Георги Сърмов е юноша на Нефтохимик, но в последствие решава да продължи кариерата си в Левски, където се превръща в един от основните играчи в средата на терена за „сините“. Играл у нас още за отборите на Ботев, Берое, Етър, Септември и Витоша. Със серизона визитка в чужбина, като има и не малко срещи с националната фланелка. Георги Сърмов, в специално интервю за Gong.bg.

- Казвам здравей на бившия футболист на Левски и националния отбор на България – Георги Сърмов. Как си първо?

- Благодаря добре. Чувствам се страхотно, след футбола нещата вече са малко по-различни за мен и като цяло, и като житейски опит.

- Наскоро премина поредното футболно дерби между „сини“ и „червени“, коментарът ти за мача ?

- Мисля, че няма да страна от общото мнение. Едно слабо дерби, за съжаление. Не видяхме това, което всички фенове на футбола искахме. Не се получи зрелището, което очаквахме и на което сме свикнали, но това е част от играта. Може би, срещата бе по-тактическа и притеснението личеше и у двата отбора. За съжаление, разочароваха феновете.

- На какво отдаваш факта, че ЦСКА изглеждаше толкова безлично? Визирам това, че отборът се бори за титлата в момента и е само вече на две точки от Лудогорец.

- Първо, което прави впечатление и най-жалкото е, че в отбора на ЦСКА нямаше нито един българин. Това, което може би е болка за всички. В Левски имаше няколко българи, но пак като цяло липсваха нашите момчета. Това за мен не правилно, но при ЦСКА може би напрежението е в повече, защото Лудогорец доста скъси дистанцията и "червените" по-скоро искаха да не загубят мача, отколкото да го спечелят. Левски беше по-добрият отбор и в края дори бе близо до победата.

- Играл си в не едно и две дербита, какво означава за един българин да играе този мач?

- Този мач е много различен от всички останали. За него не трябва нагласа нито допълнително мотивация. Не е нужно даже и някой да те мотивира. Още седмицата преди мача ти започваш да се готвиш по друг начин за него. Зарядът е изключително голям, обстановката е коренно ралична. Всичко това е едно уникално изживяване.

- Много хора след напускането на Станимир Стоилоя заявиха, че Левски вече няма да бъде този отбор, ще бъде лесно победен от ЦСКА. Видя ли се нещо различно в играта на „сините“ откакто Стоилов напусна, било то и само седмица преди мача ?

- Не, не мисля. На пръв поглед се видя, че няма промени в стила и състава. В крайна сметка Топузаков е бил ученик на Станимир Стоилов. Самият той каза, че продължава линията на Мъри. Не мисля, че имаше някаква разлика, но пак казва, че Левски надигра ЦСКА в този мач. Дори и с едно или две положения повече можеше да победи, но за жалост не успя.

- Както казахме, ЦСКА тази година може да стане шампион, Лудогорец ли е свалил нивото през годините или просто „червените“ тази година са една идея по-добри, в сравнение с предишните сезони?

- От доста време насам не е имало такъв шанс за някой от другите отбори да стане шампион. В това първенство ЦСКА имаше преднина първо от пет точки, а сега са вече две. Може би Лудогорец на моменти не се представяше както трябва, а ЦСКА в този период успя да спечели своите мачове. Аз мисля обаче, че всичко ще се реши в директните им сблъсъци, като ще бъде много интересно.

- Отново да се върнем на темата Левски. Турболентните събития покрай напускането на Станимир Стоилов и Ивайло Ивков. Какво можеш да коментираш ти, как го виждаш отстрани?

- Вижте, първо не ми е работа на мен да коментирам и мисля, че в крайна сметка това са хора, които са дали изключително много на клуба. Всички знаем какво е постигнал Станимир Стоилов в Левски, и то в тандем с Наско Сираков. Не мога да коментирам тези отношения, но като човек, който е минал през клуба, и продължавам много да държа на него, мисля че за нито един левскар не са приятни събитията, които се случват. Надяваме се да има развитие в положителна посока, но в крайна сметка нещата продължават и след напускането на Станимир Стоилов. Сигурен съм, че Елин ще даде всичко от себе си в оставащите мачове до края на сезона, и мога да му пожелая само успех.

- Много от футболистите на Левски реагираха негативно на новината, че Станимир Стоилов няма да бъде треньор на Левски. Очакваш ли доста от тях да си тръгнат през лятото?

- Не, не мисля. Футболистът е професионалист. В крайна сметка днес може да имаш един треньор, а утре - друг. Да, може би те са имали по-специално отношение към Станимир Стоилов, все пак повече от тях дойдоха под неговото ръководство, но пък те са длъжни да се съобразят с клуба.

- Говорейки така за българи в отборите, Арда е един от тях, които залагат основно на млади и талантливи момочета. Това ли е пътят?

- Аз съм изключен радостен и щастлив, че имам възможност да работя в клуб като Арда. Клуб, който залага много на българи. Да, има и чужденци, но повечето са българи. Идеята и концепцията е такава. Разбира се, че е това. В крайна сметка, от това страда и националният отбор. За мен това е правилната политика. Редно е да има и чужденци, които да вдигат нивото на първенството и на самия отбор, но те трябва да се много над нашите момчета, за да се залага основно на тях.

- Много хора са казвали, че без силни българи от Левски и ЦСКА няма и силен национален отбор. Вижда ли се това през годините до сега?

- Факт, наистина е така. Мисля че, Левски и ЦСКА са го доказли това през времето. За жалост напоследък виждаме все по-малко българи в състава на ЦСКА. Връщат се отново и на дербито, за съжаление нямаше нито един, мисля че чак в края на втората част на мача се появи българин. Желанието ми е да има повече българи във всички отбори, в крайна сметка националният отбор не е само от футболисти на ЦСКА и Левски.

- Бяхме оптимисти с идването на Кръстаич, с резултатите, които записа, но започнахме един квалификационен цикъл за Евро 2024 с много оптимиизъм, но дойдоха двете загуби и може би отново се върнахме в реалноста?

- За съжаление, не стартирахме така, както се иска на всички. Загубихме, а така наистина започнахме с голям оптимизъм. За жалост сега настроението отново е минорно. В крайна сметка там се залага на едно драстично подмладяване, което не е лошо. Аз все пак мисля, че в националния отбор трябва да играят и най-добре представящите се футболисти, но си има треньори и ръководители, които са поели тази отговорност и се надявам да намерят изхода от това положение. Аз лично винаги съм бил оптимист и вярвам, че един ден всичко може да се промени.

- За финал кой виждаш като шампион в efbet Лига и да кажеш кой ще спечели Купата на България ?

- В шампионата е завързано и интересно. Както казах и преди малко, за мен нещата ще се решат между ЦСКА и Лудогорец в директните сблъсъци, за Купата също има интересни двубои и не трябва да бъдат подценявани отборите нито на Локо София, нито на Черно море. Надявам се, всичко да завърши по един подобаващ начин.