Броени дни преди дербито на Варна между отборите на Спартак и Черно море Gong.bg продължава поредицата от разговори с бивши участници в знаменития мач. Валентин Станчев е сред хората, имал възможността да играе и за двата клуба, като е оставил своята следа в дербито, както със „зелено-белия“, така и със „синия“ екип. Настоящият главен селекционер на академията на Лудогорец сравни сблъсъка с други големи дербита, в които е играл в своята бележита кариера, като прогнозира, че предстоящият двубой ще завърши без победител.

За спомените му от варненското дерби:

Съвсем спокойно мога да кажа, че това са едни от най-хубавите ми спомени като футболист, в една златна възраст за мен. Имах честта да играя с уникални футболисти и уникални мъжкари. На терена се случваха изключително хубави футболни неща, атмосферата беше невероятна, неповторима и акцентът беше най-вече на терена. За съжаление, в последните години акцентът на т.н. дербита се измества по трибуните, но смятам, че мястото за такива битки и борби за надмощие е на терена с изцяло футболни аргументи.

За историческата значимост на варненското дерби:

Това е лично мое мнение, без да ангажирам никого, но със сигурност тръпката и емоцията, която съм изпитвал по време на дербито на Варна, е била в пъти по-положителна спрямо другите дербита, в които съм участвал – ЦСКА-Левски, дербито на Шанхай, дербито на Лайпциг. Със сигурност зарядът и емоцията в годините, в които играехме, бяха големи. Цяла година се говореше и мислеше за дербито на Варна. Дори мачовете с ЦСКА и Левски, тогавашните грандове, бяха на втори план. Самата тръпка, самото усещане е съвсем различно и мен малко ме притеснява в момента наличието на много чужденци, които със сигурност много трудно могат да усетят тази атмосфера. Смятам, че варненското дерби е едно от най-значимите дербита в историята на българския футбол.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Категорично за мен Черно море е по-балансираният отбор, който е по-сработен в годините. Но пък последната година, година и половина се вижда, че новото ръководство на Спартак работи по изключително професионален начин, направиха много, много хубави неща. Опитват се и в движение да коригират някои неща. Смятам, че ще се получи здрава битка. И за двата отбора точките са важни – едните да си изпълнят целите в топ 6 и да гонят евротурнирите, другите да се спасят тази година. Резултат около равния е най-логичен, а пък каквото ми се иска - не е чак толкова важно.