Представител на Gong.bg бе сред избрани журналисти от цял свят, които участваха в специална онлайн пресконференция, организирана от Ла Лига по случай подновяването на футболното първенство в Испания. Един от събеседниците бе Мартин Брайтуайт от Еспаньол, който отговаряше на въпроси преди градското дерби на Барселона. Двубоят на 31-ви декември ще е по-специален за датския национал, тъй като това ще е завръщане за него на „Камп Ноу“, където той прекара почти три години.

На въпроса на Илиян Койчев „Кое ще е ключово в играта на Еспаньол, за да стигне до победата в дербито?“ участникът на Световното първенство в Катар отговори по следния начин: „Да вкараме повече голове от Барселона, това би могъл да е лесният отговор. Но не само – трябва да бъдем много дисциплинирани. Знаем, че Барселона е отбор, който обича притежанието на топката. Затова трябва да бъдем дисциплинирани в защита, но също така и да не се страхуваме и да играем с вяра в себе си. Когато топката е в нас, трябва да атакуваме и да разиграваме със спокойствие. Много отбори, отивайки на техния стадион, изцяло се защитават и просто ритат топката напред. Ако играем така, няма да създадем много положения. Затова, когато владеем топката, трябва да играем с много самочувствие и вяра, бивайки много дисциплинирани в защита“.

В пресконференцията, модерирана от представителя на международния отдел на Ла Лига - Алберто Пиньеро, своите въпроси към Брайтуайт зададоха и журналисти от Китай, Индонезия, ЮАР, Унгария и др., като други засегнати теми бяха разликите между Барселона и Еспаньол, както и мнението на датчанина за представянето на бившия му съотборник Лео Меси на Мондиала.