След 13-годишно прекъсване варненското дерби се завръща на арената на българския футболен елит. Спартак срещу Черно море е повече от мач за град Варна, а емоциите преди двубоя тази събота достигат своята пределна точка. В оставащите броени дни до варненското дерби Gong.bg ще ви представи гледните точки на редица бивши футболисти, треньори и ръководители, имали възможността да се докоснат по един или друг начин до специалната магия на варненския футболен сблъсък. Всеки един от гостите ни ще сподели своите спомени от мачовете между Черно море и Спартак, ще направи оценка на историческата значимост на това дерби в българския футбол и ще опита да прогнозира крайния му завършек.

Следващият ни събеседник е настоящият треньор на вратарите в Славия Радостин Станев. Възпитаник е на ДЮШ на Спартак Варна, а бляскавите му изяви на вратата на „соколите“ са само началото на респектиращата кариера на Станев, преминала в отбори като ЦСКА, Локомотив София и Легия Варшава. Той има сериозна роля за възраждането на Спартак, като е сред хората с основополагащи действия за връщането на клубния стадион и тренировъчната база обратно в притежание на „сините“.

startphoto.bg
16 снимки


За спомените му от варненското дерби:

Като юноша съм имал много двубои – на детско, юношеско ниво, младша, старша възраст. Искам да споделя нещо, което малко хора го знаят, а именно, че ние бяхме заедно в спортно училище и бяхме в един клас, само момчета. Бяхме 13 футболисти от Спартак и 13 от Черно море и до ден днешен сме в отлични отношения. Това е много важно, защото виждам, че се нагнетява някакво напрежение, което е абсолютно излишно. Това дерби лично ние от Спартак го чакаме от много години. Борихме се много години да върнем Спартак там, където му е мястото и изключително много се радвам, че отново ще има варненско дерби и че Спартак върви в правилния път. Дай Боже, откъм точки да постигнат целта да останат в групата, защото там се случват много хубави неща. Изключително много съм щастлив и заради това, че имам някакъв принос за цялата работа. В България обикновено тези неща се забравят, знам го. Признателност не очаквам от никого. Спомням си момента, в който преди много години нямаше абсолютно никакъв отбор Спартак, бяха в окръжните групи. Аз и едно момче – Стефан Калименов, с когото в момента съм в лоши отношения, за съжаление, но това са си наши работи, бяхме единствените двама, които седнахме и направихме някакъв план как можем да помогнем и да върнем Спартак там, където му е мястото. Никой не вярваше, че това може да се случи – да си върнем бази, стадиони и да се случи това, което е в момента, а именно Спартак да бъде отново в елита на България, където наистина му е мястото. Изключително съм щастлив за това, което се е случило. Виждам, че надграждат, бази направиха. Да, липсват точки и резултати, но играят много по-добре, откакто Киселичков е треньор и просто малшансът им попречи в доста мачове.

startphoto.bg
67 снимки

За историческата значимост на варненското дерби:

Нека се върнем на значението, което за нас от Спартак е огромно. Ние го чакаме този мач много години. Няма по-хубаво нещо от това! Както има софийско дерби, дори са няколко, има пловдивско дерби, на което съм усетил уникалната тръпка, докато бях треньор в Локомотив Пловдив. Варненското дерби също е от значимите в България. Аз лично имах възможност да играя едно дерби, защото когато играех в Спартак, тогава Черно море бяха в Б група и нямах тази възможност. Когато се прибрах след много години в чужбина, за да помогна на Спартак да запази статута си при майсторите, имах възможност да играя едно дерби на „Тича“, което завърши 0:0. Имах щастието да завърша мача без гол, всички играхме много силно, а емоцията беше страхотна! Аз лично, като видях нашата публика, целият сектор беше пълен, се разплаках от емоция. Треньорът на вратарите ми каза: „Какво ти става, ти си играл такива мачове на всякакво ниво?“, а аз му викам: „Тръпката е по-различна!“. Аз от дете, още 7-годишен, от първи клас съм в този отбор и съм свързан. Винаги ще бъда свързан, защото на мен това ми е детската любов и това ми е на сърцето и винаги ще бъде!

За съжаление Спартак доста години отсъства поради какви ли не причини от групата на майсторите. Време е вече и младите да видят значението, еуфорията, емоцията от този мач, за което съм убеден, че ще бъде на едно много високо ниво. Апелирам единствено към Черно море и Спартак, най-вече към нашата публика в Спартак – нека не се стига до някакви ексцесии и глупости. Това е футболен празник за Варна и се надявам да няма абсолютно нищо, което да допринесе за негативния развой на дербито.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Моята прогноза ли? Естествено, ще бъде малко пристрастна. Време е Спартак да победи. Както казах, Спартак играе при Тодор Киселичков доста добре, откакто той стана треньор, взеха и качествени футболисти. Лично моята прогноза е 2:1 за Спартак.