Филип Кръстев е един от най-важните футболисти в състава на Левски. Халфът даде специално интервю за Gong.bg дни преди дербито с ЦСКА. Националът сподели очакванията си за сблъсъка, защо "сините" се провалиха срещу Локомотив София, къде са по-добри от "червените", защо остана на "Герена" и какво е мнението му за предстоящия лагер с "лъвовете".

- Как се чувстваш няколко дни след мача с Локомотив София? Успя ли да се възстановиш физически?

- Чувствам се добре. Успяхме да се възстановим физически и вече тренираме за следващия мач с ЦСКА. Чувството е доста неприятно преди дербито да направим неочаквана загуба, която трябваше да бъде победа. Сега работим, за да поправим грешките си и в неделя да спечелим.

- На какво отдаваш загубата от Локомотив?

- Бяхме малко разконцентрирани. Допуснахме грешки, които друг път не допускаме. Нашата стабилност в защита не беше на нужното ниво, освен това не играхме и това постоянство, с което играем друг път през целия период от мача. Имаше моменти, в които от липса на внимание и достатъчно усилия допуснахме Локомотив да стига лесно до нашата врата и да създава неприятности. В атака не успяхме да отиграем положенията си по най-добрия начин и направихме доста пропуски.

Деси Комарова
56 снимки

- Беше ли по-остър Станимир Стоилов в съблекалнята след този неубедителен мач за Левски?

- Не е бил толкова остър, скара ни се разбира се. Неприемливо беше да играем по този начин. Извадихме си поуките от този мач и в следващия ще изглеждаме по съвсем различен начин.

- Предстои ви един мач, в който при победа ще забравите и малкото неприятни моменти от началото на сезона. Чисто психологически може би е много важно да успеете да победите ЦСКА?

- Мачът в неделя е много важен за самата таблица с класирането, но и чисто психологически за нашия ритъм и нашата мотивация за следващите мачове. Мисля, че подсъзнателно имаме малко проблеми с мотивацията след отпадането от Европа. Това се дължи изцяло на наши грешки, които допускаме и начина, по който влизаме в мачовете. Трябва да си върнем мотивацията да печелим във всеки един мач, както беше миналия сезон и началото на този. Мачът с ЦСКА е перфектният шанс да излезем и да покажем, че сме отборът на Левски, от който всеки в България се страхува и отбор, който може да печели всеки един мач.

- Откакто си в Левски изигра три мача срещу ЦСКА. Нямате загуба. Успя ли да усетиш тръпката да играеш в дербито с фланелката на Левски?

- Мачовете с ЦСКА определено са най-специалните за нашия отбор. Има огромна история. Това е най-великото дерби на България. В него винаги играеш на максимума, дори когато не си на 100% физически. В неделя отново ще стане мач с много голям заряд и нашият отбор ще даде всичко, за да спечели.

- Връщаш ли се към 15 май, 57-ата минута, когато подаде на Илиян Стефанов за онзи гол, който буквално „взриви” „синя” България? Какво чувство те обзема?

- Споменът все още е пресен. Помня почти всеки етап от мача и по-запомняща се ситуация. Чувството на финала за Купата на България беше най-хубавото, което съм изпитвал. Адреналинът през целия мач беше уникален. Надявам се да си спомняме и за мача в неделя с хубави емоции и да триумфираме.

- Този мач срещу ЦСКА и евентуална победа може ли да бъде трамплин за нещо повече през този сезон, а именно шампионската титла?

- Разбира се, че може да бъде. Точно затова моментът на този мач е много важен. Идва в един период, в който отборите започват да се отделят в първенството. За нас е много важно да спечелим мача, за да скъсим разликата от първите отбори в класирането. Първата цел пред нашия отбор е да постигнем постоянство и да се борим за титлата в края на сезона.

lap.bg
42 снимки

- Клишето гласи, че в такъв мач фаворит няма, но тази победа във финала за Купата на България дава ли ви някакво предимство?

- Може би има психологическо предимство, след като спечелихме толкова важен мач като финала за Купата. Не мисля, че има фаворит. Сигурен съм в нашите качества и знам какво можем да прави на терена нашия отбор. Мисля, че сме по-стойностният отбор и трябва да спечелим мача.

- Къде Левски е по-добър от ЦСКА?

- Мисля, че можем да играем на по-високо темпо от ЦСКА, може да пресираме по-добре от тях. Можем и да контролираме по-добре топката и да играем по-добре от ЦСКА. Все пак в дербитата с огромен заряд тези неща трябва да бъдат показани на терена, а не само отбелязани на думи като силни страни. В неделя трябва да покажем всички качества, които имаме като отбор и да затвърдим добрата игра.

- Получиха се две неприятни контузии във вашия отбор. Може ли това да ви сплоти още повече и да играете за Билал Бари и Ноа Сонко Сундберг, ако защитникът не може да вземе участие в срещата?

- Разбира се, че ще играем за тях. Ще направим всичко възможно да спечелим за Ноа и Бари. Те са основни футболисти, които претърпяха неприятни травми. Сега напрежението е на нашите плещи, за да покажем колко истински отбор сме и колко сме сплотени, за да спечелим мача за самите нас, за феновете, така и за тях.

- През лятото се разрази по-скоро медийна сага около това дали ще останеш в Левски или не. Кое беше основното, което те накара да искаш да останеш на „Герена”, тъй като е известно, че имаше и други оферти?

- Най-важният фактор, който повлия за моето решение, е личното моето щастие и моята мотивация да играя за този отбор. Аз се чувствах много щастлив през миналия сезон, когато дойдох от чужбина. Продължавам да се чувствам така. Мисля, че това място е много хубаво за мен и продължавам да се подобрявам с всеки изминал ден. Имам голяма подкрепа от треньорския щаб и от съотборниците ми. Фактът, че тук върнах удоволствието си към играта, което бях загубил преди време, беше най-важното.

LAP.bg
59 снимки

- От началото на годината в почти всеки мач играете пред пълни трибуни на „Герена”. Кой е мачът, който е оставил най-силен отпечатък в теб?

- Най-лесно ми е да отбележа финала за Купата, както и мачовете в Европа с ПАОК и Хамрун. За мен най-любимия ми мач с фланелката на Левски е реваншът с Лудогорец за Купата. Атмосферта на този мач беше уникална и никога няма да я забравя.

- Ролята на Станимир Стоилов - какво ти даде, какво научи от него?

- Той беше най-големият фактор да дойда в отбора на първо време. Той е много взискателен – не само към мен, а към всички. Страшно много уважавам неговите разбирания за футбола. Уважавам и неговото мнение, затова гледам да правя това, което ми казва. Когато има забележка или съвет, гледам да го изпълнявам. В повечето случаи нещата, които ми казва, са ми много полезни след това на терена и ми помагат страшно много. Много ми харесва да работя с него.

- Сега почти всяка атака на отбора минава през теб. Усещаш ли, че ролята ти в отбора става все по-значима, а и отговорността – по-голяма?

- Може би с времето, което натрупах в отбора, отговорността ставаше по-голяма. Функциите ми в отбора се променяха и нещата започнаха да зависят малко повече от мен и моята игра. Това е най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи, защото имам привилегията да съм основен футболист в един много голям клуб. Стремя се да се подобрявам всеки ден. Разбира се, правя и грешки и понякога не отигравам топката по най-добрия начин, но се стремя да подобрявам играта си – и индивидуално, и колективно. Така ще бъде и по-полезен за отбора в течение на мачовете.

- Станимир Стоилов те върна малко по-назад в халфовата линия. Тази роля повече ли ти допада или предпочиташ да си зад нападателя, както преди?

- Любимата ми позиция е зад нападателя, защото за мен това е най-хубавата позиция във футбола. Там е най-голямото удоволствие. Може би повече позитиви извлякох от това, че играя леко по-изнесен назад. Така станах по-комплексен играч и започнах да подобрявам други черти в играта си. Вече самото ми мислене е малко по-променено. В чужбина позицията ми лека полека започна да се променя. Мога да играя на всички позиции в центъра, дори по-дефанзивно се чувствам по-комфортно. Вече самото ми мислене за футбола е по-различно и не съм фокусиран толкова върху фаза атака, а повече гледам да бъда полезен във всички фази.

- В халфовата линия си партнираш с двама футболисти, носители на приз „Футболист на годината” – Ивелин Попов и Георги Миланов. През последните години те са двамата българи, направили най-сериозна кариера в чужбина. Какво научи от тях?

- Те са едни от най-успелите български фуболисти през последното десетилетие. Играли са футбол на по-високо ниво от това, което е в България. Играли са доста големи мачове през кариерата си. Оценявам техния опит и мисленото им за футбола. Надявам се опитът им и класата, която имат, да ни помага в мачовете и да печелим повече точки.

LAP.bg
85 снимки

- От началото на сезона доста вкарваш, но и доста асистираш. Кое ти носи по-голямо удоволствие – последният пас за гол или самото попадение?

- Винаги чувството да отбележиш е най-хубавото. Мисля, че мога да вкарвам и повече голове и да бъде по-клиничен в завършващия ми удар. Когато подам на съотборник на добра позиция  или направим хубава атака и аз дам последния пас, също чувството е много удовлетворяващо и подам на съотборник, а той вкара.

- Знам, че любимият ти спортист е Ръсел Уестбруук. Гледаш доста НБА и американски спортове. Защо Уестбруук, а не ЛеБрон Джеймс или Кевин Дюрант?

- За мен той е по-различен тип човек. Запознат съм с неговия живот, защото съм негов много голям фен. Той ми е любим още от 2012, 2013 година. През годините ми стана като един герой, който много уважавам. За мен той е много важна фигура, макар и да не се познаваме. Страшно много държа на него и винаги ще го подкрепям, където и да играе.

- Има ли нещо от баскетбола или американския футбол, което си видял и се пренесъл в играта си на футболния терен?

- Може да се каже. Не само тренировките, които атлетите в тези спортове правят, а и някои по-нестандартни движения, които помагат и във футбола. Понякога опитвам да импровизирам и да тренирам тези неща, за да мога след това да ги приложа в мач. Но да, има някои неща от американските спортове, които са ми помогнали във футбола.

- Ти си от младата вълна футболисти. Кое предпочиташ – да прочетеш книга или да играеш на плейстейшън?

- В последната година-два рядко съм играл видеоигри. Така е и с книгите. Не ми е много интересно да чета книги, макар че знам, че това е много полезно и хубаво хоби. От малък ми е приятно да играя видеоигри. В момента нямам много време, но бих избрал да играя видеоигри.

- Попадна в списъка на националния селекционер Младен Кръстаич за предстоящите мачове с Гибралтар и Северна Македония. Доста млади футболисти сте. Реално ти си един от тези с най-голям опит от повиканите. Какво да очакваме от този млад национален отбор. Имаш ли някакви впечатления от новия селекционер, говорил ли си с него?

- Не съм имал възможността да говоря с новия селекционер. Очакванията ми са да започнем да изграждаме отбор, който в бъдеще да постига много по-добри резултати и отново да бъдем сред добрите футболни страни. Познавам почти всички от по-младите момчета. Всичко си зависи от нас, трябва да положим страшно много работа, за да се върнем там, където сме. Оптимистично настроен съм за лагера на националния отбор.

Антон Узунов
100 снимки

- Тези лоши резултати, които се получиха последния път, повлияха ли ти по някакъв начин?

- Въобще не беше приятно равенството с Гибралтар. Чувството след загубата с 2:5 от Грузия беше отвратително. Аз не можех да осъзная колко тежки са тези мачове и колко лоши са резултатите. Единственият извод, който съм си взел, е че всеки от нас трябва да работи повече, за да излезем от тази ситуация. Всеки трябва да започне да полага повече усилия индивидуално, а като отбор трябва не просто да излизаме и да играем, а да даваме всичко от себе си, защото най-хубавото чувство е да играеш за националния отбор. Трябва да променим мисленето си и да играем по съвсем различен начин. Това ще дойде, когато положим много повече усилия от тези до момента. Аз се стремя да правя точно това.

-  Имаш ли някакви ритуали преди важен мач като този в неделя?

- Ритуалите ще си ги запазя за себе си, защото са доста странни и моите съотборници редовно се шегуват с мен за тези неща. По принцип ритуалите и режимът, които имам преди мач не се променят без значение от противника. Винаги правя едни и същи неща. По-скоро те не са само суеверия, а ме карат да се чувствам и по-спокоен. Така съм свикнал още от малък. Правят едни и същи неща от 7-8 години.

- Би ли дал една прогноза за дербито?

- Надявам се да спечелим!