Той е юноша на Славия, играл още за отборите на Локомотив Пловдив и вече несъществуващият тим на Царско село в efbet Лига. Днес избрал да продължи кариерата си зад граница в силното полско първенство, макар и във втория ешалон на страната. Дали съжалява за избора си да играе в Полша, погледа му за българския футбол и системата „ВАР“, както и за това дали България може да се класира на европейското през 2024 г. ще разберете от Ивайло Марков, в интервюто му за Gong.bg

- Казвам здравей на играча на полския тим Подбескидзе – Ивайло Марков. Вече в България след дългия полусезон, как си?

- Здравейте, благодаря за поканата. Чувствам се много добре, в момента съм почивка. Мина един доста и в момента използвам възможността да се възстановя по най-добрия начин и да съм готов за втората част от сезона.

- От вече близо половин година се подвизаваш по полските терени, успя ли вече да се адаптираш?

- Да, бих казал, че беше много лесно за мен в сравнение с Израел. Място, където прекарах почти една година преди това. По-близко е като манталитет, все пак е в Европа, така че за мен беше много по-лесно да се адаптирам към живота и футбола там.

- Каква е атмосферата в отбора и как те приеха новите съотборници?

- Всичко беше нормално, още от началото ме приеха добре. Като цяло обстановката е спокойна, клубът е доста стабилен, което за мен е изключително важно. Имам предпоставки да работя добре и да се развивам.

- Какъв треньор е Дариуш Журав ?

- За мен е един изключителен треньор. Много развихме играта си като отбор, а също така смятам че разви доста аспекти и в моята игра и се радвам, че имам възможността да работя с треньор като него.

- Имате ли поставена цел от ръководството, която да гоните през този сезон?

- Да, разбира се. Целта пред отбора е влизане в „екстракласа“. Клуба инвестира доста средства в гоненето на тази цел и смятам, че отбора е напълно готов. Показахме го игрово, но за мен необяснимо загубихме доста глупави точки въпреки, че превъзхождахме почти всички отбори, но се надявам, че ще успеем да се коригираме през следващия полусезон. Смятам, че заслужаваме да сме на едно от първите две места.

- Кой виждаш като най-сериозен противник на отбора ти за промоция в елита?

- На хартия всички очаквахме това да бъде Висла Краков, но видяхме че, като цяло първенството е доста изравнено и има доста добри отбори. За момента може би отборите на Лодз и Термалица. Всички отбори в челото сме с доста изравнени възможности и детайлите ще определят кой ще успее да заеме първите две места.

- Как реши да дойдеш тук, имаше ли други оферти към теб?

- Да, имах и други оферти, но за мен най-основната цел беше да се завърна в Европа и в първенство, в което ще мога да продължа развитието си, тъй като за мен това винаги е било водещото. Винаги това съм гледал при избора си на отбор. Място, на което мога да се развия най-много и да бъде следващо стъпало към по-горно ниво.

- Можеш ли да сравниш стила на игра тук в Полша, в сравнение с този в Израел?

- Да, има доста големи разлики. Тук футбола е доста по-тактически по-техничен, докато в Израел е доста по-агресивен и много интензивен. Предимно се разчита на физика и наистина има доста голяма разлика между стиловете.

- Близо 6 месеца по-късно смяташ ли, че това беше най-правилното място за продължението на твоята кариера?

- Да, към момента да. Така или иначе се опитвам да не гледам назад и винаги гледам да съм с убеждението, че съм взел най-доброто решение за себе си.

- Следиш ли българското първенство и има ли нещо, което те изненадва през този сезон?

- Честно казано не. Следя го, но може би не колкото преди. Главно Левски и също така отборите, в които съм бил (Славия и Локомотив Пловдив). Не смятам, че има нещо изненадващо. Първенството се развива горе-долу както почти всяка година. Не смята, че ще има големи изненади както в челото, така и в дъното на класирането.

- Виждаш ли в Левски и ЦСКА отбор, който може да спре победния път на Лудогорец през тази година?

- Трудно, за мен ЦСКА чисто като резултати беше много стабилен. Левски, от моята гледна точка като привържвник на отбора, се надявам нещата да се стабилизират и всички неща, които се говорят последните седмици и месеци за новите инвеститори да се случат. Клубът да има една стабилна основа, която смятам, че и с работата, която Г-н Стоилов върши ще бъде напълно готов отбора за титлата.

- Ти каза, че си привърженик на Левски, преди време се заговори за твой трансфер в Левски. Разкажи малко повече.

- Имаше някакви разговори да, но точно тогава клубът беше в най-кризисния си период и всичко бе много нестабилно. Така или иначе за мен беше етап, в който бях решил така или иначе да продължа кариерата си в чужбина, и не се получиха нещата с Левски. Както казах, не съжалявам за нищо. В момента гледам напред и за мен най-важното нещо е да се развивам като футболист и да вдигам нивото си всеки следващ ден.

- Ти си играл още за Славия и Локомотив Пловдив, ако един ден се върнеш в България за кой отбор би играл отново?

- Честно казано не мисля толкова далеч в бъдещето. За мен в момента най-важното нещо е да продължа да се развивам и да давам най-доброто от себе си. Ако зависи от мен и всичко върви както трябва, в скоро време не мисля, че пътят ми е свързван с България.

- Какво е мнението ти за системата „ВАР“ и какви са предимствата и недостатъците й?

- В началото мислех, че това ще бъде една позитивна промяна, но в последно време всичките неща и спорове, които се създават по време на мачовете не са в плюс. Според мен има още какво да се доизчиства, тъй като лично за мен не са ясно определени правилата за ползване на системата. Съдиите имат прекалена свобода да избират кога да използват системата и кога не, което реално я обезсмисля. Идеята на тази система е да решава спорните ситуации, а в момента тя създава повече.

- Накъсването на играта ли е най-основният негатив на тази система?

- Един от негативите, тъй като също така се губи доста голямо време от играта. Ако даден отбор вкара гол не може да се зарадва, защото не знаеш дали преди 20 или 30 секунди дали някой не пипнал топката с ръка или не метнал тъча един метър по-назад. За мен това е нещо, което не трябва да влияе.

- Да поговорим малко и за националния отбор, какво е мнението ти за Младен Кръстаич в първите мачове, в които беше начело на България?

- Не познавам г-н Кръстаич. Имам скромни спомени откакто беше треньор в Макаби Тел Авив, по същото време, когато аз бяг в Израел. Изключително се радвам, че отборът показва едно добро лице с млади футболист. За всички българи е добре националния отбор да върви нагоре.

- Той налага предимно млади играчи, смяташ ли че само с млади играчи може да се изгради един боеспособен отбор?

- Не мога да кажа. За мен това е доста дълъг процес. Би било доста трудно, но от това, което виждам до момента смятам, че той и екипът му се справят по един много добър начин.

- Има ли сили България да се класира на Европейското първенство през 2024 година?

- Надявам се. Както казах това би било много хубаво за всички нас, които сме свързани с българския футбол. Дано се случи

- Ти си играл за младежките формации на националния отбор, надяваш ли се че със силни игри сега ще успееш да спечелиш място в отбора?

- По принцип гледам да не мисля в тази в посока, тъй като това не е нещо, което зависи от мен. Единствено съм фокусиран върху това да ставам по-добър футболист и да се подобрявам. Ако в един момент треньорският екип прецени, че има какво да дам на отбора, за мен ще бъде чест и отговорност да представлявам България.

- Да поговорим малко и за това нетрадиционно Световно първенство. Кой е твоят фаворит?

- Нямам изявен фаворит. За мен би било добре, а и смятам и за футбола би било добре Португалия и Аржентина да са на финал, тъй като това би бил един мач за историята. От това, което виждам обаче, е че всеки отбор, който достигне до елиминациите, дори и Мароко, които играят много добър футбол, са способни да спечелят световното първенство.

- На какво според теб се дължи факта, че отбори като Германия, Белгия, Дания и Сърбия не успяха дори да прескочат дори груповата фаза?

- Не мога да кажа със сигурност, но за мен една от причините е, че атмосферните указват доста голямо влияние. За северните държави влажността и високите температури не са нещо, което им помага. Не можем обаче да знаем със сигурност какво се случило вътре в съставите на конкретните страни.

- Видяхме, че доста звезди са контузени и няма да вземат участие, смяташ ли че времето, в което се провежда Световното първенство не е най-подходящото. Визирам факта, че доскоро се играеха най-силните топ първенства в Европа и след няколко дни започна световното първенство?

- Мисля, че времето не е удачно. Поне за мен не се усеща като Световно първенство. Някак си виждаме, че и стадионите не са максимално запълнени. След като това е решението за провеждане на Световно първенство, футболисти са длъжни да се адаптират и да се справят по най-добрия начин.

- Коя е най-голямата изненада на това първенство?

- Несъмнено Мароко. Както много пъти съм казвал няма случайни неща във футбола и щом са стигнали до тази фаза, значи са го заслужило и не случайно са тук. Виждаме, че те играят изключително модерен и класен футбол. Така че, чисто на хартия те са изненадата, но спрямо представянето им бих казал, че е абсолютно заслужено.

- Факта, че това първенство се провежда по такова време ще повлияе ли на топ играчи, когато се завърнат по отборите си?

- Със сигурност, особено за играчите от Висшата лига на Англия, това е най-натовареният период от годината за тях. Те ще се върнат уморени, ще играят мачове през 3-4 дни, но както казах всичко е въпрос на адаптация.

- Наближава най-светлия празник. Какво си пожелава Ивайло Марков както в личен, така и в професионален план?

- Пожелавам си да съм жив и здрав, за да имам възможността да продължавам да работя. Също така пожелавам много здраве и щастие на всички хора, на мен и моите близки. Това е най-важното, всичко останало е работа и упоритост.