По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Той е обграден от Лионел Меси, Серхио Агуеро, Паоло Дибала, Гонсало Игуаин, Анхел Ди Мария, но въпреки това успява да блести със своята ярка светлина и всички да говорят за него. Кристиан Павон е поредният аржентински талант, който е само въпрос на време, да попадне в епицентъра на събитията. 22-годишният футболист е водеща фигура в Бока Хуниорс, но попада в полезрението на водещите отбори в Европа. Не е случайно, че той попадна в състава на Хорхе Сампаоли за Световното първенство в Русия. Самият Лионел Меси не крие суперлативите си за своя сънародник и дори посъветва Барселона да го привлече възможно най-скоро. Лео обича да играе с Павон, който е надарен със страхотен талант и попада във всички класации за най-големите таланти, върху които трябва да спрете вниманието си по време на Световното първенство в Русия.                                                                                                  

Павон е роден на 21 януари 1996 година в малкото градче Анисакате, което се намира близо до Кордоба. Градчето е с население от едва 3 хиляди жители.      Баща му е Валтер Павон, майка му се казва Вероника. Той има и трима братя, от които двама също са футболисти – Родриго (играе в Расинг де Нуева Италия) и Федерико (играе в Депортиво Норте). Семейният албум допълват Даниел и Лурдес. Семейството на Кристиан е изключително много запалено по футбола.                                         

Още от малък, когато играе футбол по улиците на Анисакате, Павон получава своя прякор – Кичан, с който е известен и до ден днешен.                                               

Кариерата му започва в школата на Тайерес де Кордоба. Баща му Валтер присъства на всяка една негова тренировка със своя Форд F100. Това продължава, когато Кристиан е вече професионален футболист. Баща му не изпуска нито една негова тренировка или мач. Връзката между двамата е специална. Валтер Павон е изключително критичен към своя син и не му спестява нищо в неговото развитие.                   

През 2012 година, когато е едва 16-годишен, подписва своя първи професионален договор. Две години по-късно аржентинският гранд Бока Хуниорс го привлича за сумата от едва 12 милиона песос (1 милион паунда). След като преминава в Бока, Павон е преотстъпен на Колон, за да натрупа повече опит. Тийнейджърът впечатлява със своите изяви за Лос Сабалерос, като отбелязва 5 гола в 20 мача. Кристиан се отличава с креативната си игра, възможността да увлича съперниковите играчи след себе си, уменията да дриблира и се утвърждава като един от фаворитите на феновете на „Бомбонера“ в последните сезони. Преди година той успя да пробие и да дебютира в националния отбор на Аржентина. Първият му мач за гаучосите е впечатляващ, а той асистира за победното попадение дело на Серхио Агуеро.                                                  

22-годишният футболист прави впечатление с дълбочината в своята игра, с дриблирането и работната си етика. Той е сравняван с Алексис Санчес, а двамата имат сходни силни страни. Аржентинецът е експерт в дрибъла, прецизното преодоляване на съперниците и центриранията с всеки един от двата си крака. Павон е истинска заплаха в последната третина от терена. Макар че завършващият му удар все още не е толкова рафиниран, колкото този на Санчес, аржентинският футболист е в състояние да вкарва голове. Когато топката не е в него, Кристиан може да бъде видян как пресира високо и усърдно, редовно отнема топката в половината на противника и винаги е готов да изненада в гръб. Павон обича да тръгва отляво и да пробива към центъра, търсейки възможност за по-силния си десен крак. Дотук показа солидно взаимодействие с Лионел Меси. Дори наставникът Хорхе Сампаоли го отчете: „Кристиан е играч с много специални характеристики по отношение комуникацията с Меси. Той търси празните пространства, осигурява достатъчно време на съотборниците си и притежава интересна динамика.”                                                                                                                                          

2016 година е знакова за развитието на Кристиан Павон, но също така е изключително трудна в личен план. Баща му получава инфаркт, докато Кристиан тренира с Бока Хуниорс. Валтер Павон постъпва в болница, където лежи няколко дни, а синът му е плътно до него. Това разбира се дава отражение върху формата и представянето му. Кристиан Павон се намира в много деликатна ситуация по време на най-важната година от своето развитие. Той остава верен на семейството си. Баща му си спомня как синът му е бил много мълчалив и обезпокоен в тези дни, когато не се е откъсвал от него.                                                                                              

Кристиан Павон успя да реализира своите мечти за много кратко време. Той попадна в състава на Хорхе Сампаоли за Мондиал 2018 и дори влезе в игра в мача срещу Исландия. Всичко това е благодарение на упорит труд.                                           

Като дете Кристиан ходи всеки ден до Кордоба, за да тренира с Тайерес – неговата любов. Поради разстоянието до големия град, трудностите при пътуването и големите разходи той живее в пансиона „Матадор“. След като прави впечатление в младежките дивизии, той дебютира и за първия отбор. Още на 17-годишна възраст се доказва като различен нападател. Комбинацията от дрибъл, скорост и добър удар от средно разстояние не са лесна задача за всеки играч. Кичан го прави с лекота. Неговият талант бързо е забелязан от топ отборите и само седем месеца след първия му мач за Тайерес е продаден на Бока Хуниорс. Адаптацията му към аржентинския гранд не е толкова бърза. В крайна сметка той успява да спечели сърцата на хората. След пристигането си в Бока Хуниорс, той успява да спечели четири шампионски титли. В момента  е изключителна фигура за отбора.                                                                          

„Моята мечта е да играя за националния отбор на Аржентина заедно с Лионел Меси“, казва Павон в интервю след мач на Тайерес Кордоба за Купата на Аржентина през 2014 година.                                                                                                           

Кристиан Павон е един от най-изявените играчи в последните сезони в Аржентина и не е случаен фактът, че попадна в състава на Хорхе Сампаоли за Световното първенство.                                                                                                                    

Като дете Кристиан е сравняван с Меси. След всеки гол на Павон му е казвано, че играе като своя голям идол Лионел Меси. Сега има възможност да играе редом с него в националния отбор на Аржентина.                                                                         

Кристиан Павон следва своите мечти неотлъчно и успява да ги превърне в реалност. Следващата цел пред него е да избухне на Световното първенство и да спечели световната титла. Също така пред него предстои голямата крачка – трансфер в някои от топ отборите в Европа, защото талантът, с който разполага задължава да продължи своето развитие на най-големия футболен пазар.