По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Началото на новото хилядолетие в Белгия е белязано от раждането на новите футболни „звезди“. Те успяха да разгърнат своя талант в цяла Европа. В момента повечето от тях управляват световния футбол и задават актуалните тенденции в играта - Еден Азар, Кевин Де Брюин, Тибо Куртоа, Ромелу Лукаку, Раджа Наинголан. Сред тази маса от футболни чудовища се скри младият белгийски талант, който скоро се очаква да изненада всички в Европа – Юри Тилеманс. 21-годишният футболист показва брилянта игра в средата на терена и впечатлява със своите изяви.

Тилеманс е роден в малкия белгийски гранд Сен-Питерс-Льов. Там той започва да играе футбол, а след това влиза във футболната академия на Андерлехт. Тилеманс излиза от програмата „Purple Talents“, която е създадена от Андерлехт през последното десетилетие. Тя е направена, за да даде възможност на младите белгийски играчи да пробият във футбола до най-високо ниво. Целта е да помогне на младите играчи в живота. Основният двигател на „Purple Talents“ е училището. Там провалът е равен на неуспех във футбола. Във футбола 11 човека имат различен поглед върху една игра и са способни да направят различен анализ само, ако са подготвени в училище. В младежките си години той демонстрира убедителна игра. Става известен с нестандартните си действия, които доста го отличаваха сред неговите връстници. За пръв път скаутите на европейските футболни грандове чуха за Тилеманс, когато той е на 15-годишна възраст. Юри подписва първия си професионален договор с Андерлехт. На 16-годишна възраст дебютира за белгийския гранд в местния шампионат. През есента на същата година Тилеманс играе за първи път в Шампионската лига, като по този начин става един от най-младите играчи взели участие в историята на турнира.

Той е третият най-млад дебютант в историята на турнира. По време на мача между Андерлехт и Олимпиакос Тилеманс е на 16 години и 148 дни. Той става най-младият белгиец, който играе в Шампионска лига. През януари 2015 година получава наградата „Пробив на годината“.

След сезон 2013/14, 17-годишният младеж вече е известен на белгийската футбона общност. Тилеманс се превръща в истинска звезда в своята страна и един от най-желаните играчи на неговата възраст. В края на сезона е отличен с приза за „Най-добър млад футболист на годината“ в Белгия. От 2015 година полузащитникът печели място в първия отбор на Андерлехт. Юри демонстрира стабилна игра, често вкарва голове, а още по-често се отличава с асистенции за своите съотборници.

Кариерата в националния отбор на Белгия за Тилеманс започва на 15-годишна възраст. На 16-годишна възраст момчето играе за националния отбор U-16. За него Тилеманс успява да демонстрира убедителна игра – в 10 мача, вкарва 8 гола и има 4 асистенции. Това веднага го изстрелва в младежкия национален отбор на Белгия до 21 години. От 2013 година Тилеманс става част от него.

При навършването на своето пълнолетие Тилеманс има вече удивителните 83 мача за първия отбор на Андерлехт. За сравнение, на тази възраст Кристиано Роналдо имаше по-малко от 30.

Произлизайки от семейство, което практикува джудо, Тилеманс се учи на уважението и спокойствието, които се налагат в бойните спортове  от малък. Още от първите си стъпки в Андерлехт на 5-годишна възраст, Тилеманс винаги се е стремял да се подобрява в техническо отношение. В момента той вече е лидер в тази област. Когато проби в първия отбор на Андерлехт бе малък, но вече бе изграден като личност и изключително позитивен. Тилеманс винаги е бил смятан за зрял за възрастта си футболист.  

Какво прави Тилеманс различен от другите? Може би основното му предимство пред другите талантливи играчи е, че усвоява необходимите умения много по-бързо. Още на 16-годишна възраст той печели доверието на всички в школата на Андерлехт и показва солидна игра в далеч по-слабия белгийски шампионат. Полузащитникът има прекрасно усещане за играта, играе еднакво добре и с двата крака, може да даде голов пас от всяка една част на терена. Голямото му предимство е, че е способен да отговаря на стандартите, а не винаги младите футболисти могат да правят това.

„С техниката и уменията си, той принуждава противниците да правят грешки. Тилеманс може да разкъса всяка една защита и да разгърне всяко едно нападение. Възрастта му изобщо не е важна. С всеки изминал мач, той става още по-силен“, коментира легендата на Андерлехт Пол Ван Химст.

Скоростта, техниката, усещането за ритъм и способността да даде извеждащо подаване с двата крака, го правят много страшен за противника. Той също така е отличен изпълнител на статични положения, а мисленето и лидерските качества на играта му са просто невероятни.

Тилеманс е различен от останалите футболисти. Фактът, че той взе решение да завърши своето училище, докато правеше първите си стъпки в играта, показва колко здраво е стъпил на земята. Футболистът говори три езика – фламандски, френски и английски.  

Юри Тилеманс е поредното бижу в селекцията на Белгия, който успя да си пробие път в световния футбол. Колко силно ще блести Тилеманс, зависи единствено от него, защото всички предпоставки са на лице.