Футболистът на италианския Монца и български национал Валентин Антов изпраща сполучлива 2022 г. Бранителят и неговите съотборници от ломбардийския клуб постигнаха историческо първо класиране в Серия А и се представят достойно в елита към момента. Антов е сред ключовите играчи в националния отбор под ръководството на новия селекционер Младен Кръстаич и дори вкара първия си гол за „лъвовете“ в мача срещу Гибралтар. В специално интервю за Gong.bg юношата на ЦСКА коментира представянето на Монца през сезона до момента, какви са впечатленията му от собственика на клуба Силвио Берлускони, както и други теми, свързани с ЦСКА и българския национален тим.

- Вальо, намирам те в един особен декември, предполагам за целия футболен свят поради провеждащия се в момента Мондиал. Клубният футбол спря рязко и ти за първи път в твоята кариера, а може би и за последен, се намираш в подготовка по това време. Как се чувстваш ти и как ти повлия тази ситуация?

- Така е, странен е моментът сега. В Италия по принцип няма пауза през зимата, което е различно от българското първенство, където спираме за малко повече заради условията. Водим подготовка, в момента ни натоварват малко повече, но мисля, че се справяме добре. Работим здраво и се готвим, защото мачовете идват много скоро.

- Успя ли да поемеш малко въздух и имахте ли изобщо повече време за почивка?

- Да, ние успяхме да починем две седмици, което изобщо не е малко. Определено презаредих батериите за пролетния полусезон.

- Монца завърши есента на 14-то място в класирането, като към момента сте с 9 точки над зоната на изпадащите. Това ли е цел номер 1 за този сезон – запазване мястото в Серия А?

- Да, абсолютно. Имаше в началото един много тежък период, в първите мачове не можехме да победим. Нямахме никакви точки и се видя, че сме за първа година в Серия А. Естествено, първата ни цел е да се спасим, за да може догодина да играем отново. Нашият шеф Галиани непрекъснато ни повтаря и ни казва, че цел номер 1 е да се спасим. Оттам нататък, ако можем да сме по-нагоре в класирането и да вземем повече точки, толкова по-добре.

- Загатна, че адаптацията ви в началото изобщо не е била бърза. Какво ви помогна да преодолеете този лош старт и при теб в личен план помогна ли ти това, че вече имаше опит с екипа на Болоня в Серия А?

- Нормално е, много от отборите, които влизат след промоция в Серия А, имат проблеми. Отнема време, защото разликата в нивото е доста голяма. Сменихме и треньора, което оказа в случая позитивно влияние на отбора. Вървим напред, обиграхме се и като отбор, защото имахме много нови футболисти. А лично за мен – не бих казал, че ми е помогнало, защото не изиграх кой знае колко мачове с Болоня. Тренираме здраво, футболистите ни са на високо ниво, определено са на ниво Серия А. Много от тях са с много мачове, дори и с националния отбор. Гледам да се развивам, тренирайки с тях всеки ден, и да свиквам все повече с нивото.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

- Продължихте напред в турнира за Купата на Италия след победа над Удинезе като гост с 3:2. Сега на 1/8-финал ви очаква Ювентус и то в Торино. Вие обаче вече успяхте да победите по-рано през сезона с 1:0. Каква е рецептата за победа над тим като „бианконерите“ и можете ли да повторите успеха и в двубоя за купата?

- Ние винаги трябва да излизаме с цел победа. Аз получих шанс да играя в мача за купата срещу Удинезе заедно с няколко от момчетата, които се връщаха от контузии или бяха играли по-малко. Мисля, че показахме много добра игра тогава. Показахме, че имаме отбор с доста широка скамейка и сме 30 човека може би. Всеки, който бива пуснат, се представя на ниво. Разбира се, мач с Ювентус в Торино, атмосферата там е феноменална. Играеш със страхотни футболисти, даваш всичко от себе си, пък кой знае – може и да направим нещо.

- Вашият старши треньор Рафаеле Паладино преди доста години беше съотборник на Валери Божинов в Ювентус, когато тимът беше в Серия Б и те бяха конкуренти в атака. Има ли нещо по-атакуващо в стила, който налага Паладино и как можеш да опишеш работата с него?

- Да, знам много добре, че са били съотборници с Валери Божинов. Даже наскоро имаше лекции покрай Асоциацията на италианските треньори, футболисти, директори и т.н., където видях тяхна снимка заедно. Той е млад, много амбициозен и тепърва навлиза в треньорството, от няколко години е треньор. Много е амбициран, раздава се, иска отборът да печели и да се развива, мотивира ни много добре. Работим много здраво при него, той определено е от тази италианска школа, в която се тренира сериозно. Мисля, че отборът върви напред. Когато сме в нашата позиция, не можем да играем кой знае колко атакуващ футбол. Все пак това е Серия А, а ние сме за първа година там. Малко или много се нагласяш според качествата на противника, но определено мога да кажа, че не играем дефанзивен футбол. Опитваме се да се надиграваме с отборите и направихме доста силни мачове есента.

- С кой от твоите съотборници се разбираш най-добре на терена и с кой извън него?

- Аз съм тук вече доста време и общо взето с всички момчета се разбираме добре. Италианският ми вече е по-добър. Не бих казал перфектен, но мога да се разбирам с тях. Естествено, с по-младите момчета от отбора, някои от които пристигнаха тази година, успяхме повече да се сближим. Имаме един доста добър колектив според мен и това ни помага в мачовете.

- Изникна ми спомен от твоето изпращане на „Армията“. Тогава попитахме тогавашния наставник на ЦСКА Бруно Акрапович какво ще ти е нужно в италианския футбол и той каза, че като защитник ще ти трябва да казваш само „ляво“ и „дясно“.

- Да, да, така е. Имаше наистина такива думи (смее се).

- Видял си със сигурност, че доста повече е нужно. Моите впечатления са, че италианците не си падат много-много по английския.

-Да, определено е така. Сред моите съотборници в Монца доста малко говорят английски. Това от друга страна ми помогна по-бързо да ми се наложи да говоря италиански и да го развия. Естествено, на терена е по-лесно, там нещата се научават бързо, но оттам нататък, за да се чувстваш наистина част от колектива и част от отбора, трябва да можеш да общуваш със съотборниците си.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

- Собственик на Монца е небезизвестният Силвио Берлускони, а изпълнителен директор Адриано Галиани. Това са хора, които нямат нужда от реклама и обяснения за това какво са направили във футбола. Имал ли си възможността да общуваш с някой от тях и какви са впечатленията ти?

- Президентът Берлускони идва от време на време, говори с нас, мотивира ни, разсмива ни, както винаги. Доктор Галиани пък е почти винаги с отбора, той е непрекъснато на тренировки и на мачове. Да работиш с такива хора е чест. Просто си личи какъв опит и професионализъм имат в годините, в които са били шефове и са били част от футбола. Те са допринесли ужасно много за италианския футбол.

- Наполи е убедителен водач във вашето първенство с цели 8 точки пред основния преследвач в лицето на Милан. Смяташ ли, че именно партенопеите са основен фаворит за титлата в Серия А през този сезон и има ли всъщност кой да ги спре?

- Имах честта да играя срещу Наполи. Те показват много силен футбол и имат страхотни футболисти, неслучайно са на първо място. В Италия има 4-5 отбора, които винаги са на върха и винаги може да очакваш от тях да дръпнат през пролетта, правейки силни мачове и да трупайки повече точки. Смятам, че както на дъното, така и на върха отново ще е много интересно в Серия А.

- Под ръководството на новия селекционер Младен Кръстаич националният отбор подобри изключително много резултатите си и дори сте в серия от 4 поредни мача без поражение. Какво промени той в отбора и как се чувстваш самият ти под негово ръководство?

- Чувствам се много добре. Господин Кръстаич е доста сериозен и при него има дисциплина, но и доста добър отборен дух, така да се каже. Сега сме и млад отбор, което ни помага до някаква степен, защото с много от момчетата сме играли в предишни набори на националния отбор. Също така знаем много добре, че не сме се изправяли срещу кой знае какви отбори и не сме постигнали нищо. Отборът се развива в позитивна посока, но има още какво да се желае и трябва да работим много здраво, както винаги. Трябва и да слушаме треньорите, защото мисля, че наистина вършат много добра работа, както и да покажем добри игри. Надявам се в следващите квалификации да се представим на ниво.

- Предвид възрастта на някои от момчетата, които той повика, ти си направо ветеран като брой на изиграните мачове, не толкова като години. Визирам най-вече момчета като Димо Кръстев и Никола Илиев, които също играят в Италия като теб. Как помагаш ти като по-опитен с интеграцията в националния тим на всички тези по-млади футболисти?

- Както казах вече, ние сме доста млад отбор и не мисля, че имат някакъв по-особен проблем с интеграцията. Повечето се познаваме, играли сме заедно. Всички момчета са ужасно талантливи и са много работоспособни. Провеждаме страхотни тренировки и смятам, че сме добър колектив. Също така бих казал, че с много от момчетата сме приятели.

startphoto.bg
96 снимки

- Сигурен съм, че следиш и процесите в ЦСКА. „Червените“ завършиха календарната година на първо място в класирането с точка аванс пред 11-кратния поред шампион Лудогорец. Оптимист ли си, че ЦСКА ще успее да триумфира в края на първенството и да отнеме шампионската титла на „орлите“?

- Оптимист съм, винаги трябва да бъдем оптимисти. Всички фенове на ЦСКА, сред които и аз, трябва да стискаме палци да успеят момчетата да продължат по същия начин, както бяха досега. Има още доста мачове, имат и преки двубои, така че съм сигурен, че ще има много предизвикателства, но защо не? Стискаме палци и се надяваме.

- Старши треньорът на ЦСКА Саша Илич даде шанс на много млади български футболисти до момента през сезона. Като примерно мога да изтъкна един Християн Петров, който играе на твоята позиция като централен защитник и дори успя да стигне до националния отбор. Какви съвети би дал на момчета като него, за да поемат по твоите стъпки и да станат не само любимци на феновете, но и да реализират престижен трансфер в чужбина?

- Не бих казал, че съм човек с чак такъв опит, че да давам кой знае какви съвети. Аз се познавам с Ицо много добре, той е много добро и работливо момче. Както винаги казвам – много работа, много тренировки и трябва да са сериозни. Оттам нататък вече треньорът си знае работата. Той ги налага, защото те имат качествата и потенциала. Надявам се да ги развиват и все повече българи да играят в българското първенство и все повече в силните отбори там. Разбира се, после и в чужбина.

- Световното първенство навлиза в решителна фаза, като вече е ясно името на единия полуфиналист в лицето на Аржентина. След броени часове ще стане ясно името на втория такъв. Кой ще бъде той според теб – Франция или Мароко?

- Не обичам да давам прогнози за такива неща, но един финал между Аржентина и Франция ще бъде много интересен за публиката и се надявам на това. Не бих казал, че имам фаворит и не обичам да давам прогнози. Моето мнение, че се получиха много добри и интересни мачове. Всеки футболен фен обича да гледа световни първенства и ги чака с нетърпение на всеки четири години. Най-важното е да се получават хубави мачове, да има страхотни изпълнения и да се наслаждаваме всички отстрани.

start-photo.bg
96 снимки

- Аз мисля, че точно това се получи на Световното първенство. На теб лично кои футболисти ти харесаха с представянето си и кои твои колеги защитници би могъл да отличиш?

- Не обичам да говоря за определени състезатели. Всички отбори, които стигнаха напред, но и някои, които отпаднаха по-рано, имат страхотни защитници и класни футболисти. Може да ги наблюдаваш във всеки мач и да учиш от тях някакви неща, което е много важно за мен. Пък нека най-добрият да победи.

- И все пак при финал Аржентина – Франция кой ще победи?

-Не, не искам да се ангажирам с такива прогнози (смее се). Искам да стане хубав мач и да има много голове. Оттам нататък който заслужава повече, нека победи.

- Какво си пожелаваш за предстоящата 2023 година в личен и професионален план?

- Както винаги, най-важно е здравето. Дано нямам никакви контузии и да продължавам да имам възможността да тренирам и да се боря за мястото си. Оттам нататък да получавам повече игри, да показвам на треньорите, че съм готов за повече мачове. Когато получа този шанс, да се представям добре.