След 13-годишно прекъсване варненското дерби се завръща на арената на българския футболен елит. Спартак срещу Черно море е повече от мач за град Варна, а емоциите преди двубоя тази събота достигат своята пределна точка. В оставащите броени дни до варненското дерби Gong.bg ще ви представи гледните точки на редица бивши футболисти, треньори и ръководители, имали възможността да се докоснат по един или друг начин до специалната магия на варненския футболен сблъсък. Всеки един от гостите ни ще сподели своите спомени от мачовете между Черно море и Спартак, ще направи оценка на историческата значимост на това дерби в българския футбол и ще опита да прогнозира крайния му завършек.

Името на Георги Илиев е записано по специален начин в историята на българския футбол с поставянето на нов рекорд по брой изиграни мачове в елитната ни дивизия – цели 461. Макар най-големите му футболни успехи да са постигнати извън Варна, той е оставил своя сериозен исторически отпечатък и в родния си клуб Черно море. Той е четвърти във вечната ранглиста на „моряците“ по изиграни мачове със „зелено-белия“ екип, както и втори по брой реализирани голове. Георги Илиев е автор и на най-бързия гол в историята на варненското дерби, а именно с него ще започне и специалната поредица на Gong.bg, посветена на предстоящия двубой.

startphoto.bg
16 снимки


За спомените му от варненското дерби:

-Имам може би 8-10 дербита, в които съм играл. В първия период, в който бях в Черно море и имахме тези дербита, не бях капитан на отбора. След завръщането ми втория път, когато вече капитанската лента беше на ръката ми, имах възможността в един-единствен мач да изведа отбора, но пък той остана в сърцата на всички фенове на Черно море завинаги след рекордната победа с 5:0. Това бе един страхотен мач. Връщайки се в спомените си, ние бяхме доста озверели, което за мен в един дерби мач, независимо от временното ниво на двата отбора и класата, хъсът, мотивацията и раздаването до някаква определена степен винаги са били водещи в тези дербита. Убеден съм, че в този мач също няма да е нещо по-различно, въпреки че нивото за мен лично не е равно. Черно море показва добро ниво, разполага с футболисти, които наистина могат да направят разликата във всеки един момент и мисля, че ще се поздрави с победата. Връщайки се в дербитата назад, в спомените ми изниква едно дерби, когато победихме с 2:1 на „Тича“. Дори имах възможността да отбележа гол в първата минута, който мисля, че до момента е най-бързият гол в дербитата. Имаше странично хвърляне и по някакво стечение на обстоятелствата топката попадна в мен. Директно я бих с едно докосване, така ми се върти в главата. Определено тези два мача ще останат винаги в съзнанието ми.

start-photo.bg
93 снимки

За историческата значимост на варненското дерби:

-Когато се заговори за дербита в България, аз и доста хора бихме казали така – говорим за ЦСКА-Левски, Ботев – Локомотив Пловдив и Черно море – Спартак. Може би продиктувано от факта, че това са трите най-големи града в България, в тях е най-ожесточеното съперничество. Не знам другите хора как възприемат това дерби, но за варненци определено е нещо по-различно. Още повече, че в последните години нямат възможност да наблюдават мач с такъв специфичен заряд, последното дерби е преди около 13 години. Със сигурност хората в града са зажаднели за този мач. Надявам се чисто футболните достойнства и надиграването на терена с всевъзможни изцяло футболни и спортно-технически качества да надделеят над напрежението, което неминуемо следва, когато такъв мач е налице. Чисто исторически нека не забравяме, макар някои хора да искат да попроменят историята малко – футболът до голяма степен в България се осланя на Варна, първият шампион е от Варна. Така че със сигурност има и исторически привкус това дерби.

Прогноза за крайния резултат на дербито:

-Не искам да давам прогнози за резултат, но мисля, че Черно море ще е крайният победител. Надявам се чисто футболното, естетиката, красотата,  изцяло футболният заряд да надделеят над напрежението, което витае около този двубой. Ще гледаме, ще се наслаждаваме на емоциите и очаквам всички да останат доволни след мача.