Нападателят на Дънфърмлин Николай Тодоров със сигурност е сред най-резултатните български футболисти през настоящия сезон в цяла Европа. Със своите 8 попадения от началото на кампанията плевенчанинът е сред ключовите футболисти на двукратния носител на Купата на Шотландия, крачещ смело към завръщане в Чемпиъншип след изненадващото отпадане през миналия сезон. Бившият младежки национал на България, попаднал преди два сезона в идеалния отбор на второто ниво на шотландския футбол, се съгласи да даде специално интервю за Gong.bg с най-разнообразни теми около текущото му представяне на Острова, футбола там, както и неговата перспектива върху провеждащото се в момента Световно първенство в Катар.

- Победихте с 5:1 снощи тима на Арброут и се класирахте за ¼-финал в турнира Чалъндж Къп. Имате ли някакви цели в този турнир, в който ти вече успя да се разпишеш, вкарвайки единия от головете при победата над втория отбор на Селтик? Ти освен това си го печелил вече с Инвърнес.

- Да, снощи беше много интересен мач. Успяхме да победим доста силен противник, за който можем да кажем, че през тази година има спад в представянето си, но миналата година бяха доста силни. Мисля, че тогава от четири срещи не можахме да ги победим нито един път. Те тогава дори стигнаха до финалите на плейофите за влизане във Висшата лига. Доста силен отбор са и винаги се получава труден мач с тях, особено на техен терен, като се играе. Мисля, че вчера се представихме на най-високо ниво досега през този сезон и се радвам, че успяхме да преминем напред и да се класираме за ¼ финал. Да, печелил съм преди тази купа с Инвърнес, но сме концентрирани напълно върху лигата и да получим промоция. Ще се опитаме също така да стигнем колкото се може по-напред във всеки един турнир, в който участваме.

- Водите убедително в Лига 1 със само една загуба в 17 мача. Толкова ли е голяма разликата между Дънфърмлин и другите клубове от дивизията и оптимисти ли сте, че още догодина клубът ще успее да се върне в Чемпиъншип, откъдето отпадна през миналия сезон?

- Не мисля, че е толкова голяма разликата. Ако се погледнат резултатите ни във всеки един мач, не сме имали победа с 3:0 или 4:0. Снощи беше първият път, в който победихме по-убедително, но това беше за купата. Всеки един мач е доста труден и всеки отбор играе срещу нас доста прибрано, особено когато идват да играят на нашия стадион „Ийст Енд“. Доста е трудно да се пробие тогава, понякога има по 5-6 защитника и по 2 по-дефанзивни халфа и е доста трудно. В дивизията имаме също така Фолкърк, който също не трябва да са в Лига 1. Те са голямо име, печелили са и Купата на Шотландия, винаги са били във Висшата лига, имат голяма подкрепа от страна на феновете си и имат добри играчи. Но през този сезон отборният ни дух и самата ни организация е доста по-добра и се надявам това да продължи. Имаше доста промени през лятото и е пълно с много млади момчета. Те се справят добре и аз се опитвам да им помагам с моя опит, не че съм стар, но имам повече от 200 професионални мача, също така с моята физика и знанията ми. Доволен съм, че успявам и с моите голове да им помогна. Надявам се все така да продължаваме и да получим тази дългоочаквана промоция след края на сезона, да се върнем в Чемпиъншип и дори след това да натиснем за Висшата лига.

Николай Тодоров

източник: Twitter.com

- Като разглеждах състава ви, забелязах това, което ти вече спомена – наличието на много млади момчета на по 17-18 години, на фона на които ти изглеждаш буквално като ветеран с твоите 26 години и сериозния ти опит в професионалния футбол. Това клубна политика ли е или е тенденция в това ниво на шотландския футбол?

- Не, не е тенденция. Мисля, че това са вижданията на новия мениджър, който дойде през лятото. Той се опитва да дава шанс на младите, а ние имаме доста добри момчета, които са излезли от школата като Мати Тод, Пол Алън, Люис МакКан. Има доста млади момчета, които вече имат опит зад тях, като с по 50-60 мача, а са на по 19-20 години. Това е виждането на новия мениджър.

- Доволен ли си от собственото си представяне в сезона до момента? Реализирал си общо 8 гола във всички турнири засега, което е повече, отколкото си вкарал през целия минал сезон.

- Да, точно така е, но за миналия сезон изобщо не искам да говоря. Тогава пристигнах в клуба и имахме цел за влизане във Висшата лига, имахме и доста добри футболисти. Но цялата организация и мениджърите, които бяха… Но и ние не се представихме добре. Аз в личен план не вкарах достатъчно голове, колкото ми се искаше да вкарам, но и игровото ми време беше доста ограничено. Радвам се как върви засега новия сезон, винаги може и повече. Аз винаги се опитвам да съм този, който изисква най-много от самия себе си. Но не само съм си подобрил и надминал головете от миналия сезон, но мисля, че това е първият път в кариерата ми, в който вкарвам толкова голове преди да настъпи Коледа. Мисля, че дори е постижимо да вкарам 15-20 до края на сезона. За това дойдох в Дънфърмлин – да вкарвам голове и да помогна на отбора да се върне там, където му е мястото.

- Много ли е голяма разликата между Чемпиъншип и Лига 1 в Шотландия?

- Не мисля, че това е така, защото виждаме, че в момента в Чемпиъншип лидери са Еър Юнайтед. С тях през миналия сезон се борихме за това кой ще изпадне. Арброут, които победихме снощи, бяха в челото на групата през миналия сезон, а сега се борят за оцеляване. Не мисля, че е голяма разликата, но, разбира се, има по-слаби отбори в нашата група. Самата оспорваност е същата, дори някои играчи тук искат да докажат, че не принадлежат в Лига 1. Някои мачове може би са по-трудни, но качеството във финалната третина или в някакви такива малки детайли – може би в Лига 1 няма да те накажат така, както биха те наказали в Чемпиъншип.

- Със сигурност сред тези играчи, които биха искали да докажат, че мястото им не е в Лига 1, си и самият ти. Вече немалко години си в шотландския футбол, преброих ги осем с лека пауза в посока Италия, където игра в Серия Ц с Риети. Какво всъщност ти харесва в шотландския футбол и защо се чувстваш добре като част от него?

- На първо място професионализмът и самите условия, които са тук, и ти предоставят това напълно да се отдадеш на работата си – фитнес, хранене, режим. На нас ни е предоставено абсолютно всичко и така можеш да работиш напълно върху себе си. Футболът е доста физически, но на мен ми допада, защото самият аз обичам контактния стил, да има много центрирания, да е интензивно. Това ми допада и мисля, че в последните няколко сезона започнах да свиквам, да пробивам и да вкарвам повече голове. В момента просто се наслаждавам на цялата здрава работа, която досега съм свършил и се опитвам да се подобрявам във всеки възможен ден. Обстановката тук ми предоставя това.

- Различни източници в интернет разкриват, че договорът ти изтича в края на настоящия сезон. Какво е твоето желание – искаш ли да останеш в Дънфърмлин и занапред или да потърсиш ново предизвикателство?

- Има доста време до края на сезона. В момента съм концентриран да си върша моята работа, която е да вкарвам голове и да помагам на отбора да се върне там, където му е мястото. След като тази цел е изпълнена, ще седна и ще помисля. В момента ми е доста далечна тази тема и засега съм концентриран напълно върху Дънфърмлин. Надявам се, ако спечелим промоция, да остана и след това да постигнем още една промоция за Висшата лига, защото това беше целта, с която аз дойдох в Дънфърмлин – място в елита.

Николай Тодоров

източник: Twitter.com

- Щом ти започна темата за Висшата лига, аз ще я продължа и нека си поговорим малко за нея. Там към момента и може би традиционно по това време на годината Селтик води с много точки на Рейнджърс и е на път към 53-ата си титла. Няма ли най-после някой да разбие двуполюсния модел на грандовете от Глазгоу? На база историческите справки, които направих, скоро ще станат 40 години, откакто някой различен измежду Селтик и Рейнджърс е печелил титлата в Шотландия.

- Да, Селтик водят засега. Мисля, че откакто Джерард напусна Рейнджърс, те не са същият отбор, какъвто бяха при него. Точно преди Джерард да напусне, ние играхме с Рейнджърс за купата и мисля, че те не бяха губили 34 поредни мача тогава. Бяха доста силен отбор, но мисля, че откакто той напусна, Селтик пак дръпнаха и в момента водят. Но това е заслужено според мен. Рейнджърс сега пък пак направиха промяна на треньора. Ще видим, ще е интересен вторият полусезон и да видим какво може да стане, но според мен доминацията на Рейнджърс и Селтик ще продължи. Като погледнем другите отбори откъм бюджет, те не могат да се сравняват с тях, а и цялостно като клубове. Никой не може да се сравнява с тях като фенове, стадиони. Ако в бъдеще другите отбори направят инвестиции да се подобрят във всичко – футболисти, стадиони, може и да се опълчат на Селтик и Рейнджърс, но не виждам засега как това може да стане.

- Следиш ли какво се случва с футбола в България? Имаш ли си всъщност любим отбор тук?

- Не, нямам любим отбор и за съжаление не гледам български футбол, защото не ми остава време. Следя иначе по новините и по спортни сайтове какво се случва. Понякога даже гледам репортажи от самите мачове, но от доста време не съм наблюдавал и да седна да гледам цял мач.

- Ти си бивш младежки национал на България. Вярваш ли, че макар да си на 26 години, тази първа повиквателна за първия тим ще дойде и следиш ли какво се случва около националния отбор?

- Да, следя нещата около националния отбор. Надявам се един ден да се случи, когато аз самият съм готов, играя на нужното ниво и когато се представям добре. Мисля, че това трябва да е критерий на всеки един играч, който е повикан в националния отбор. Когато си повикан, ти трябва да имаш самочувствието, че си викнат поради причина, че си го заслужил и когато излезеш, да представиш страната си с гордост и да знаеш, че ти ще дадеш абсолютно всичко от себе си. Аз мисля, че това време ще дойде за мен, но в момента съм напълно концентриран върху Дънфърмлин и да си свършим работата, за да получим промоция. След това да се надявам да прогресирам пак и това да ме доведе една крачка напред към моите мечти и по-високото ниво.

Николай Тодоров

източник: Twitter.com

- Да се насочим към световното в Катар. Няма как да не отбележим, че футболист на Селтик снощи в лицето на Йосип Юранович бе част от впечатляващия успех на хърватите над Бразилия. Борна Баришич от Рейнджърс пък също е част от отбора и изигра много стабилен мач срещу Япония. Какви са отзивите на Острова след това, което видяхме в мача Хърватия – Бразилия?

- Йосип Юранович се представи доста силно в шотландското първенство преди почивката и имаше доста силни мачове за Селтик. Успях да гледам мача между Бразилия и Хърватия и на полувремето дори му бяха отделили специално 5 минути на него с анализи, защото мисля, че това му беше най-силното представяне на световното първенство. Дори като десен бранител той имаше главна заслуга за това хърватите постоянно да атакуват, даваше доста темпо, широчина и енергия. Можем дори да кажем, че заслужаваше да е играч на мача, поне според мен.

- Кои футболисти ти правят най-добро впечатление с представянето си на Мондиала?

- Джуд Белингам от Англия, който е само на 19 години, но прави доста силно първенство. Килиан Мбапе доста силно се представя, даже някои биха казали, че той е друг футболист, когато дойде Световното. Меси също се представя силно… Малко съм разочарован, защото моят идол Роналдо не започна последния мач на Португалия, макар те да играха доста силно, и не успя да покаже на какво е способен. Сигурен съм, че ще дойде ключов момент, в който той ще се представи на неговото си ниво.

- Записваме този разговор минути преди началото на Мароко – Португалия и броени часове преди Англия – Франция? Дай твоите прогнози, макар че в мача на Португалия май ще си много пристрастен…

-Надявам се Португалия да продължи, но да не забравяме, че Мароко отстраниха Испания и направиха доста силен мач, показаха силен отборен дух. Те имат и добри играчи, класни, които играят на топ световно ниво, но се надявам Португалия да спечели и дори бих казал, че ще спечелят, но Мароко не са за подценяване (б.а. неуспешна прогноза тук). За мача Англия – Франция – нямам фаворит в този мач, но мисля, че Франция ще победят. Не знам дали ще съм прав или допускам грешка тук, но мисля, че Франция ще победи (б.а. няма грешка, прогнозата е правилна).

- За финал – пожелай си нещо в личен и професионален план за предстоящата 2023 г.

- Надявам се само да съм жив и здрав. Всичко друго се постига със здрава работа и с упоритост. Бих искал да ти благодаря за това интервю и ти пожелавам и на теб да си жив и здрав.