Един от основните футболисти на Левски - Хосе Кордоба, даде специално интервю за Gong.bg. Откритието на Станимир Стоилов говори за трансфера на "Герена", съветите на Мъри, как си е представял, че играе със "синята" фланелка в дебюта си за Панама, както и за предстоящия финал срещу ЦСКА. 20-годишният футболист е на мнение, че столичния гранд може да играе в темпото на Лудогорец през следващия сезон, а в края проговори и на български. 

Хосе, благодаря ти, че се съгласи на това интервю преди предстоящите важни мачове на Левски.

- Благодаря и на вас. За мен е удоволствие да говоря пред вашата медия.

Как реши да се занимаваш с футбол?

- Решението дойде с големия ми брат. Бях на 8 години, когато той се контузи, след което започнах да се занимавам с футбол.

Озоваваш се в Селта Виго, а в Панама те вижда една от легендите на Реал Мадрид – Мичел Салгадо. Как се случиха нещата?

- Президентът на тогавашния ми клуб Индепендиенте де ла Хорера е приятел с Мичел Салгадо. Той беше в Панама два месеца. Гледал е мач, когато играх за мъжете на Индепендиенте, харесал е представянето ми и така се появи възможността да отида в Селта на проби, за да ме видят. Ходих два пъти на проби и след две години дойде новината, че мога да отида във Виго.

Антон Узунов
50 снимки

Как се разви периодът ти в Селта? Когато се появи възможността да дойдеш в България имаше ли колебания, тъй като нашата страна не е особено атрактивна футболно?

- Периодът ми в Селта беше шест месеца, след това започна ковид пандемията. Имах вариант да отида в Португалия, а освен това ми се обадиха и за първа дивизия на България. Аз съм млад и исках да разбера каква е страната ви, какъв е футболът и как се играе. Реално първият клуб, който се свърза с мен беше Етър, затова и избрах да дойда във Велико Търново.

Станимир Стоилов те забеляза във Велико Търново. Имаше ли съмнения у теб, когато получи оферта от Левски, защото точно тогава състоянието на клуба не беше особено добро?

- Не, нямах никакво съмнение нито за момент. Получих обаждане от треньора, което много ме зарадва и ми помогна да взема решението да дойда тук. Знаех какво е Левски. Бях радостен, защото това е най-големият клуб в България. Не се притеснявах в какво състояние е клубът, защото знаех, че ще излезе от тази сутация.

Очакваше ли толкова бързо кариерата ти да се развие по подобен начин – от Втора лига на България, до основен футболист в Левски и национал на Панама?

- Когато дойдох тук, мислех, че мога много да се подобря. Знаех, че ако нещата се развият добре, могат да ме повикат в националния отбор на Панама. Мисля, че нещата се развиха добре благодарение на усилията ми и нещата, които треньорът ми казва и показва на всяка тренировка, както и съветите, които ми дава за футбола.

В тренировките ти си един от най-всеотдайните футболисти, винаги слушаш какво ти казва треньора и го изпълняваш. Какво обаче е най-ценното, което научи от Станимир Стоилов? Какво изисква той най-много от теб?

- Той ми даде два много важни съвета. Първият -  винаги да съм концентриран. Вторият – да съм отговорен за всяко действие в атака и защита. Изисква от мен съм фокусиран винаги върху топката, за да знам дали ще е дълго подаване или късо подаване. Това ми помогна много, за да се подобря и нещата стават все по-добре и по-добре.

Върху какво смяташ, че имаш още да работиш, за да го подобриш?

- Мисля, че мога да се подобря в защита. Трябва да подобря много и играта си с глава. В течение на мачовете се чувствам все по-добре и все по-уверен в себе си.

Антон Узунов
18 снимки

Коя е любимата ти позиция? Беше ползван като ляв бек в един от мачовете с ЦСКА.

- Любимита ми позиция е ляво стоящ централен защитник. Ако се случи нещо, както срещу ЦСКА, мога да играя и като ляв бек, за да съм от полза на отбора си.

Станимир Стоилов сподели, че отборът изпреварва темповете, с които е мислел, че ще се развива. Ти споделяш ли подобно мнение?

- Мисля, че треньорът е прав. Мачът с Лудогорец тук беше добър, но имаше моменти, в които отборът забави темпото. Това е, което трябва да подобрим. Знам, че отборът ще продължи да се подобрява.

Показахте, че може да надиграете Лудогорец категорично. Готов ли е Левски, с няколко нови попълнения и добра подготовка, да се бори за титлата през следващия сезон?

- Мисля, че да. Аз чувствам и вярвам в моите съотборници, че можем да играем в ритъма на Лудогорец. Вече го видяхме в последните два мача срещу тях.

С Ноа Сонко Сундберг сформирахте добра двойка в центъра на защитата. Левски не е допускал гол в първенството над 7 часа и половина. Има ли още върху какво да работите двамата или вече се познавате отлично?

- Вече се познаваме добре както с него, така и с другите играчи в защита. Да, мисля, че можем още да се подобряваме. Ние работим много, защото сме съотборници от скоро. Правим го добре, но мисля, че нашето партньорство може да стане още по-добро.

В реванша с Лудогорец стадионът беше пълен. Какви чувства и емоции имаше в теб преди, по време и след мача? Предполагам, че за първи път си играл пред толкова фенове.

- Публиката беше феноменална. Всеки мач е страхотен – надявам се да продължават така да ни подкрепят, а ние да играем по този начин. Да, за първи път ми беше да играя пред толкова фенове.

Антон Узунов
18 снимки

Къде емоцията беше по-голяма – в този мач с Лудогорец или дебютът за Панама?

- Добър въпрос. Не мога да направя сравнение между двата мача. В срещата с Лудогорец усетих величието на Левски. С Панама беше много хубаво, защото беше първият ми мач с мъжкия отбор. Емоцията беше много добра.

Статистиката ти от дебюта за Панама беше впечатляваща. Как на 20 години играеш такъв мач срещу може би най-добрия отбор в Северна Америка в мометна и звезди като Кайл Ларин, Джонатан Дейвид и Таджон Бюканън?

- Чувствах се много сигурен в мен. Представях си, че играех мач с Левски, а всъщност играех за Панама. Бях много фокусиран и концентриран. Заради съветите, които бях получил от Станимир Стоилов, бях много спокоен и уверен в себе си.

Станимир Стоилов не беше особено доволен от представянето на отбора срещу Ботев Пловдив, а преди срещата изрази опасения, че в отбора повече мислите за финала с ЦСКА. Какво е мнението ти за успеха над „канарчетата” и представянето на тима в него?

- Срещу Ботев беше мач, в който емоциите може да са наполовина. Не беше най-добрият ни футбол. С двата гола в началото успяхме да вземем добра преднина и донякъде да затворим мача. Ще работим много, за да се подобрим и да играем по-добре във финала срещу ЦСКА.

Ти дебютира в първия мач с ЦСКА, а в двата през пролетта по нищо не отстъпвахте на „червените”, а в големи моменти дори бяхте по-добри от тях. Дава ли ви това увереност за предстоящия финал.

- Мисля, че имаме сериозно подобрение в играта, както и много добри възможности, за да направим добър финал и да донесем трофея вкъщи, на нашите фенове, които винаги ни подкрепят. Ако играем нашата игра, като Левски, трябва да победим.

Предполагам си наясно, че Левски е без трофей от над 10 години, загуби и три финала за Купата на България. Това дава ли ли допълнителна мотивация?

- Разбира се, че да. Имахме разговор със съотборниците ми от България. Те ни казаха, че отборът няма трофей много години и е много важно да спечелим този финал. Уверени сме, че ще го направим.

Голмайсторът на ЦСКА Жорди Кайседо не може да се похвали с добри изяви, когато играе срещу теб. Каква е рецептата, за да го спреш?

- Играх един мач срещу него и разбрах какви са движенията му, как играе. В следващия мач гледах видео с играта му и взех мерки, за да го спра. Знаех къде поема топката, за да вкара гол и винаги бях до него, за да му я взема.

Кариерата ти се развива стремглаво. Чувстваш ли се като звезда и стоиш ли здраво стъпил не земята?

- Не съм звезда. Чувствам се много добре. Аз съм много млад и знам, че трябва да продължа да работя. Спокоен съм, здраво стъпил съм на земята и не мисля, че ще се променя. Просто съм си такъв.

Левски откупи правата ти. Колко време обаче се виждаш в българското първенство?

- Бих искал да играя в Левски поне докато ми свърши договора. Ако излезе по-добра опция, харесва ми да играя тук, но целта ми е да се развиваме и в даден момент да направя следващата крачка. Бих искал да играя в голям клуб като Левски, но в друг първенство.

Харесва ли ти животът у нас, в София? Приятелката ти дойде да живее при теб, това предполагам ти помага да се уствановиш по-бързо у нас?

- Много ми харесва София. Спокоен град е. Харесва ми климата, не е много горещо, нито много студено като сега. Много красив град, има много история. Би ми харесало да разбера повече за историята на България.

Как си с българския? Доколкото знам от чужденците в Левски най-добре го разбираш и се опитваш и да го говориш.

- Малко. Когато говорят бавно, аз разбирам. (б.а. отговаря на български).

За финал може да отправиш послание към феновете преди важните мачове до края на сезона. Ако е на български, ще е още по-добре.

- Само Левски! Обичам те! (б.а. отново на български).

LAP.bg
100 снимки