Популярният фен на Левски - Петър Димитров, даде специално интервю за Gong.bg. Той говори за загубата на Левски от Хамрун Спартан в Лига на конференциите, състоянието на клуба и отбора, както и бъдещето на "сините". Пепи Димитров коментира още нападките, които футболистите и треньорът Станимир Стоилов получиха след поражението от малтийския отбор. 

- Измина малко повече от седмица от отпадането на Левски от евротурнирите след загуба от Хамрун Спартанс. Защо се стигна до това поражение?

-  Най-лесно е да се отговори с едно изречение, но ще започна малко по-отдалече. Изминаха осем дни от загубата, но след десетина дни става една година, откакто всичко започна – възражането на нашия Левски. Достойнството и мъжкото е да говориш, когато си спечелил, но и след такава болезнена загуба. Затова и се съгласих на това интервю. Загубихме много болезнено, но да се върнем малко назад. Някои казват, че последната една година било сън. Не, не беше сън. Всичко това се случи пред очите ни. Преди една година, ако тези момчета ги обобщим в един метафоричен образ – те едвам ходеха. Всички ги надбягваха, надтичваха. В началото се радвахме, че издържат 60-70 минути. От 1 януари, те не само започнаха да тичат, а никой не можеше да ги стигне, даже започнаха и да скачат. Никой не можеше да ги стигне. Спънаха се като всяко едно момче. Обелиха си колената и носовете. Тези момчета ни държаха прави осем месеца, защото не бяха един и два мачовете, в които не сядахме. Сега те паднаха, но ние – левскарите на трибуните ще сме до тях, за да им помогнем да се изправят.

За конкретната загуба – винаги го има това във футбола. Ние обаче си потърсихме и правата след този мач. Едва ли има човек във футбола, който да не каже, че сме били прави. Отделен е въпросът какво решение се взе. На този мач се случи още нещо.  Аз черпих информация от корифея на спортното право в България, а смея да твърдя и един от най-добрите в Европа – Иво Ивков, и разбрах мотивите за отказа. Един от тях е, че футболистите не са се възпротивили на съдийското решение. Това показва и друго – че те спазват това, което треньорът ги учи, а именно да приемат решението на съдията. Да, факт е, че ние бяхме ощетени и за това говори фактът, че този съдия го извадиха от нарядите за Шампионска лига. Смятам, че положителното от това е, че догодина може да вкарат ВАР в Лига на конференциите.

И в този мач Левски игра гордо, както иска треньорът. Те играха и като истински мъже. Тези, които сме близо до отбора много добре знаем какво се случи в навечерието на мача. Гордея се с тези момчета. Вирусът ни удари след мача с Пирин. Само ние си знаем какво им е било. В дните след мача, когато ги срещах, всички гледаха в земята и не смеех да ме погледнат. Казвах им: „Момчета, горе главите!”. Те са приели каузата „Левски”. Това не е театралничене. Не е важно кой откъде идва – дали от Бразилия, Швеция, Нидерландия, Пловдив, Хасково или Бургас. Когато се работи както трябва на „Герена”, хората, които идват, стават част от нас. Не приемам мантрата с чужденци и българи. Тази загуба е много болезнена, но ще ни кали. Те ни държаха прави осем месеца, а сега ние ще застанем зад тях и ще ги изправим.

Илиян Койчев/ Gong.bg
13 снимки

- В предстоящият мач с Хебър феновете на Левски като че ли могат да дадат пример и да подкрепят футболистите, които през последната една година ги върнаха на стадиона и ги накараха да мечтаят за победи, трофеи и нова приказка?

- Приказката не е приключвала. Тази една година е етап от нея. Дали Хебър, дали Хамрун или ПАОК, левскарите идваме да си гледаме отбора. С кой ще играем няма никакво значение, ние идваме да си гледаме отбора.

- Притеснява ли те, че може да има отлив на фенове след тази загуба, защото знаем нрава на българина – ходи на мачове на любимия си отбор, когато побеждава?

- Не ме притеснява и ще кажа защо. Ще се върна на 15 май пет минути преди да започне финала. Майките с дечицата тичаха, за да ги настанят в сектор „Лъвчета” на Националния стадион. Сега тези деца ще карат бащите си да ги заведат на мач. Знам, че злобарите ще започнат да броят сега и ще започнат да се хващат за най-малкото, но те не ме интересуват. През последните години доказахме, че сме по-различни от останалите. Загубата със Славия по-различна ли беше?

- Спортната загуба отбора ще успее да я преодолее, но ще успее ли клубът да преодолее чисто финансовата загуба от това отпадане или отново феновете ще са тези, които ще трябва да помагат и да събират пари, за да се покриват поредните задължения?

- Това беше страхотно перо, предвид ситуацията, в която сме. И това за пореден път показва тези герои, защото футболистите на Левски са герои, какво направиха. Те докараха трофей на „Герена” след 13 години, а сега си изработиха заплатите. Дори само с тези четири мача. Всички знаем, а и треньрът Стоилов не спира да алармира, че имаме доста път да извървим, докато си оправим финансово нещата. Ние каквото трябва, ще направим. Онзи ден си тръгвахме с Иво Ивков от стадиона и попитах каква е сумата от днешния ден в магазина. Няма да я казвам, но толкова някои отбори сигурно събират от 10 домакински мача. Тази загуба няма да спре развитието на отбора, така както иска треньорът и ръководството.

- Като че ли това е най-важното – Левски да продължи да се развива, а не да стои на едно място или да отстъпва?

- Мъри, който е луд фен на Левски, много добре знаеше какво ни липсваше и какво ние искахме като общност. Той се опита да направи в рамките на една година да направи две неща едновременно, което е трудно. Това наистина е чудо. Той хем искаше отбор, който да побеждава, хем да вкара своя стил. Даже малко беше оставил на заден план футболния стил, който иска. Сега ще има достатъчно време, за да се изгради стила.

LAP.bg
41 снимки

- Ти си човек, който познава отлично работата на Станимир Стоилов. Колко близо е Левски до стила, който той иска?

- Не сме много близо, но си личи, че футболистите имат желание. Слушат го и тепърва ще видите нещата, че бързо ще се променят в стила, в мисленето. Той това иска, ще стане. Той искаше от първия ден този отбор да играе гордо. И те играят гордо. За 8 месеца загубихме четири мача. От тези четири загуби може да се срамуваме само от 10-15 минути в Бистрица. В кой друг мач Левски не беше горд на терена?

- Попитах и Станимир Стоилов, когато даде интерю за Gong.bg след загубата от Хамрун, ще те попитам и теб. Какви поуки си направи за отбора след тези четири мача в Европа?

- Случи се нещо, което 18 хиляди го видяхме в първите минути. Изтръпнахме. Това също е поука. Говоря за терена, това, което беше най-силното ни оръжие. Случилото се с вируса също е поука. Мъри каза, че ще играем отложените мачове когато кажат. Когато за българските отбори мачовете в Европа са като „ден година храни”, само да се говори за отлагане и да ги критикуват, мисля, че не е хубаво. Вижте Партизан и Цървена звезда….. Решихме да изиграем един мач с Пирин и видяхте какво се случи след него. Треньорът ще си направи поуките. Аз виждам очите на момчетата, много ги боли.

- Мъри изрази опасение, че тази загуба може да повлияе психологически на футболистите. През тази една седмица ти виждаш ли нещо подобно в тях?

- Амбицията и настроението се върнаха. Самите тренировки бяха направени, за да се случи това.  Времето лекува. Както те ни държаха прави, така и ние ще ги вдигнем сега. Още на този мач ще се види.

- След отпадането на Левски от Хамрун доста хора, които през последната една година не смееха да говорят, сега се появиха и започнаха да дават оценки. Освен това доста коментари се казаха, написаха, доста епитети бяха използвани за отбора. Футболистите бяха наречени „негодници”  от бивш футболист на Левски, дадоха се оценки и на треньора. Как гледаш на тези неща?

-  Отвратително. С една дума. Това че, Петър Курдов мрази и ненавижда Мъри и Наско, са си техни проблеми. Аз винаги съм бил на роб на фактите. Да наречеш тези момчета „негодници, които взимат една капа пари”, няма думи за това. Тези момчета, които направиха щастливи стотици левскари. Непонятно ми е. И от човек, носил синята фланелка. Негодник не може да бъде наречен нито един футболист на Левски, без значение дали се борим за титлата или за изпадане. Това е футболист на Левски. Особено пък тези момчета. Те са герои! Това е най-нискобюджетният отбор на Левски след 2004 година.  Съжалявам, че му казвам г-н Курдов, защото той за мен винаги е бил Петьо. Онзи Петьо с хубавите голове и с хъса. Наско и Мъри статистически е най-успешният дует в историята на Левски като треньор и ръководител. Седми трофей за пета година спечелиха. От гледна точка на финанси – за четири години 25 млн. бюджет и над 55 млн. приходи.

Що се отнася до тази глупотевина, че по времето на Наско и Мъри не се давало път на младите левскари, да си извади мачът ни на „Стамфорд Бридж” и да види колко са юношите ни. След това двама продадохме в Леверкузен и Ливърпул. Виктор Генев още играе. Това е безгрижието на Наско и Мъри към юношите на Левски.

И още един факт. Единственият трофей на Наско Курдов като футболист, защото причината е ясна и всички я знаем, е свързан с Мъри в Астана. Келиан ли е негодник? Всички знаем как треперехме за контузията му, но игра. Ноа също. Не го приемам. Защо не говорихте на 16 май, приятели левскари? ПАОК бил посредствен отбор?! Да, ОФИ Крит беше посредствен отбор 1987 година и Курдов много добре знае. ПАОК измести Панатинайкос и спори за титлата с Олимпиакос.

LAP.bg
100 снимки

Другият – Вили Вуцов, то е ясно, че не може да понася Мъри Стоилов. Те като футболна философия са диаметрално притивоположни. Да обвиняваме клуба защо се жалвал… Ние бяхме прави, а Ивков е корифей в това и ни обясни защо. Точно Вили, с цялото ми уважение, за който, ако влезеш в Youtube, виждаш повече негови скечове, в които говори как се „вижда от самолет” и „на съдията ще му бутна столчето”, от на Чарли Чаплин. Точно той да ми казва защо сме подали жалба. Ще я подадем, защото бяхме прави.

Тези футболисти са герои! Ще минат 20-30 години и тези дечица ще разказват на техните деца и внуци какво са направили тези момчета. Това са герои, пълнеха пътеходите на стадиона. Мъри и Наско, когато взеха 2004 година Левски, освободиха 17 футболисти. Първият трансфер беше изкуственият терен. А Вили какво направи, когато дойде в Левски от Каварна? Като слезе на летището беше да освободи Васил Методиев. Второто – тук един Мерцедес спря с парите, изкарани от Наско и Мъри.

- Предстои мач за Суперкупата на България. Разбира се, че за Левски всеки трофей е важен, но това ли е мачът, в който футболистите могат да отговорят на терена на всички тези основателни и неоснователни нападки?

- Те няма да отговарят на тези, които ги плюят. Змиите осем месеца стояха в змиярниците. Те ще го направят заради нас. До края на сезона всеки мач ще е финал и тези герои ще го изиграят така, както играха във всеки мач през пролетта.

- Лудогорец е много далече от нивото си от последните години. Може ли Левски да се пребори за титлата през този сезон?

- Краят на първенството ще покаже дали е готов. Аз знам, че те са готови и могат да играят гордо и да радват публиката на Левски във всеки мач.

- Как виждаш бъдещето на клуба, тъй като Левски, въпреки помощта на феновете, продължава да бъде по-близо до фалит?

- Тук е моментът не само да хваля, а и да питам ръководството. През тези 10-12 месеца с цялата тази еуфория защо не можем да открием инвеститор? И то богат инвеститор, който да отговори на амбициите ни. Генералният спонсор прави, каквото може, но нивото на Левски вече е друго. Малко се обърна пирамидата и отборът захранваше клуба с финанси. Няма лошо, но този начин на захранване не е сигурен. Това ми е на мен болката.

- На 1 септември около 18:00 часа ще стане една година от завръщането на Станимир Стоилов в Левски. Припокриха ли ти се очакванията за тези 12 месеца с това, което се случи в тях?

- Разбира се. Абсолютно на 100%. Единствено казах, че ще влезем в групите на Лига на конференциите, случи се, че не успяхме. Гледах няколко мача и продължавам да твърдя, че този турнир е за нас на този етап. Като очаквания – разбира се. 11 гладиатори излизат във всеки мач. Видяхте с вируса как играха. Само ще кажа, че Ники Михайлов имаше температура вечерта преди мача. Жереми Петрис го болеше гърлото в деня след мача с Пирин. Това са герои. Записаха със златни букви имената си в историята на Левски. Спечелихме Купата в директни мачове са двата най-добри отбора. Победихме ги категорично и безапелационно.

Десислава Комарова
16 снимки

- В последно време по-малко се говори за сдружението „Левски на левскарите”, а ти, заедно с Наско, Мъри, Ивков и Боримиров, сте сред идеолозите, можеш ли да ни кажеш как се развива към момента?

- Преведохме първия транш от 100 000 на клуба. Гордея се, че съм член на сдружението. За мен това е бъдещето на Левски. Не говоря за издръжка на клуба, а като обединение. Винаги казвам истината и съм разочарован. Явно като общност не сме узрели. Това не е като да си купиш билет. Тук внасяш пари в касата на клуба, а след време евентуално може да участваш в избора на президент. В тази връзка имах по-големи очаквания.

Искам да попитам и нещо друго. Може ли един негодник (б.а. сочи Цунами) да си направи буквата „Л” на главата? Да припомня, че Шелис и Зайков се оказаха от пари, когато разтрогнаха с Левски. Имаше юноши на Левски, които си взеха всичко. Далеч съм от мисълта, че не трябва да си вземеш това, което си заработил. В ситауцията, в която бяхме, чужденците се отказаха….