Бившият световен шампион по бокс в полутежка категория Тони Белю потвърди оттеглянето си от професионалния спорт. Това се случи 12 дни след поражението от украинеца Олександър Усик.

35-годишният ливърпулец беше нокаутиран тежко в 8-ия рунд на срещата и след обявяването на нейния край заяви, че е изиграл последния си мач. Почти 2 седмици по-късно той не е размислил и остава зад решението си. Така най-голямото постижение в неговата кариера остава победата над Илунга Макабу през 2016-а, когато на стадион „Гудисън Парк” той стана световен шампион на Световния боксов съвет (WBC) в полутежка категория.

„Повече няма да ме видите да се бия”, каза ветеранът (30 победи, 3 загуби и 1 равенство) пред Би Би Си. „Единственото, което можете да очаквате от мен оттук нататък, е да се опитвам да се държа прилично и да бъда себе си. Имах фантастична кариера и реализирах всичките си мечти.”

След една успешна защита на титлата си в полутежка категория, Белю се качи при най-тежките и там два пъти победи сънародника си Дейвид Хей в доста изкусителни откъм финансови условия мачове през 2017-а и 2018-а. След това Белю отново се върна в полутежка категория, за да се бие с Усик.

Той също така бе запитан при какви условия би прекъснал пенсионирането си. „Ако Еди Хърн получи оферта за 100 милиона паунда и ми предложи да се бие още веднъж, какво бих казал? Уау, уау – най-вероятно такава ще е реакцията ми. После ще отида при жената и ще ѝ кажа: „Еди дойде с оферта за 100 милиона паунда”, а тя директно ще ми представи документите за развод. Парите са хубаво нещо, но те идват и си отиват”, допълни Белю.