Уикендът по Великден ще ни донесе страхотни боксови мачове. Ще се насладим за пореден път на качествата на Канело Алварес, който има тежка задача срещу сънародник, който няма загуба. Освен това на карта са заложени четирите титли на Канело в супер средна категория. Навръх Гергьовден пък феновете на бокса в България могат да гледат невероятно шоу с битки за 4 титли от Япония. По Диема Спорт 3 ще се насладим на качествата на Наоя Инуе. Ето кои са най-интересните битки този уикенд

 

Канело Алварес – Хайме Мунгуя, за титлите на IBF, WBA, WBO, WBC в супер средна категория

Двама мексиканци един срещу друг в Лас Вегас. Канело Алварес срещу непобедения Хайме Мунгуя. Всички твърдят, че властващият в категорията супер средна Канело вече не е същия, откакто загуби от Дмитрий Бивол преди две години. След онзи бой той надви при завръщането му у дома с Джон Райдър, в трилогията му с Генади Головкин и в последния му бой срещу Джермел Чарло.

И това въпреки факта, че във всеки един от случаите Алварес беше остро критикуван за избора си на съперник. В края на краищата първият изобщо не беше равностоен (въпреки че беше задължителен претендент), вторият Головкин беше сериозно "остарял", а третият се изкачи в категория, за да се изправи срещу мексиканеца. С други думи, Алварес не впечатлява напоследък, а и никоя от победите му не бе с нокаут.

И през 2022 г. Мунгуя има три двубоя срещу момчета, които със сигурност са страхотни във всяко отношение, но все още не са много силни - Деметриус Балард, Джими Кели и Гонсало Кория. И тримата са с една категория по-ниско от сегашния съперник. През 2023 г. - един двубой срещу Сергей Деревянченко, в средна категория. Това беше страхотен двубой, който Хайме можеше да загуби, ако не беше пратил украинеца в решителен нокдаун в последните 12 секунди.

И още един в началото на 2024 г. срещу същия Райдър, за когото това беше първото представяне след поражението от Алварес и, както щеше да се окаже по-късно, последното в кариерата му. Мунгуя, боксиращ се за първи път под ръководството на Фреди Роуч, който замени Ерик Моралес, успя да го победи рано, като по този начин надмина задочно абсолютния шампион.

Сега обаче идва голямата битка. Може ли Мунгуя да детронира Канело? Цялата бойна карта започва в 3,00 ч. сутринта в неделя и ще бъде излъчвана по DAZN.

 

Емануел Родригес – Риосуке Нишида, за титлата на IBF в категория петел

Риосуке Нишида ще има истински домакински мач за първата си битка за титла в кариерата. Предизвикателството на Нишида към носителя на титлата на IBF в категория петел Емануел Родригес ще се състои в родния град на Нишида - Осака, Япония.

Родригес от Пуерто Рико (22-2, 13 нокаута) ще влезе в първата защита на втората си титла. 31-годишният боец си възвърна пояса в дванадесет рунда, като надви Мелвин Лопес от Маями в двубоя им за вакантната титла на 12 август миналата година.

Предстоящият двубой срещу Нишида ще отбележи третия двубой в кариерата на Родригес извън Северна и Южна Америка и първия му в Япония.

Нишида (8-0, 1 нокаут) се стреми към голяма титла. 27-годишният левичар от Осака получи напредък в 12-рундовите битки в едва четвъртия си професионален двубой. През април 2021 г. той надделя над бившия носител на титлата на WBC в категория муха Дайго Хига чрез единодушно решение, което остава най-значимата му победа до момента.

Това е първият от петте поредни двубоя, в които е издържал десет или повече рунда, всичките с победа с решение. И в двете си участия през 2023 г. Нишида изминава дистанцията от 12 рунда. В последния от тях се наложи с единодушно решение в дванадесет рунда над мексиканеца Кристиан Медина (21-4, 14 нокаута).

Бойната карта започва в 15,00 ч. българско време в събота.

 

Наоя Инуе – Луис Нери, за титлите на IBF, WBA, WBO, WBC в категория супер петел

В рамките на три дни японската боксова сцена ще бъде домакин на две шоута, увенчани с големи битки за титли. Шампионът в четири дивизии и действащ безспорен крал в категория перо Наоя Иноуе (26-0, 23 КО) ще защитава короната си срещу бившия носител на титли в две дивизии Луис Нери на 7 май в Токио.

За Иноуе (26-0, 23 нокаута) това ще бъде дебютно участие в култовата зала „Токио Доум“. В галавечерта ще участват и трима други, които ще защитават световни титли: Джейсън "Мейхем" Молоуни (27-2, 19 нокаута) ще защитава титлата си на WBO в полусредна категория срещу Йошики Такей (8-0, 8 нокаута); Такума Иноуе (19-1, 5 нокаута) - носител на титлата на WBA в полусредна категория и брат на Наоя - ще защитава пояса си срещу Шо Ишида (34-3, 17 нокаута); а носителят на световната титла на WBA в категория муха Сейго Юри Акуи ще се срещне на реванш с Таку Кувахара.

Председателят на Top Rank Боб Аръм има големи надежди за събитието. Той смята, че то може да бъде едно от най-големите в бокса за годината.

"Наоя Иноуе е най-добрият боксьор в света, млад мъж, който ме изумява всеки път, когато се качи на ринга", каза Аръм. "Луис Нери е труден съперник, но напълно очаквам Иноуе да си свърши работата пред повече от 50 000 фенове в "Токио Доум".

Залата е била домакин на боксов мач за последен път през 1990 г., когато Джеймс "Бъстър" Дъглас нокаутира Майк Тайсън, за да спечели безспорната корона в тежка категория.

30-годишният Иноуе, който спечели първата си световна титла през април 2014 г., се приближава към десетгодишна серия, в която е носил каишка от поне един от основните санкциониращи органи в бокса. Нито рекордът му, нито тази блестяща поредица от титли разказват цялата история на кариерата му.

Иноуе, носител на титли в четири дивизии, който е притежавал безспорни световни титли в категориите петел и супер петел, има рекорд от 21-0, 19 нокаута в битки за световни титли. Той е изключително доминиращ - и изглежда непобедим дори при преминаването си в по-горно тегло.

Нери (35-1, 27 нокаута) се представи срещу Азат Ованесян, което помогна на двамата да се включат в дискусиите за двубой на годината. Нери е в серия от четири победи, откакто беше нокаутиран от Брандън Фигероа.

Пълната карта на събитието започва в 11,00 ч. българско време в понеделник, 6 май и ще бъде предавана директно в ефира на Диема Спорт 3.