Бившият футболист и директор на ЦСКА – Георги Илиев, даде специално интервю за Gong.bg, в което говори за предстоящия мач между „червените” и Левски. Той даде мнението си за случващото се в клуба на „Армията”, отдръпването на феновете и възможно ли е обединение на ЦСКА и ЦСКА 1948.

„Почти всички мечти ми се сбъднаха – да играя в ЦСКА, да съм шампион няколко пъти на България, да отстраняваме европейски отбори. Човек трябва да мечтае, за да получи това, което иска. Обаче не виждам развитие в нищо. Обикновения човек е подложен на такъв стрес в България… Няма един, който да мисли за него. Това е трагедията. Така е и във футбола. В България няма един стадион. Това е срамно”, започна Илиев.

„Левски – ЦСКА наистина е най-интересният мач, защото това са отборите, които имат публика. В момента Левски малко ни превъзхожда – феновете доста време са основен крепител на отбора. Това им прави чест. В ЦСКА има напрежение между фенове и ръководство. Надявам се в най-скоро време това да се реши. Това е мачът на България, но никой не смее да си признае, че това е мачът за второ и трето място, което е трагедията вече 12 години. Лудогорец ни показва как се управлява един клуб – стадион, организация, школа, база възстановяване. Светлинни години над всички. Давам 2:1 за ЦСКА в неделя. По принцип е равностоен мач. Левски винаги е бил отбор на народа, който играе за българското първенство. Никога не са имали амбиции за Европа. Затова тези мачове са им като европейски финал”.

„Дано феновете се върнат. Искам да видя това, което видях в Левски – деца, семейства. Организацията преди мачовете в ЦСКА връща фенове на стадиона. В тези мизерни условия обаче колко да се върнат. Стадионът не е само за мач. Там е и за бизнес. Там се решават много проблеми. Ние само трябва да копираме нещата, но нищо не сме направили – нямаме стадиони, нямаме школи и терени за децата. Нищо нямаме за тях. Те са хвърлени на улицата”, продължи той.

Деси Комарова
100 снимки

„Този, който победи в неделя, си решава проблемите за цялата година. Левски не иска да стане шампион, а да бие ЦСКА. Също и ЦСКА – да коментираме, че сме били Левски. Бихме ги и шест пъти поред. И какво? Ние 11 години не сме шампиони”.

„Нашият отбор е на „Армията”. Уважение за ЦСКА 1948. Уважение, че някой ги спонсорира, дава заплати, но това не може да бъде отборът, в който сме израснали. Един човек, който дава 15 млн. на година не може да бъде лош”.

„Феновете вече са разочаровани. Те си обичат ЦСКА. Отборът са феновете, без значение от собственика. Надявам се да се върнат. Имаме сериозни фенове, но те виждат, че вече осма година нищо не се прави на стадиона, за отбора. Мисля, че за осем години сменихме към 12 треньора, а може и повече да са. Това сериозно ли е? Всяко ръководство не го интересува ЦСКА. Интересуват го държавни проетки, да участва в схеми по поръчки… Не се инвестира нищо? Защо?  Ти си най-богатият човек в държавата, а не искаш да дадеш нищо за стадиона. Даваш милиони за играчи, а за стадиона нищо. Феновете го виждат това и се отдръпнаха”.

„Има много фенове, които не ги интересува ЦСКА. Тях ги интересува да псуват срещу хора, които са били икони в ЦСКА. Не може да обиждаш Ради Здравков и Стойчо Младенов. Те са отишли там за пари. Трябва да се издържат от нещо, имат семейства”.

“В неделя очаквам хубав спектакъл за народа. Надявам се да се върнат привържениците. Сектор Г е историята на ЦСКА. Това ще стане, когато започнем да правим стадиона. Сега няма с какво да ги върнем. Нищо не предлагаме, за да видят, че в ЦСКА има някаква промяна. Това трябва да дойде от ръководството и собственика”.

Костадин Андонов
22 снимки

„Гриша Ганчев, каза, че стадионът е мечтата на живота му. Очаквам да го направи, но датата не ми харесва – 1 април. Това ще е положителна реакция към феновете. Ще има обрат към ръководството. Гриша Ганчев е от много богатите хора в България. Този стадион ще носи сериозни приходи. До десетата година ще си върне инвестицията”.

„Феновете сериозно трябва да разберат, че един отбор разчита много на тях – като си купуват билети, карти, ходят на стадиона. В Левски хората си купуват билети. Има 20 хиляди на стадиона им. Хората са си купили на стадиона и се радват. Това са феновете. Падат и пак се радват, подкрепят го финансово. В ЦСКА това не се прави засега. Надявам се в най-скоро време да стане. В ЦСКА трябва да върнат доверието на хората. Да върнат и ветераните, не може да променяш историята на ЦСКА”.

„Не може да има две ЦСКА. И обединението ще дойде. Трябва да стане леко и внимателно. Ако Гриша Ганчев не се беше върнал, собственик щеше да е Найденов. ЦСКА е на „Армията”. Не може Бистрица да е ЦСКА. Не е сериозно. Трябва по-спокойно и се надявам, че ще стане във времето. И двамата са сериозни бизнесмени. Това обединение ще дойде, но не така, както сега с напрежение. Сега не може да вземеш 5-10 легенди на ЦСКА и да казваш „Ние сме ЦСКА”. Да, те са легенди, но и двете ЦСКА са нови. Ние имаме 12 емблеми на ЦСКА. ЦСКА е клубът, който е на „Армията” и феновете го припознават”. Надявам се, че до 2-3 години двете ЦСКА ще бъдат обединени”, каза още той.

Цялото интервю на Георги Илиев за Gong.bg гледайте в прикаченото видео, а утре очаквайте втората част от него, в която говори за Саша Илич, селекцията в ЦСКА, предстоящия мач в неделя, грозните сцени с легендите и шансовете за титла на „сини” и „червени”.