не може да направим някаква манджа като мусака и да й сложиш броколи и още неща, които няма как да ти харесат. Същото е и във футбола – трябва тук да пипнеш малко, да кажеш, че този пас е така, а не така. Надявам се, че те ме разбират, защото някой път може би не ме разбират с моя класически български език, но се опитвам по-бавно да обяснявам и всичко, което правим, да се разбира.

-Предстои мач във Варна срещу тима на Спартак на стадион, който на Вас Ви е много добре познат и на който сте играли преди вече доста години. Като бивш футболист и на Черно море имате особена история, свързана с град Варна. Какви са Вашите очаквания за предстоящия мач със Спартак, който се явява доста важен в битката за оцеляване? Знаем, че Спартак в момента са последни, но пък имат нов старши треньор в лицето на Димитър Димитров-Херо, който Вие много добре познавате. Ако не се лъжа, това е треньорът, при който заиграхте за първи път в България в тима на Нафтекс.

-Първо искам да поздравя град Варна, че в момента има втори отбор в елита. Аз имах удоволствието да защитавам емблемата на този клуб от 2008 г. до 2009 г. и тогава имахме добър отбор, който обаче се бореше за оцеляване. Ние не успяхме да се спасим от изпадане, но аз останах до края. В момента строят и имат нова база, има и ново ръководство в последните три години, които са решили, че този отбор трябва да е в елита. Варна е град, който заслужава да има два отбора в елита. В лицето на г-н Димитров отборът е изцяло променен спрямо миналата година не само заради състезателите, които е докарал, но и заради постройката на отбора. Гледах техни два мача и видях, че имат чужденци, които определено имат добро качество. Той е един треньор, който е доказан с помощници, с които сме играли заедно и които са добри помощници. Това са хора, които си разбират от работата. Мисля, че ще бъде един доста интересен мач заради това, което сме направили досега, както и заради тяхното качество на отбора. Ще дойдат много хора от града за подкрепа, защото техният тим се нуждае от точки, но и ние се нуждаем от точки. Мисля си, че този двубой ще покаже характера на двата отбора, които искат да се спасят и трябва да се борят докрай. Мисля си, че с много неща, които са показали, както и това, което ние сме показали, може би ни очаква един доста интересен мач.

Херо ми беше треньор през 2004 г. и беше такъв треньор, който казваше две думи, но ти трябва да ги разбереш веднага. Той е треньор, който е дисциплиниран и това, което се изисква от него, трябва да се изпълнява. В доста моменти в моята кариера аз съм му звънял да му искам съвет. Не ме е срам да го кажа, защото аз съм млад специалист и има доста по-опитни хора от мен, които разбират повече от тази игра. Ние, треньорите, някой път обичаме да се удряме в гърдите, но ти никога не можеш да разбираш всичко. Когато можеш да имаш по-добри съветници, питай ги, за да добавиш още две-три неща. Аз съм звънял на Стамен Белчев, на бате Любо, на Ясен Петров, с Илиан Илиев си комуникирам, с Херо си говоря, с треньора на Ботев Пловдив, имам и добри отзиви от Томаш. Мен не ме е срам, питам дали нещо може да се получи, ако го направя така и му обърна внимание. Херо е един от хората, които ми дава съвети. Очаквам един добър и хубав мач между два отбора, които се борят за точки.

LAP.bg
49 снимки

-Изненадващо успяхте да привлечете футболист като Момчил Цветанов, който до последния момент се спрягаше за всевъзможни клубове в efbet Лига, но не и за Ботев Враца. Имаше ли нужда клубът от играч с неговия опит и ще бъде ли той на разположение за предстоящия двубой със Спартак Варна?

-Това е усилие, което направи клубът, защото искаме да имаме колкото се може повече добри футболисти, както и колкото се може повече българи в състава. Ние знаем, че някои футболисти предпочитат да играят навън за определено време или понякога не приемат нашите условия, има много компоненти. Аз съм благодарен на клуба, че успяхме да убедим Момчил. Аз го познавам от Ловеч, разговарял съм за него и с Акрапович, който каза добри неща. Говорих лично с него и мисля, че той е много позитивен състезател, който постоянно се обръща с уважение към мен и казва: „Старши, това ти трябва, това ще го направя“. Той е доста опитен и е играл в много добри отбори. Мисля, че всичко вече е наред с документацията и ще бъде с нас в групата за мача със Спартак Варна. Благодаря на ръководството, че успя да убеди такъв футболист да дойде при нас.

-Българският трансферен прозорец все още е отворен. Има ли нужда Ботев Враца от още футболисти, които да подсилят тима и търсите ли такива?

-Да, клубът винаги е отворен за добри състезатели, но в момента не съм дал задачи на ръководството да ми търси още футболисти. Когато те преценят след нашите разговори, че имаме нужда, правят всички усилия да докарат някой нов състезател. В момента сме спрели да търсим, но ако попадне нещо, ще седнем с ръководството да преценим дали имаме или нямаме нужда. Сега в този момент момчетата, които имаме в състава, показват, че имат характер и потенциал. Но този потенциал трябва всеки ден да се развива и една минута не трябва да се губи в работния процес. Една секунда дори не трябва да се изпуска в един мач, за да видиш дали нещо е добре за теб. Мисля си, че това, което сега имаме, е достатъчно.