Нападателят на Спарта Прага Мартин Минчев е сред малкото родни футболисти извън България, които все още имат официални мачове. Пред неговия клуб предстои важен мач в турнира за Купата на Чехия и поради тази причина той не получи разрешение да се присъедини към лагера на националния отбор за двубоите с Кипър и Люксембург. В специално интервю за Gong.bg варненецът разказа за сезона си до момента в чешкото първенство, изразявайки увереност за спечелването на титла и купа в края на кампанията. Минчев сподели положителното си мнение за младите футболисти в родния Черно море и смята, че националният отбор има своите шансове по пътя към Евро 2024.

- Спарта Прага завърши календарната година като трети в класирането, след като спечелихте в последния си двубой срещу Чешке Будейовице с 1:0, а ти осъществи асистенция за решителния гол. Как ти лично оценяваш представянето ви до момента, какво е и усещането в клуба като цяло?

-Мога да кажа, че представянето ни е добро, но не е задоволително. Да, срещу Чешке Будейовице победихме с 1:0. Беше труден мач от гледна точка на това, че не си вкарахме всички положения, за да си го улесним. Дори при 1:0 до края имаше емоция от това да не ни вкарат и да направим поредния хикс за сезона (б.а. в периода август-септември Спарта записва 5 поредни равенства срещу противници от долната част на класирането). Това ни държа малко под напрежение, но се радвам, че победихме и мисля, че всички са доволни от това.

- Ти все пак записа и асистенция.

- Да, от тази гледна точка аз съм доволен, защото дълго време не бях започвал като титуляр за Спарта и се радвам, че в този мач направих нещо за отбора.

- Въпреки тежката загуба с 0:4 в дербито срещу Славия вашият отбор успя да запише важна победа навън с 1:0 срещу участника в Шампионската лига Виктория Пилзен, нанасяйки му и първа загуба изобщо. Как успяхте да се възстановите емоционално и психически след подобен мач?

- Срещу Славия мачът беше тежък, тъй като тогава при нас нищо не провървя. Те ни вкараха бързи два гола и след това за тях беше много по-лесно, отколкото за нас да се върнем в мача. Бяхме и на техния стадион, пред техните фенове, те просто имаха този заряд. Ние опитахме да направим всичко възможно, но в този мач просто нищо не се получи. След мача със Славия беше тежко за целия отбор, но може би ни помогна това, че следващият мач със Словачко се отложи и имахме около 10-11 дни да се подготвим за двубоя с Пилзен. Тренирахме здраво и мисля, че изчистихме главите, бяхме съсредоточени само върху мача с Пилзен. Всички знаехме, че от 11 или 12 години Спарта не беше побеждавал на този терен. Всеки говореше как вече е време да постигнем тази победа и да прекъснем негативната серия. Подготвихме се добре тактически, променихме и схемата на игра за този мач. Целият отбор се раздаде на максимум и се радвам, че победихме с 1:0.

- Спарта ще завърши годината с мач за Купата на Чехия тази събота срещу Баник Острава. Спечелването на Купата ли е вашата основна цел за сезона и смяташ ли, че все още имате шансове за първото място в шампионата въпреки голямото ви изоставане от Виктория и Славия?

- Наша цел не е да спечелим само Купата. Разбира се, искаме да спечелим и първенството. Очертава се тежък мач с Баник Острава, защото те са един доста неприятен домакин и със сигурност ще сме пред пълен стадион, който ще ги подкрепя. Относно титлата – мисля, че можем да ги достигнем по точки, защото в чешката лига абсолютно всичко е възможно според мен. Пилзен и Славия могат да загубят точки в своите мачове. Пример за това е как Пилзен загубиха от отбор от трета дивизия за Купата с 3:2. На мнение съм, че тук всичко може да се случи.

- Какво можеш да ни разкажеш за вашия нов треньор Брайън Приске и с какво той подобри тима – не само на тренировъчното игрище, но и като цяло?

- Според мен след неговото идване първото нещо, което той вкара в отбора, беше дисциплината. Отделно промени тренировките да не са чак толкова дълги, както беше при миналия треньор (б.а. бившия наставник на Лудогорец Павел Върба), а просто по-кратки и интензивни. Той промени също и тактиката на игра, като всеки футболист знае какво трябва да направи при изграждането на атака, какво се иска от фланговите състезатели, от нападателите и просто всеки да си знае мястото. Това според мен липсваше, защото при миналия треньор тактиката в атака беше „каквото направите“. Отделно подготовката беше със сигурност по-тежка, но той ни обясни защо. Той иска постоянно да се пресира и да сме във високо темпо, да няма това разхождане или просто да бягаш в едно темпо, което да е цял мач. Искаше много спринтова работа в мачовете и наистина държи на това.

- С кого от отбора може да се каже, че имаш най-добра химия на терена и с кого сте най-близки извън терена?

- Със сигурност с младите футболисти се разбирам най-много, понеже след тренировка излизаме всички заедно и със сигурност комуникацията и химията са по-добри. Опитвам да се разбирам с всички в отбора, защото все пак е колективен спорт и трябва да се разбираш с всеки.

- За кой мач би могъл да кажеш, че е твоето най-добро представяне с екипа на Спарта до момента?

- Няма да посоча мач, в който съм вкарал гол или съм направил асистенция. Не мога да забравя мача със Славия, преди който отново имаше дълга серия без победа на Спарта, мисля, че бяха около 6-7 години, преди да ги победим с 1:0. Аз започнах като титуляр и наистина в този мач трябваше да върша черната работа, да пресирам повече защитниците и да ги държа под напрежение. Мисля, че там помогнах най-много на отбора да спечели мача, а и отборът като цяло се представи наистина много добре и бяхме единни.

- Вече две години и половина си в Спарта. Чувстваш ли се вече напълно адаптиран към чешкия футбол и какви бяха твоите най-големи трудности в началото?

- Да, вече се чувствам адаптиран, но в началото ми беше трудно с физическата подготовка, тъй като чешкият футбол е доста директен, доста силов. Дори според мен понякога се бяга излишно, но то просто им е вродено на тях и има хора, които даже могат да бягат два мача поред. Това ми липсваше в началото, но наваксах и вече мисля, че съм добре с това.

- Ако трябва да направиш сравнение между чешкия и българския футбол – къде са допирните точки и в какво най-много се различават?

- Аз съм го казвал и преди, че в България също има много добри футболисти, но темпото на игра и начинът, по който цялостно се играе футболът в двете страни, се различават. В България се предпочита да се държи топката, да се намери точният момент за изграждане на атаката, докато тук е по-директен. В Чехия се търсят много подавания зад гърба на защитата за нападателите, да се сбориш повече, да бягаш. Това са разликите във футбола.

- В някаква степен този директен футбол не е ли в твоя полза, тъй като целта на отбора е топката да стига по-бързо до теб?

- Да, но според мен все пак понякога се прибързва и вместо да се вземе правилното решение, те действат автоматично. Дори нападателят да е срещу трима защитници, пак ще се търси пас към него.

- Феновете на Спарта Прага са известни в цял свят със своето невероятно представяне на трибуните и нестандартните си хореографии. Какво е чувството да играеш пред подобна публика и можеш ли да направиш съпоставка между българските и чешките футболни фенове като поведение?

- Със сигурност е нещо уникално да играеш пред пълен стадион, особено с добри фенове, които те подкрепят цял мач. Когато направиш нещо добро и спечелиш мач, емоцията е невероятна и те постоянно те поддържат мотивиран, ти искаш да ги зарадваш тези хора. Ако направя съпоставка между българските фенове и тези тук – със сигурност не отстъпваме по нищо. Знаем, че когато се съберат водещите отбори и напълнят стадиона, каква хореография също могат да направят и обстановката също е невероятна. Определено не отстъпваме с нищо на тях.

- Следиш ли българското първенство и в частност твоя роден клуб Черно море? Какво е мнението ти за представянето на „моряците“ и като цяло за това какво се случва в шампионата на България?

- Конкретно българския футбол не го следя толкова, но за Черно море, когато имам време, винаги сядам пред телевизора и гледам моя любим отбор. Не мога да кажа мнение за Черно море, защото все пак си има някой друг човек, който трябва да го каже. Винаги стискам палци момчетата да победят и се надявам да го правят във всеки мач.

- Много млади играчи в момента играят за Черно море. Може ли според теб някой от тях да повтори твоите стъпки и да реализира скоро престижен трансфер в чужбина?

- Всеки си има път, но е важно да има и високи цели за себе си и да работи здраво. Според мен тези млади футболисти имат бъдеще, от тях зависи да си грабнат шансовете и да работят достатъчно добре и да прогресират. Виктор Попов, Велислав Василев, сега и Ники Златев започна да впечатлява. Според мен всичко зависи само от тях.

- Ти си част от българския национален отбор, който се падна в трудна група в квалификациите за Евро 2024 с отбори като Унгария и Сърбия. Смяташ ли, че имаме реални шансове да се преборим с подобни опоненти и да се класираме на европейското?

- Мога и тук да кажа, че всичко зависи от нас. Ако дадем всичко от себе си и играем добър футбол – всеки противник със сигурност може да бъде победен. Сърбия и Унгария са водещите отбори, но това е футбол и всичко може да стане според мен. Ние просто трябва да намерим начина, по който да победим и да се раздадем на максимум.

- След броени дни започва Световното първенство в Катар. Кой е твоят фаворит за победител в турнира и кой според теб ще е играчът, който ще блести най-много със своите изяви?

- Моят фаворит е Бразилия и за мен Неймар ще блесне най-много, тъй като е човекът във форма и искрено се надявам да поведе Бразилия към успеха.

- За финал – какви са твоите цели за предстоящата 2023 г. и какво си пожелаваш в личен и професионален план?

- Първо да съм жив и здрав, защото без това не мога да играя футбол. Със Спарта се надявам да спечелим купата и титлата, да направим дубъл и да зарадваме феновете. Искам да вкарвам повече голове и да правя асистенции.