Той винаги е интересен събеседник и една от легендите на българския футбол. Може ли Лудогорец да бъда свален от върха в efbet Лига, как се работи в ЦСКА 1948, дали системата за видеонаблюдение е полезна в България, какво промени Кръстаич в националния отбор и още много от самия Стойчо Младенов, специално за Gong.bg.

- Здравейте г-н Младенов, отскоро отново сте в българския футбол, какво е чувството?

- Чувството е едно и също. Откакто съм във футбола, то не се е променило. Има си отговорност, напрежение и стимул за успешна работа.

- Как оценявате представянето на ЦСКА 1948 от началото на сезона?

- Отлично, разбира се, винаги може и по-добре. Клубът се развива положително и с добри темпове. В това отношение казвам, че винаги може и по-добре, но ние не може да бъдем недоволни от стореното от всички до момента в клуба. В тима присъствието на футболни хора, с характер на победители, е изобилие.

- Отборът ви ще гостува на Севлиево в 1/16 финал за Sesame Купа на България, доволен ли сте от жребия?

- То се очакваше да бъде нещо подобно, така че не може да не бъдем доволни.

- Какво е нивото на еfbet Лига сега, спрямо последния ви престой в първенството?

- Мисля, че сега има по-голяма конкуренция. Тя идва оттам, че при Лудогорец има отстъпление, а пък другите клубове подобриха своето състояние. Така се скъси дистанцията с отбори като Левски, ЦСКА София, и от тази година и ние от ЦСКА 1948. В това отношение ние се стремим да поддържаме огъня и да се борим за първите места.

- Виждате ли тази година отбор, който има силите да спре Лудогорец към нова титла, и с какво най-вече разградчани превъзхождат другите тимове?

- Първо инфраструктурата, като погледнем те са доста напред във всяко едно отношение. Съчетано е количество и качество, те имат имат голяма бройка футболисти и могат да правят ротации, и то успешни. Конкуренцията им на всеки един пост е много добра, а в това отношение, въпреки че се борим за челните места, остъпваме.

- Пречи ли според вас, че в първенството се налагат много чуждестранни играчи?

- Не бих казал, но на мен ми се иска все повече български играчи да присъстват на терена. В това отношение, аз съм много доволен, че в нашия отбор има достатъчно българи, които се представят отлично. Имаме и национални състезатели, като имам предвид и юношески и младежки, а и в мъжкия национален отбор имаме присъствие, и то сериозно. Надявам се и Симеон Петров, който в последно време заигра добре, да напредне и да се развие, за да добавим още един състезател в „А „ националния отбор.

- Не е тайна, че в повечето от детските школи условията за тренировка не са на добро ниво и трудно се създават качествени футболисти. Това ли е причината да се залага на повече чужденци?

- Подобрява се нивото и това е водещото. Инфраструктурата е много важна. Дълги години и ние се лутахме, но сега има присъствие в първенството на някои отбори, които подобряват своите бази, което неминуемо води до развититето на доста таланти.

LAP.bg
77 снимки

- Отскоро се наложи у нас системата за видеоповторения - ВАР. Доколко тя е полезна както за клубовете, така и за съдиите?

- Тази ВАР система всеки я тълкува различно. В последно време на мен ми идва малко в повече от емоционален характер. Още в началото на шампионата пробваха да видят как ще играем с човек по-малко, но ние се справяхме и побеждавахме. След това почнаха да ни отменят голове, слагайки секунди по-рано или по-късно чертата (б.р. линията на засадата). В зависимост от това в коя посока духа вятърът. Беше в една посока, от една година в две, а в последните седмици обаче има и трета.

Интересно ще бъде до края на годината как ще се разглеждат ситуациите с ВАР. Ще дам пример. На мача ни с Локомотив в Пловдив имаше интересни ситуации, които бяха решени с ВАР в наш ущърб. След това отидохме в Стара Загора, където имаше подобни ситуации, но на два пъти ВАР не се намеси и то в ущърб на Берое (б.р. на мача с Левски).

По-важни са тези хора, които гледат ВАР, а не ние. Не се вслушват в съветите на футболните хора, но трябва да се справим със съдийството, както го направиха на Запад, където страните се справиха перфектно в това отношение. Ще дам португалия за пример, където имам наблюдения. Там отдавна нямат проблеми от това естество, след като се разследваха доста хора и някои попаднаха в затвора. А тук действаме бавно и мудно.

- С какво най-вече отстъпваме на другите държави, като Румъния например?

- Пак казвам - условия, бази и всичко останало, което е само в ущърб за нас. Мисля, че можем, имаме отлични деца, които трябва да развиваме и възпитаваме правилно.

- Да обърнем внимание и на националния отбор. Откакто Младен Кръстаич пое тима, имаме 2 победи в 2 мача, какво според вас промени той за краткия си престой?

- Рязък завой. Повика млади състезатели с качества, дори и с недостатъчно опит и ето виждате, че се справиха. Оттук нататък това младо поколение трябва да показва все по-добри игри. Да, естествено, че невинаги ще успяваме само с млади и с недостатъчно голям опит, но това е пътят. За мен в националния отбор трябва да се викат футболисти, които в момента се намират в най-добра форма. В този момент, той уцели шестица от тотото, защото именно тези млади играчи, които извика, се намираха в добро състояние.

- Наскоро бе изтеглен жребият за Евро 2024, в група сме със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва. Вашето мнение за нея и имаме ли шанс?

- Имаме, разбира се, ние винаги трябва да бъдем оптимистично настроени. Винаги трябва да има подкрепа към този национален отбор и присъствието на феновете задължително на всички мачове, за да може да бъдат 12-ият играч на терена.

- Какво според вас най-вече ни пречеше в последните години да се класираме на голям форум?

- Аз бях далеч от България и националния отбор, за да дам детайлна оценка. Прекалено голямата бройка футболисти правеше лошо впечатление. Трябва да се концентрираме в една бройка от 20-30 футболисти, които единствено да нагаме, и оттам да се избистри стила и да се създаде един колектив. Голямoто текучество пречешеше на по-бързото развитие на отбора.

- Правилно ли бе да се избере сърбин за национален селекционер ?

- За мен няма значение кой ще бъде. Имаше и достатъчно българи, които също можеше да се справят с тази задача. Това си е решение на футболния съюз и след като до момента отборът е показал рязко подобрение, значи решението е било правилно.

- За финал да си пожелаете нещо за в бъдеще като ръководител на ЦСКА 1948, а и в личен план?

- Да постигнем целите, които сме си поставили, и да се развиваме повече. Работим задружно всичко да се осъществи, защото сме отбор, който има високи цели като челни места, шампионски титли и дай Боже участие в евротурнирите. Към това се стремим и работим всички усърдно и професионално. В личен план да бъда полезен на клуба, и пак казвам - да успеем да постигнем целите си.