По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

След 36 години отсъствие националният отбор на Перу се завръща на световния форум. За първи път от 1982 година насам „Инките“ успяха да се класират за участие на Световно първенство. Те ще бъдат водени от своя лидер и капитан Паоло Гереро, който премина през изключителни перипети, но успя да се пребори и в крайна сметка ще участва на Мондиала в Русия. Перу е отново на Световно първенство и има своя голям герой в лицето на Гереро, на когото съдбата му бе предначертала да се превърне в идол. Това е момчето, което мечтаеше да играе футбол и изведе перуанския национален отбор до ново участие на световни финали след 36 години прекъсване.

Гереро получи зелена светлина за участие на Световното първенство в Русия. Като истински воин, в нито един момент не се отказа от своята мечта и я преследва до последно. Завръщането на рекордьора по голове за Перу е отлична новина за перуанците, които се класираха за финалите на световно първенство за първи път след 1982 година. Нападателят има 88 мача и 34 гола с екипа на перуанския национален отбор.

Един от най-обичаните играчи в Перу несъмнено е Хосе Паоло Гереро Гонсалес. Той е роден в Лима на 1 януари 1984 година. Започва кариерата си в школата на местия гранд Алианса Лима, но никога не записва официален мач за първия отбор, въпреки че седем години е част от него. След това  прави голямата крачка в своята кариера, преминавайки в Байерн Мюнхен, където първо е част от втория тим на баварците. Дебютът му за първия отбор на Байерн е на 23 октомври 2004 година срещу Ханза Рощик, а първия си гол отбелязва срещу Хановер 96. Играе четири сезона за Байерн, след което преминава в Хамбургер, с който подписва договор за четири години.  

Паоло Гереро е запален по футбола от своя чичо Хосе Гонсалес Даноса, който играе за Алианса Лима, а също така и за националния отбор. Като малък Паоло мечтае да стане едно от децата, които извеждат футболистите на терена. Чичо му сбъдва тази мечта и Гереро се превръща в талисман на Алианса още съвсем малък. Връзката между него и чичо му става много силна. Страстта към футбола си Гереро дължи именно на него. Малкият Паоло преживява един от най-тежките си моменти, когато е още на четири години. Това е първата му голяма тъга в живота, в деня, когато майка му Петронила му съобщава за смъртта на неговия чичо. В края на 1987 година отборът на Алианса Лима се връща с чартър от мач от първенството, но никога не стига до летището в перуанската столица. Самолетна катастрофа, подобна на тази на Шапекоензе, води до смъртта на всички на борда. Травмата остава трайна следа в живота на Паоло Гереро, който дълги години изпитва страх от летене.

Паоло Гереро се превръща в идол за всички млади перуанци, които искат да са  като него. Той е най-добрият голмайстор за всички времена за националния отбор на Перу със своите 35 попадения, след като изпревари друг знаменит футболист в историята, Теофило Кубилас. Паоло е лицето на перуанския футбол в процес, който не беше лесен за него, тъй като трябваше да чака дълго време, за да се превърне във водещата фигура за „Инките“ след оттеглянето от националния отбор на Клаудио Писаро и Хуан Мануел Варгас. Гереро е обичан от всички, защото се грижи за своя имидж. Той има безупречно отношение на и извън терена. Това допълва лидерските качества на Воина. 

За разлика от много други звезди, всеки път, когато има свободно време Паоло пътува до своята родина и се връща към корените си. Той обича да лови риба, което е начин на живот и прехрана за голяма част от перуанците.

Паоло Гереро има три деца от различни жени. Не е женен. Последните му романси бяха с бразилския модел Барбара Евънс и с перуанския модел Алондра Гарсия. В момента той е с диетоложката Таиса Леал. Децата му не живеят с него.  Едното живее в Германия, другото в Бразилия, а третото в Перу.

Подобно на Лионел Меси в Аржентина, Гереро никога не играе в перуанския шампионат. Като дете той е част от школата на Алианса Лима, но рано заминава за Европа. В процеса на своя разтеж Гереро е придружен от своя много близъл приятел Жеферсон Фарфан, с когото в последствие стават неизменна част от националния отбор на Перу. В момента двамата са основните лидери на състава на Рикардо Гарека.

Влиянието на Паоло Гереро върху националния отбор на Перу е осезаемо. Той е водещата фигура в тима. До голяма степен благодарение на неговите голове отборът успя да стигне на два пъти до третото място в две от последните три издания на Копа Америка. Това стана през 2011 и 2015 година. Той се превърна в едва втория футболист с хеттрик в два поредни турнира Копа Америка (2011 и 2015). Паоло е единственият футболист с два хеттрика във фазата на елиминациите в цялата история на Копа Америка (2011 и 2015). Също така е вторият футболист в историята на надпреварата, който става голмайстор в две последователни издания.

Гереро е с основна роля и при класирането на Перу за Световното първенство в Русия. Той отбеляза решаващи попадения в двубоите срещу Венецуела и Уругвай, а завърши световните квалификации с пет попадения на сметката си. Отношенията му с националния селекционер Рикардо Гарека са отлични, а резултатите на отбора говорят достатъчно. Паоло успя да изведе перуанския национален отбор до голямата цел, до големия копнеж – Световното първенство в Русия, след 36 годишно отсъствие. На Мондиал 2018 Гереро знае, че ще бъде със своя чичо, именно заради това нито за миг не се отказа да преследва  голямата си мечта и не позволява на кокаина да му попречи да вземе участие на Световното първенство в Русия.

Паоло Гереро е известен със своя характер, заради който често се забърква в неприятни ситуации. През кариерата му не са един и два случаите, в които се намира от „тъмната страна“. През октомври миналата година звездата на Перу се замеси в поредния скандал, след като бе уличен в употреба на кокаин, който спада към забранените вещества на УАДА. Пробата е взета след квалификационната среща между Перу и Аржентина, а според информациите той е приел веществото чрез чаша чай. Първоначално наказанието беше за шест месеца, но в момента, в който Гереро го изтърпя през май, санкцията беше увеличена на 14 месеца. Решението беше на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. В крайна сметка при второто обжалване на Гереро пред Швейцарския съд, решението беше счетено за неоснователно и той вече е с възстановени права. Нападателят за пореден път демонстрира несломимия си дух и успя да спечели една от най-важните битки, а по този начин да сбъдне своята мечта – да играе на Световно първенство.

Сега пред Воина и съотборниците му има една мисия – да защитат честта на Инките.