Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде специално интервю за Gong.bg, в което коментира подготовката на отбора, привличането на бразилеца Роналдо, парите, които бяха платени за него, а освен това отново се върна и към жребия за Лига на конференциите, които противопоставя „сините” на гръцкия гранд ПАОК.

Левски се намира в подготвителен период вече десетина дни. Доволен ли сте от свършената работа до момента?

- Виждам старание, виждам амбиция в играчите да продължат и бързо да влязат във форма. Като имаш 10 играчи и дори по-малко много трудно е да даваме конкретни оценки. Във футболната действителност не е важно как се готвиш, а след това трябва да го покажеш по време на мачовете. Да видим как ще изглеждаме по време на мачовете. За мен това е по-важно. Това е и наша отговорност на треньорите да намерим максималното решение на играчите да изглеждат добре на мачовете. В тренировъчния процес пак е наша отговорността как ще работят и как ще се готвят.

Колко по-различна е тази подготовка предвид факта, че първенството ще започне по-рано от предни години?

- Не мога да го нарека и подготовка, защото имаха пауза от десетина дни. Стараем се да намерим най-доброто решение, за да изглеждаме по най-добрия начин в първенството. Националните състезатели ще имат около 15 дни, за да влязат в ритъма на клубните си отбори, да се подготвят и да изиграем една или две контроли по-голям брой играчи.

Ще създаде ли това проблем на футболистите, които бяха ангажирани с националния отбор?

- По-лесно щеше да е за тях да нямат пауза за една седмица. По-добре щеше да е, ако бяха продължили. Решението е взето. Промените, които се опитваме да предлагаме не срещат разбиране, затова се опитваме да караме по старому. Вървим си по равно нанадолнище и чакаме кога отново ще катастрофираме.

С привличането на Роналдо ли приключва селекцията на Левски или гледате още футболисти?

- Мисля, че това ще бъде краят. Ако има напускащи на позиции, на които не се оголваме, ще се опитаме да не взимаме играчи, ако е на позици, които ни оголват, ще потърсим решение. Оттук нататък ще гледаме млади играчи, около 21 години. Играчи, които да гарантират бъдеще за Левски. Да могат да взимат участие и във втория отбор. Там ще е добро време, за да може по-млади играчи с качества да ги доразвием, а след време да паснат и на първия отбор. Там ще насочим усилия. Това на този етап ще е съставът, с който ще играем. Ще слезем и малко под бюджета на заплатите на първия отбор, защото имаме 5 напускащи и трима идващи. Ще продължим да спазваме финансовите рамки, които имаме, което е жизнено важно за нас.

ПФК Левски
8 снимки

Роналдо може да играе като нападател и дясно крило. На коя позиция смятате да го използвате и какво ново очаквате да даде на отбора?

- Има опция да играе и в двете позиция. По-добрата позиция за мен е на фланга. Той е изключително млад играч. Успяхме след дълги разговори, чакане и футболни гимнастики да привлечем един млад играч. Трудно се взимат млади играчи от Бразилия. Най-вече се надявам по най-бързия начин да го вкараме да е в помощ на отбора. Той сам за себе си трябва да се опита да даде нещо по-различно на отбора. Специално играчите от Бразилия ги привличаме, за да дадат футболната мая. Предпочитам да не давам предварителни заявки и обещания на хората, нека самият играч покаже какво може на терена. Така процедирам с всички футболисти. Нека всеки сам да защити името си и авторитета на терена. Факт е, че е изключително млад, а от нас и от него зависи как ще го развием.

Физическата му форма каква е, тъй като идва от първенство, което тече в момента?

- Последните 4-5 мача не е бил в групата на отбора. Почти до последно е тренирал с отбора си. Той разтрогна един ден преди да лети за България. Не е в най-блестящата си форма, тъй като не е взимал голямо участие в мачовете. Ще се опитаме в краткия период, който имаме да набира форма постепенно. Надявам се на чисто бразилските им навици от деца бързо да влизат във футбола.

Фактът, че се плащат пари за него значи ли, че Левски диша малко по-спокойно?

- За такива играчи парите и комисионни се плащат. Ние даваме и процент на Баия. За трансферна сума не можем да говорим. Левски не е в състояние, в което може да прави големи разходи. Разходи от капацитета, в който си позволяваме в момента, са почти смешни за такива футболисти. Имахме опция да изчакаме до декември, когато му изтича договора. След като намерихме вариант да платим нужното, за да го вземем сега, а не да стои до зимата без мачове, успяхме да осъществим този трансфер. Той стана с финансовата помощ на спонсора.

Тези 205 000 лева, които излязоха като официална информация са единствен транш за Роналдо, така ли излиза?

- Тези обявления и траншове не са много желателни, защото имаме договор за конфиденциалност. Сделката е по-сложна, защото има неща, които не искам да се коментират. Има сериозна клауза за конфиденциалност. Който го е изкарал това като информация, да си отговаря на въпросите.

Антон Узунов
31 снимки

В сряда се изтегли жребият за Лига на конференциите. Винаги сте казвал, че искате Левски да играе гордо на терена. Такъв Левски ли ще видим и в мачовете с ПАОК?

- Иска ни се. Трябва да се представим по начин, по който отговаря на Левски. За старта в Европа след пауза за нашия отбор, изключително сериозен противник, да не кажа в Лига на конференциите в Топ 5. Няма привърженик на футбола, който да не знае за силата на ПАОК. За нас най-важно е ние как ще се представим. Левски трябва да търси своето представяне, да радва хората, да продължим да си развиваме игровия стил. Щяхме да избегнем такива сблъсъци още в първия кръг, ако имахме стария си коефициент и не бяхме сами си съсипали коефициента. Левски беше поставен до плейофа в евротурнирите, а ние като клуб си съсипахме клуба, не само коефициента. Успяхме с дружни усилия да докараме нещата под нулата. Затова е нормално да ти се пада ПАОК. Нормално е да страдаш доста, за да постигнеш успех. Беше изстрадан и успехът за Купата. После си мислих, че съдбата искаше да преодолеем най-трудните съперници, за да спечелим трофей. Предните финали, които се загубиха, бяха срещу по-слаби съперници. Изстрадахме този успех, дай Боже да успеем да изстрадаме всичко. Далеч съм от мисълта да казвам, че Левски е готов, Левски е прероден. Левски работи, за да се развива, носи радост на хората, което е най-важното. Има хубава сплав между отбор, привърженици, клуб. Вървим в една посока. Привържениците посещават стадиона, дават своята подкрепа – финансова и емоционална. Отборът се старае всеки мач да играе добър футбол. Винаги най-важно е било за Левски играчите да дават най-доброто от себе си на терена, феновете да присъстват на стадиона, да следват отбора си. Има позитивна обстановка, която води до добри резултата. Знам, че няма всичко да е розово във футбола, както се случи в последните шест месеца. Левски ще върви рамо до рамо със своите привърженици. Те изстрадаха много, заболяха ги ръцете да ръкопляскат на загуби. Дай Боже да ги заболят ръцете и да нямат глас от радост след мачовете, които ще изиграе Левски. Ще има и лъкатушене. Сега сме в преломния момент между вдигането и задържането на нивото. Може да има леки спадове. Надявам се да не са големи и да продължим нагоре.

Голяма част от футболистите на Левски нямат опит в евротурнирите. Тези мачове, които изиграха срещу ЦСКА и Лудогорец за Купата и надиграха съперниците си, ще им дадат ли нужното футболно самочувствие за мачовете с ПАОК? Каква е реакцията на играчите след изтегления жребий?

- Изключително съм доволен и радостен, че можеше да играем срещу такива противници. Да вземем пример и с последния ни мач с Лудогорец. Нямаше никакво значение откъм заряд. Двата отбора изнесоха футболен сблъсък, който радваше хората, а и ни помогна да се развием като отбор. Лудогорец също имаше полза. Те печелят с по-голямата си класа в повечето мачове. Ако имат повече такива мачове, за тях ще е по-добре. За нас беше перфектно, защото във всеки мач моите играчи се развиват и откъм напрежени, и откъм класа. Виждат какво ниво трябва да гонят. Нямах възможност да разговарям с целия отбор. С част от играчите тук да. На този етап не искам да ги затормозявам с ангажимента ПАОК. Искам да се подготвим и да изчистим нашата си игра. Ясно е, че ПАОК е добър отбор, но Левски трябва да изчисти своята игра и стил, за да можем да се представим на един евроучастник. В Европа и минималната грешка може да се окаже фатална. Затова съм доволен, че играхме с Лудогорец, където допуснахме една грешка и загубихме. ЦСКА допуснаха една или няколко грешки срещу нас и загубиха. Колкото сме по-добре организирани и не допускаме грешки, толкова повече може да вървим напред в Европа. Имаме цялото уважение към ПАОК, но не ни е страх да изиграем тези мачове.

Очаквайте в следващите дни втората част от интервюто на Станимир Стоилов пред Gong.bg.