Легендарният капитан на „червените“ от близкото минало Тодор Янчев се изправя пред най-голямото предизвикателство в треньорската си кариера до момента. Бившият национал застава начело на ЦСКА 1948, като това е неговият дебют като старши треньор на елитен клуб. Той се съгласи да даде първото си интервю като такъв специално за Gong.bg и не се поколеба да отговори на всички въпроси, витаещи около неговото име в последните дни. Сам ли ще взима треньорските решения начело на ЦСКА 1948, получавал ли е предложение от „Българска армия“ и как ще коментира обвиненията в предателство от страна на феновете на ЦСКА – вижте в ексклузивния ни разговор с Тодор Янчев:

-Господин Янчев, това ще е първо предизвикателство за Вас като старши треньор в efbet Лига. Защо се съгласихте да поемете ЦСКА 1948?

-Искам да благодаря на нашето ръководство, което се спря на мен и ми гласува това доверие. Минаха доста години, откакто започнах да се обучавам именно в насоката да бъда старши треньор. Минах през всички учебни курсове, завърших магистратура и дълги години бях помощник, учих се. Имах период като старши треньор на Царско село и бях същевременно директор на цялата академия. Натрупах доста години опит и мисля, че вече съм готов за своята крачка напред и да наруша мястото си на комфорт да бъда зад някой, поемайки по този път.

-Вие бяхте обявен като старши треньор в Спортист Своге няколко дни по-рано. Как реагираха там, когато им съобщихте за интереса от ЦСКА 1948?

-Имах разбирането на единия от спонсорите там г-н Веселинов, за което му благодаря. Нямах никакви проблеми от тяхна гледна точка, разбраха какво е моето желание. Същевременно в разговорите с нашето ръководство те показаха, че те държат на мен. Последно всички се разбраха лесно помежду си.

-Ще потвърдите ли информация, която витаеше в публичното пространство, а именно, че първоначално сте получил оферта за това да поемете дублиращия отбор на ЦСКА 1948?

-Да, първоначално беше такава офертата. По-късно ръководството прецени, че се спира за мен за първия отбор.

-Имате ли вече яснота около щаба, с който ще работите през предстоящия пролетен полусезон?

-Да, имам яснота. Все още на една от позициите искам да изчакам за най-добрия вариант. Става въпрос за мой първи помощник.

-А може ли да съобщите вече конкретни имена?

-Когато е изцяло окомплектован щабът, тогава ще излезем с официална информация от клубния сайт. На този етап нека да задържим информацията.

-Няма как да не Ви попитам, особено на база на успешното представяне на ЦСКА 1948 през есенния полусезон – трето място във временното класиране и достигане на ¼ финал в турнира SESAME Купа на България с благоприятен на първо четене съперник в лицето на Арда. Какви са поставените пред Вас цели за предстоящия остатък от сезона?

-Целите са високи. Наистина много силна есен направи отборът на ЦСКА 1948 с един много добър специалист начело. Целите си остават високи, както на клуба, така и моите. На този етап в Купата няма слаби съперници, затова и не бих казал, че мачът с Арда Кърджали ще ни бъде лесен. 

-А имат ли конкретно изражение тези поставени цели, например класиране за европейските клубни турнири?

-Това си е лично мое желание, както и на целия клуб. Тази година отборът наистина тръгна във възходяща линия, затова трябва това да се продължи и да се гони максимално класиране. Лично моите цели, както и тези на ръководството, са високи.

-Работите ли вече по селекцията и има ли към момента клубът нужда от нови попълнения в преследване на споменатата вече цел?

-Да, работим по селекцията, работим и по състава, който имаме. ЦСКА 1948 разполага с много добри играчи. Ще видим какво може да се надгради и продължаваме да си гоним целите. 

-А какъв футбол искате да видите Вие от Вашите играчи през пролетния полусезон? Какъв ще бъде футболният облик на ЦСКА 1948?

-Качеството на играчите позволява да играем добър футбол, но най-важното е да имаме добри резултати, защото можеш да играеш много красиво, но да нямаш резултати. За един треньор и за един клуб, за да вървят напред, са нужни резултати.

-Помним Ви като сърцат полузащитник, изтъкнат предимно с играта си в дефанзивен план. Можем ли да очакваме това и в ЦСКА 1948 или по-скоро предпочитате атакуващия футбол?

-Футболът има две фази на игра. Когато отборът се защитава, трябва да се защитава от всички играчи. Няма място за постове, които да не участват във фаза на защита. Ще искам от моя отбор да играе еднакво добре и в двете фази на игра. Виждаме и в съвременния футбол флангови играчи и нападатели как гонят, пресират и се влагат в двете фази на игра – атака и защита.

-Успяхте ли да говорите вече с Вашия предшественик на поста Любослав Пенев с цел допълнителна информация за играчите, с които разполагате, техните силни и слаби страни, за да Ви помогне това по-лесно за адаптацията?

-Не, към момента не съм разговарял с Любослав Пенев.

-До не чак толкова отдавна Вие работихте на стадион „Българска армия“ като част от екипа на Стойчо Младенов в ЦСКА. Социалните мрежи прегряха от коментари след Вашето назначение в ЦСКА 1948 с обвинения в „предателство“. Какво бихте казали на всички тези привърженици?

-Всеки има право да говори и да разбира своята гледна точка от своите място, ъгъл и поглед към самата ситуация. Аз бих казал, че никого не съм предавал. Просто търся място за развитие и ЦСКА 1948 е най-доброто място към момента, в което мога да развия своите треньорски умения. 

-А как ще коментирате обвиненията, че едва ли не Стойчо Младенов ще е треньор в сянка, а вие ще сте просто като лице отпред и параван?

-Стойчо Младенов обяви своето напускане на треньорството пред всички. Той е на коренно различен пост в самия клуб. Единствено аз ще тренирам и ще взимам своите решения на терена.

-В медийното пространство се появи информация, че съвсем наскоро пък сте получил предложение да станете част от школата на ЦСКА. Има ли истина в тези твърдения?

-Да, преди няколко месеца Трифон Попов ми се обади и ми предложи да поема някаква гарнитура в юношеските формации на клуба, не беше уточнено каква. Аз отказах, моят мотив беше, че искам да се занимавам с професионален футбол.

-Работил сте с много именити треньори във Вашата състезателна кариера, бил сте и дълги години помощник на един такъв. Кои са тези, които са Ви повлияли в най-голяма степен на разбиранията за футбола?

-Те са много наистина. Имах щастието да бъда под ръководството на много именити треньори в моята кариера. На някои от тях бях и помощник, при други съм бил на стаж. От всеки един от тези треньори още от 2004 г., когато реших, че след края на моята кариера ще поема по този път, съм си водил записки и съм взимал най-доброто. Това са треньори, които са ме тренирали и на които съм бил в щаба. Всеки един от тях ми е дал голям опит и своите положителни качества в треньорството, които оттук нататък един ден вече ще мога да използвам.

-Има ли конкретни имена, които бихте искал да изтъкнете?

-Безспорно в последните години съм бил в екипа на Стойчо Младенов, но пак казвам, че освен него съм минал през доста знаменити треньори – Луиджи Симони, Енрико Катуци, Паро Никодимов. Това са все големи имена и ако започна да изброявам, все ще пропусна някой и после ще бъде разочарован, че в момента не съм му казал името. Наистина съм имал щастието да работя с много добри специалисти.

-Нека си поговорим за вече приключващото световно първенство по футбол, провеждащо се в Катар. Какви са Вашите впечатления от треньорска перспектива за всичко, което видяхме в последния един месец?

-Виждаме, че в съвременния футбол вече няма изявени фаворити. Видяхме какво направи Мароко например, Тунис, Япония. Това са все отбори, които със своите култура и идентичност играят съвременен и модерен футбол. Да, безспорно големи фаворити като Германия, Испания, Португалия можеха да стигнат далеч по-напред, но напуснаха сравнително рано. Франция въпреки многото си контузени играчи стигна до финал. Там говорим за голямо качество и за дълга скамейка, която има отборът на Франция. Виждаме, че и без „Златната топка“ Бензема те си успяват и си изпълниха целта да играят финал. А за Аржентина на Меси каквото и да кажем… Те играят и чувстват играта със сърцето си, което се вижда на терена. 

-Кой е Вашият фаворит в предстоящия финал – Аржентина или Франция?

-Аржентина, защото от моето детство симпатизирах на Марадона, а сега на Лео Меси. Мисля, че към края на кариерата си той има нужда да спечели този трофей. Франция са настоящият световен шампион, а скоро не сме виждали отбор, който да направи дубъл и да защити титлата си. Наистина ще е интересен сблъсъкът.

-За финал – какво си пожелавате за предстоящата 2023 г. в личен и професионален план?

-Искам да пожелая на всички българи по земята, защото много ги има извън пределите на България, да бъдат живи и здрави, както те, така и техните семейства. Нека имат много положителни емоции през 2023 г.! Лично за мен – всички играчи да бъдат здрави, както и семействата им, за да може да изпълним целите, които сме си поставили.