Легендата на Левски - Ангел Станков, даде специално интервю за Gong.bg, в което говори за състоянието на отбора, шансовете на "сините" за титлата, както и предстоящия мач за Суперкупата на България срещу Лудогорец. Бившият футболист и треньор на столичани е на мнение, че Ивелин Попов и Георги Миланов ще даде съвсем друг облик на отбора, а от догодина Левски ще бъде сериозен европейски отбор. 

- Г-н, Станков, как виждате развитието на Левски от началото на сезона?

- Отборът върви добре. Две грешки срещу Хамрун ни лишиха от продължаване в европейските турнири. Мъри си направи добра селекция, добра подготовка. Надявам се сега Ивелин Попов и Георги Миланов да влязат по-сериозно след контузиите. Мисля, че отборът върви напред.

- На какво отдавате тези две грешки с Хамрун? Реално Левски не беше надигран, беше по-добрият отбор и в двата мача, но се стигна до отпадането?

- Две грешки в защита лишиха отбора от продължаване – грешка на вратаря, грешка на централните защитници. Отборът показа добра игра, което е радостно. Радостно е, че имаше много хора на стадиона, а най-радостно е, че имаше дечица. Дълго време не бях виждал на стадиона толкова много деца. Те започват да говорят за Левски, има сериозен интерес към Левски от децата.

- Това ли е основното след завръщането на Станимир Стоилов – през последната година „Герена” е пълен на почти всеки мач, а когато Левски гостува се чувства като домакин?

- Това е много хубаво нещо. През последните 10 години Левски беше в летаргия. Имаше отлив на публиката. Сега с пристигането на Мъри и с организацията, която се изгради, мисля, че отборът ще има още повече успехи. Футболистите, които той е подбрал, имат добър потенциал и се надявам да вървят нагоре.

Антон Узунов
24 снимки

- Левски надигна глава след отпадането от Хамрун с разгромна победа на Хебър. Сега предстои гостуване на Ботев Враца. Какво очаквате от този мач?

- Ботев се бори да остане в групата, нещо, което миналата година постигнаха доста трудно. Сега имат нов треньор, взеха и доста футболисти. Мисля, че ще стане добър мач. Хубавото при Левски е, че отборът започна да играе по-съвременен футбол. Топката минава през повече хора, повече хора участват в атака, вкарват голове. Мъри прави нещо хубаво – в определени мачове успява да променя тактиката в зависимот от мачовете и хората, които играят. Има възможности и успява да варира.

- През следващата седмица най-накрая ще се изиграе мачът за Суперкупата на България. Ясно е, че за Левски всеки трофей е важен, но колко важно е точно сега отборът от чисто психологическа гледна точка да победи Лудогорец?

- Мачът с Хамрун вече е забравен. Трябва да мислим за първенството и купата. На Левски му липсва шампионската титла. Този мач също е важен за отбора, защото ще затвърди още малко по-доброто представяне на отбора. Мачът за Суперкупата е много важен и интересен. Важен е и за публиката, защото билетите почти са изкупени, стадионът ще е пълен, ще има емоции. Надявам се да успее да победи.

- През пролетта в четири мача Левски показа, че може да се надиграва с Лудогорец и дори в мачовете за Купата на България го надигра категорично. Доколко „сините” вече се приближиха чисто игрово до „орлите”?

- Иска се много време, за да изградиш добър отбор. Лудогорец вече десет години правят това. Те имат и добри условия, взимат скъпи играчи. При Левски това пък беше проблем. Сменяха се треньори, футболисти, нямаше игрово време, за да може Левски да върви като Лудогорец. Надявам се с това, което видяхме през тази година, Левски ще успее. Може би към момента им липсва само базата, каквато имат Лудогорец. На Левски му трябва още малко, за да бъде това, което е Лудогорец.

- Как виждате шансовете на Левски в борбата за титлата през този сезон?

- Всеки отбор, който има топката, се стреми на конструира играта. Когато Левски играе добре, когато играят пакет, играят във фаза атака и защита, е лесно. Много е важно, че има добра средна линия и мощна защита. Средната линия на Левски е доста подвижда. Филип Кръстев влезе доста добре, там е и Миланов. Създава се една добра средна линия. В атака Уелтън и Роналдо с Бари.. Изгради се един добър отбор. Може би му трябва още малко агресия в атака, за да има малко повече голове. Хората идват на стадиона да гледат добър футбол и голове. Ако Левски успее да вкарва още малко повече голове, ще има сериозни шансове за титлата, а догодина ще бъде сериозен европейски отбор.

Антон Узунов
93 снимки

- Темата с централния нападател в Левски постоянно се дискутира. При Станимир Стоилов Билал Бари е твърд титуляр, но той не е типичният голмайстор. Как виждате развитието на мароканеца при Мъри?

- Вариант за там е и Попето. Той е добър футболист, който умее и да подава, и да вкарва. Годините вече са други, преди беше мощен и здрав. Сега се надявам да успее да се възстанови напълно и двамата с Миланов да успеят да дадат друг облик на отбора. Не съм сигурен, че Бари ще остане на този пост, ако влезе Попов. Когато е напълно готов за игра, той ще бъде водеща фигура.

- Казахте, че Станимир Стоилов използва няколко схеми на игра. В коя, според Вас, Попето може да бъде използван най-пълноценно?

- Зависи какво се търси и срещу кой отбор играе Левски. В единия случай ще играе с трима централни защитници, а Петрис и Цунами ще се включват в атака. За схемата до голяма степен трябва да се съобразяваш и със съперника си. Надявам се, че ще успее да намери най-добрата схема, за да използва силата на Попето. Ще му е трудно в началото. Не успя да се подготови добре и оттам стана и контузията. Уелтън и Роналдо ги видяхме. Това е една добра нападателна линия. За да се случат нещата, трябва да имаш силна защита и елегантна халфова линия.

- Вие следите изкъсо и школата на Левски. Какво е мнението Ви за втория отбор на „сините”, който участва в Югозападната Трета лига?

- Гледам повече по-малките набори от юношите. Елин Топузаков е амбициозен млад треньор. Това е добър начин да реализираш детско-юношеската си школа, защото иначе се накъсва връзката и когато трябва да играят при мъжете, те се отказват. Сега чужденците наистина са много класни, трудно можеш да пробиеш, но Левски трябва да търси начини, за да помага за развитието на юношите. Толкова години си работил с тях и сега да ги изоставиш, не е приятно. Доста от юношите ни отиват в други отбори, играят добре там и после ги връщаме. Освен това и плащаме за тях.

LAP.bg
100 снимки

- Хосе Кордоба дойде преди една година от Етър и в първите тренировки Станимир Стоилов реално го учеше как да ходи по терена. Защо се получава така, че младите чужденци като него успяват по-бързо да се адаптират към изискванията, към стила на игра, постоянно да прогресират, докато при младите български футболисти това не е така? На какво го отдавате?

- Самата фигура на Кордоба дава облик на силен и мощен футболист. Нормално е да има проблеми в движението. В школата има момчета, които показват добри игри като Патрик-Габриел Галчев и Марин Петков. Станаха част от отбора и мисля, че имат и добре перспектива. Кордоба попадна и на добър екип от треньори и футболисти и това му помогна да покаже най-доброто от себе си. Затова и се наложи като стожер на защитата на Левски.

- Бяхте на официалното откриване на новия клубен магазин. Доволен ли сте от това, което маркетинговият директор Пламен Петров направи?

- Това е нещо хубаво, което Пламен направи. Беше доста тясно, което беше проблем. Имаше по-малко стока, артикули. Мисля, че с визията на новото ръководство в рекламата и в магазина, нещата ще се подобряват. На откриването имаше доста хора, сега също продължава да има. Влизат майки с деца, а вътре има всичко, за да ги облекат от до. Това е много хубаво, а и така е в цял свят.

Антон Узунов
36 снимки