Председатялет на баскетболния клуб Славия, Михаил Йотов, даде ексклузивно интервю за Gong.bg. Йотов пое ръководната роля начело на един от традиционните клубове в България в началото на тази година. Той разказа за впечатленията му след първите 7-8 месеца като част от родния баскетбол. 

Президентът на "белите" сподели, че фокусът през тзои сезон ще падне върху осигуряването на максимално добри условия за развитие на децата от школата на Славия. Йотов говори и за трудностите, които среща при намирането на допълнително финансиране, допълвайки, че държавната субсидия по никакъв начин не може да покрие сериозните разходи, които трябва да посрещне един баскетболен клуб. 

Здравей, Михаиле! През февруари тази година ти стана председател на баскетболен клуб Славия. Как завърши изминалия сезон и какви бяха първите няколко месеца за теб?

Благодаря първо за поканата, радвам се, че чрез вас мога да достигна до повече фенове на клуба и на баскетбола като цяло в България. Тези, които са запознати със Славия, знаят, че баща ми беше плътно до клуб в продължение на 10 години, бидейки председател в 8 от тях. Всички знаят, че той вече не е сред нас. Клубът беше в сложна ситуация, когато остана без него. Бяхме в средата на сезона, мъжките и женските представителни тимове се състезаваха в първенството. На онзи етап нямахме достъп до банката ни, защото първо трябваше да се впиша в Търговския регистър.

Беше труден период, всички в клуба, както и феновете ни помогнаха страшно много, за да излезем от ситуацията. Искам да благодаря лично на всички фенове, които дариха средства по средата на сезона. Събраха се близо 10 хиляди лева за разходите, които трябваше да покрием за различните отборите. Жените завършиха трети в шампионата, при подрастващите също имахме няколко страхотни успеха. Оценката е положителна и вече се готвим усилена за предстоящия сезон.

Баскетболният сезон започва съвсем скоро. Какви са надеждите на Славия в различните дивизии, както и по отношение на мъжкия отбор?

Клубът има много богата история и много успехи при мъжете, жените и подрастващите, затова целта винаги е първото място. Разбира се, при жените сме с най-големи традиции – 15 пъти шампион на България. Успехите говорят сами за себе си за нас остава трудната задача да се опитаме да поддържаме това високо ниво.

В разгара са и записванията на деца за школата. Има ли много желаещи и с защо Славия е добро място, за да започнат своето баскетболно пътешествие те?

Може би от три месеца се готвим за новия сезон. Треньорите са свършили невероятна работа от 15-ти септември насам, за да посещават различни училища в района. Там специалистите са гледали деца и са се запознавали с тях и с родителите им. Понастоящем знам, че повечето треньори са намерили по няколко нови деца за различните отбори и възрастови групи. Очакванията са да продължим да работим добре с децата. Треньорите осъзнават какви са изискванията и каква отговорност лежи на плещите им, тъй като в тази зала са се развивали големи баскетболисти.

Вчера излезе информация, че през този сезон клубът няма да има представителен отбор при жените. Може ли да потвърдиш тази новина?

Мога да потвърдя новината, да. Беше много трудно решение, до последния момент се опитвахме заедно с други хора от клуба да намерим необходимото финансиране, за да имаме отново представителен отбор и през този сезон при жените. За да може един баскетболен клуб да си позволи мъжки, женски тим, както и всички възрастови гарнитури в школата, са необходими огромни средства.

Финансирането, което получаваме от Столична община, както и от ММС не е достатъчно, за да покрием всички разходи по различните тимове. Мога да споделя, че само сметките за ток през изминалата зима достигнаха 10 хиляди лева, а през тази година може да са дори по-високи. От министерството и от Столична община получаваме 30 хиляди лева. Може да си направите сметка, че поддържаме всички възрастови групи и разходите далеч надхвърлят тази сума. Разбира се, благодарен съм и на родителите, които помогнаха, но според мен това достатъчно ясно показва, че разходите на баскетболен клуб са прекалено големи, за да се покрият от държавната субсидия, която получаваме.

Знаем, че финансовата обстановка през последните 1-2 години е доста сложна за всички. Оптимист ли си за намирането на подходящите спонсори?

Наистина съм оптимист. Хората, с които говорех, са такива, които дават много на българския спорт. Може би моментът не беше подходящ, но виждам в тях партньори, които са готови да помогнат и може би в мое лице те виждат човек, който има желанието и енергията да развива този проект. Това ще ми е сред най-големите задачи за предстоящия сезон.

Колко трудно е да се намерят спонсори за баскетболен клуб?

Не е лесно, особено в тези времена и особено в баскетбола. Знаете, че футболът е най-гледаният и популярен спорт у нас, следван от волейбола, докато баскетбола също е там някъде. Мъжкият баскетбол е доста по-гледан от женския, а при нас именно женското звено е доста по-силно. Когато се разговарят със спонсори и питат дали се дават мачове по телевизията и колко хора гледат, тогава става по-сложно.

Оптимист съм обаче. Славия има какво да предложи на потенциални спонсори. Стига човек да милее за спорта, то ще може да помогне с каквото може.

Какви са ти наблюденията в цялост върху баскетбола у нас?

Имам впечатления от последните 7-8 месеца. Не е лесно да се управлява един спортен клуб в България. Сигурен съм, че и читателите, а и всички, които се интересуват спорт, виждат, че през последните години родните спортисти не могат дори да стъпят на малкия пръст на успехите, които сме имали през миналия век. Няма база за сравнение. Причините са много и може да се говори много на тази тема.

Мен ми прави впечатление липсата на инфраструктура. Не помня кога за последно се е откривала мултифункционална зала в по-малките градове, че дори и в София имаме нужда от още такива. Тази зала, например, с изключение на 1-2 часа, е постоянна пълна. Ползваме тази в съседно училище за помощ.

Финансите също са голям проблем. Както казах, финансирането от държавата не стига, за да се гонят успехите от минали години при жените – 3 поредни път вземаме бронза, както и да имаме адекватен отбор във всяка една възрастова група. Изискват се средства, за да се поддържат тези успехи. Има какво да се направи от страна на държавата в това отношение. Министър Лечева преди дни каза, че спортът получава 0,09% от БВП на страната. За някои може да звучи като много, но за мен не е достатъчна тази сума.

През тази година баскетболната федерация получи близо 900 хиляди лева. Имайте предвид, че клубовете у нас са над 50 и може да си направите сметка на какви средства биха могли да разчитат от този бюджет. Няма как да дърпаме спорта напред по този начин. Това си личи във всеки спорт, с изключение на художествената гимнастика и борбата. Там обаче и финансирането е най-високо.

Кои са най-новите проекти около „Славия“, върху които си съсредоточил своите сили към момента?

Приоритет слагаме върху подрастващите и условията за тяхното развитие. Залата е в добро състояние, като цяло. Искаме да пипнем паркета на няколко места, имаме добри съблекални, но има някои дребни детайли за изглеждане. Там ще е акцентът – децата да имат възможно най-добрите условия. Ще е интересно и как ще се представи мъжкият тим в Б група. Имаме около 400 деца в школата и за тази година те са ни приоритет №1.

И за финал – какво си пожелаваш за остатъка на 2022-а година?

Желая на всички в клуба и в баскетболното общество здраве, за да можем да си вършим работата. Желая крепко здраве и на децата и на всички треньори, както и пълноценни тренировки. Дано се радват на играта и се развиват занапред.