Халфът на Славия - Дарко Тасевски, даде специално интервю за Gong.bg преди дербито с Левски в събота. Опитният футболист даде мнението си за случващото се при "белите" и в бившия му клуб от "Герена". Полузащитникът разкри, че най-вероятно това ще е последният сезон в кариерата му, а освен това коментира представянето на Филип Кръстев и използването на ВАР в България. 

Как се чувстваш след успеха над Черно море и готов ли е отборът за предстоящия мач с Левски?

- Добре се чувствам физически. Срещу Черно море изиграх 60 минути, като цяло добре се усещам. Мисля, че заслужихме тази победа срещу Черно море. Играхме добре, особено първото полувреме. Отборът ни върви в добра посока, има спокойствие. Налагат се млади футболисти, играем хубав футбол. Ние във всеки мач излизаме за победа, а дали ще се получи е друг въпрос. Така ще е и в следващия мач.

Като че ли това добро представяне на Славия не беше очаквано, предвид факта, че през лятото се разделихте с някои основни футболисти, а в същото време не беше направена селекция?

- Тръгна си най-добрият ни футболист от миналия сезон Ради Кирилов, както и Йон Бакеро. Върнахме обаче добър футболист като Галин Иванов. Имаме добри футболисти, млади момчета. Може някой да не е вярвал, че може да сме там, но ние знаем какво можем, знаем и какво тренираме. От наша страна знаем, че заслужаваме това място. Ще се борим, ако успеем, до края на сезона да сме в горните места в класирането.

Превърнахте стадион „Александър Шаламанов” в непревземаема крепост. Като гости обаче сте доста колебливи. На какво го отдаваш?

- Може би на младостта и неопитността в отбора. Може би тук сме по-уверени в качествата си. Повече си вярваваме и сме запознати в обстановката. Надявам се през втория полусезон да пооправим тези грешки като гост. Всички опира до нагласа и психика. Когато имаш качества и играеш добре, нещата трябва да са едни и същи и у дома, и навън.

start-photo.bg
6 снимки

Поставени ли са ви някакви цели, предвид доброто представяне до момента?

- Едва ли можем да говорим за цели да сме шампиони или нещо подобно. Знаем, че има доста отбори с по-големи бюджети и добри чужденци. Излизаме във всеки мач за победа. Такава е нагласата на отбора. Така си говорим, така и тренираме. Това ни е в главите. Дали ще се получи е въпрос на представяне в деня на мача. Излизаме с нагласа да сме спокойни, да играем добър футбол. Ако не се получи, преследваме победата в следващия мач.

Преди около месец победихте Левски с 2:1 у дома и дадохте началото на шест мача без победа за „сините”, които влязоха в криза. Може ли да я задълбочите сега на „Герена” в ново издание на най-старото столично дерби?

- Очаква ни доста по-труден мач от този, който беше тук на нашия стадион. Левски тогава беше в добра форма, след победа над ЦСКА в дербито. Играеха доста силно. За наше щастие успяхме да ги бием в този мач, а за тяхно съжаление да изпаднат в дупка. Левски трябва да спечели този мач. Знам от опит, че Левски не може да си позволи такава серия. От друга страна това може да е предимство за нас, защото при тях има напрежение и се очаква победа на всяка цена. Знам и колко трудно се играе, когато си под такова напрежение и търсиш победа на всяка цена. Дали ще се възползваме, ще покаже мачът в събота.

Никога не си крил, че Левски ти е на сърце. Как гледаш на всички процеси в клуба в момента. Станимир Стоилов се завърна, отборът спечели Купата на България. Докъде смяташ, че може да стигне?

- Факт е, че след идването на Станимир Стоилов нещата доста се оправиха. Успяха да спечелят купа, което е хубаво за самия клуб. В момента има един застой, който се дължи, според мен, на къса скамейка и недостатъчно футболисти. Проличава си и в мачовете, когато трябва да се вкара свежа кръв. Да, има млади момчета, но в Левски се играе трудно. Ако имаш дълга скамейка и има кой да влезе, за да обърне мача, е доста по-лесно. В момента съм футболист на Славия. Имам договор тук и ще направя всичко възможно, за да победим в събота. Надявам се обаче след нашия мач Левски да се върне на правилния път. Знам, че Стоилов ще оправи нещата, но може би чака зимната подготовка, за да се вземат още футболисти. Ако искаш да имаш цели в първенството трябват футболисти и финанси. В момента знаем, че финансовото положение в Левски е трудно.

start-photo.bg
80 снимки

Ясно е, че през този сезон Левски много трудно може да стигне до титлата. Виждаш ли обаче в Левски отборът, който през следващия сезон може да детронира Лудогорец?

- Всичко опира до финанси. Ако се намери стабилен спонсор с пари – да. За съжаление всичко е до пари. Нямаш ли пари, няма футболисти, няма и качество. Ако се променят нещата в тази посока… Стоилов е човекът. Той го доказа за пореден път. Той е човекът, който ще оправи нещата, но трябва да има и качество.

Ще те върна отново на предстоящия мач в събота. Кои са козовете на Славия в тази среща?

- Разбира се, че имаме шансове. Няма отбор, който да е непобедим в днешния футбол. Вече няма слаби отбори. Ако спазваш дисциплина и указанията на треньора, винаги можеш да победиш. Левски има силни страни, но и слаби. Ние ги виждаме и анализираме. Ако успеем да се възползваме от тези неща, можем и да спечелим.

Филип Кръстев сега играе в Левски, но в Славия започнаха да го налагат покрай теб. Как виждаш развитието му и смяташ ли, че ще успее да се утвърди в клуб от топ първенствата в чужбина?

- Филип дойде тук много малък. Всички искрено се радваме за него. Виждаме неговото израстване. Вече не е това момченце, което беше в началото. Физически също много е заякнал. Мога да кажа, че на моменти носи Левски на гърба си, което за неговата възраст е страхотно. Нека поиграе още малко в Левски, да си вдигне още малко самочувствието. Видяхте как беше в чужбина. Там не играеш ли мачове, всичко отива на вятъра. На тази възраст не играеш ли мачове, колкото и да си талантлив, другите те настигат. Губиш време, а годините си минават. Мисля, че ще дойде времето да излезе в чужбина. Качествата ги има.

Дарко Тасевски

източник: Гонг

Колко добре за него е това, че треньор му е Станимир Стоилов?

- Това е голям плюс за него. Виждате, че играе и в националния отбор вече. Сигурен съм, че с помощта на Стоилов вече е повишил и качествата си – като мислене на терена, тактически. Може би и затова трябва да остане още малко в Левски, да понаучи някои неща. От опит мога да кажа, че някои неща си идват с годините, с мачовете. По един начин мислиш, когато си млад и по друг, когато си вече на 30-31 години.

В Славия се дава път на доста млади футболисти. Виждаш ли момчета, които могат да вървят по стъпките на Филип Кръстев. Идват ли за съвети при теб, тъй като направи много добра кариера и си един от добрите чужденци в българското първенство през последните години?

-  Пак ще се върна на Кръстев. Едно от хубавите неща при него бяха, че идваше при мен да пита. Питаше и другите, слушаше какво му се говори. Има момчета, на които им говориш, а те си обърнат главата. Хубавото при него беше, че слушаше и изпълняваше. Това е и една от причините да се развива. И сега имаме добри момчета – Кристиян Стоянов напредва. Трябват му още мачове. Треньорът добре знае кога и как да го пуска. Имаме Мартин Сораков, на вратата Светослав Вуцов. Това са млади момчета и са бъдещето. Имам наблюдение и върху малките, тъй като децата ми са в Славия. Виждам, че добре тренират. Вторият отбор се представя. Сигурен съм, че до година много от тези момчета ще са гръбнакът на Славия.

Темата с чужденците в българските клубове постоянно се коментира. Какво е твоето мнение, като един от тези легионери с качества, които се утвърдиха у нас първо в Левски, а след това и в Славия?

- Мога да се върна в началото, когато бях взет като чужденец в Левски. Тогава в отбора имаше Бардон, Лусио Вагнер, Томашич, Ричард и аз, а останалото бяха българи. Обаче бяха качествени българи. За мен това е начинът. Ще спомена Лудогорец, защото играят страхотно, представят България на високо ниво. Жалкото е, че няма българи. Имат двама в състава. Не го приемам за правилно. Ти представляваш България, но пък нямаш българи в състава. Не е това правилният начин. Имат страхотни чужденци, но не е и това начинът. Вземете и чужденци, но да има и качествени българи. Ще дам за пример и Ботев. Там се дават много пари, но имат само един Виктор Генев. Това е жалко и не го приемам.

LAP.bg
100 снимки

Вече си към края на кариерата си. Имаш ли вече планове какво смяташ да правиш след това? Ще останеш ли под някаква форма във футбола?

- Със сигурност ще остана. Това го правя вече 20-25 години. Вече съм в тази посока какво ще правя след края на кариерата си. Следвам в НСА, треньорски лиценз. В тази посока вървя. Мисля, че това ще е последният ми сезон. Не искам да изпускам и времето, защото вече съм на 38 години. Тялото вече си казва, че стига.

Какво е мнението ти за вкарването на ВАР в съдийството – и в Европа, и у нас, за който доста хора вече казват, че е побългарен?

- В България е малко по-бавничко, чакаме по 10 минути да гледат ВАР. На мнение съм, че вместо да помага, пречи. И Славия сме потърпевши в един мач срещу Арда. Съдията дава дузпа. Отиде да гледа на ВАР – има, няма докосване, отменя дузпата. На другия ден се извиняват, че имало дузпа. За мен това е смешно. Случват се такива куриози, което не е хубаво. Много хора нападат съдиите, но аз не мога да го приема, че някой нарочно ще прави грешки. Говори се, че има корупция. Може би аз съм такъв човек, който не вярва в такива неща. Не мисля, че се стига чак дотам да има корупция и подкупни съдии.