По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Рубен Лофтъс-Чийк. Име, което е познато на много хора, които са фенове на футбола в Англия, но със сигурност не толкова известно из широката общественост. Без да се бавим, Ви пренасяме към любопитната житейска история на младия английски полузащитник.

Рубен Ира Лофтъс-Чийк е роден в английската столица Лондон, по-точно Люишъм. Квартал, разположен в южната част на мегаполиса на Острова. Майката на Чийки (бел.ред: такова е прозвището на полузащитника; от английски: „нахалния”) е родена в Англия – Джулиът Чийк. Баща му е гвианец – Тревор Лофтъс. Севроизточната южноамериканска република е с основен говорим английски език, което не предизвиква никакъв проблем по време на растежа на малкия Рубен.

Той е на едва осем годинки, а семейството му преценява той да тръгне по пътя на братята си, които са били професионални футболисти. И двамата по-големи – Карл (40 години) и Лиън Корт (38).

Карл Корт има 111 срещи във Висшата лига, вкарвайки 28 гола, докато Лиън е записал 26 срещи в най-високото ниво на английския футбол.

Стартът на футболната кариера на Рубен е в академията на Челси… и се запазва до самия край на юношеската му възраст. Веднага грабва окото на главните скаути от „Стамфорд Бридж”, които знаят, че този футболист трябва да бъде интегриран бързо в първия отбор. С напредване на растежа му се забелязва, че той става все по-интелигентен футболист, а също така по-здрав и по-висок от връстниците си.

По време на професионалното си израстване, родителите му са знаели, че по всяка вероятност Рубен ще се сблъска с големите отговорности, които налягат един професионален спортист.

Те са много бдителни и внимателни в поверяването на отговорности към него и внимателно му илюстрират с думи, че социалните мрежи са нещо, което повече биха ти навредили, отколкото да ти помогнат. Споделянето на личния му живот също не бива да бъде показвано пред всеки срещнат, а същевременно не е и нужно.

Въпреки опитите за потайност, на „жълтите” медии в Англия не им убягва нищо. Някак засякоха в социалните профили на телевизионната водеща Фър МакКан, че Рубен Лофтъс-Чийк ѝ е отправял предложения за срещи. Но това далеч не е важно в случая.

Преди 11 години, Чийки е бил на 11 години, а фамилната къща в Южен Лондон е поразена за пореден път от светкавица.  За щастие, при последния удар на природата по зданието на семейството не е имало никой вкъщи. Миг преди това, малкият Лофтъс-Чийк е заключил вратата, бягайки към метрото, което да го откара до базата на Челси. През 2016-а година това се повтаря, а дори покривът на къщата се възпламенява. Като по чудо отново не е имало никой...

Научно се твърди, че линейната мълния не удря повече от веднъж на място, което е поразявала веднъж, но явно не точно така седят нещата при фамилия Лофтъс-Чийк.

Дебютира за лондончани на едва 14-годишна възраст и печели с лондончани юношеската Шампионска лига през 2015 година. Доминик Соланке е един от най-близките хора до него. Двамата издигат Челси до купата с „големите уши” при децата. Сега пътищата им са разделени – единият в Ливърпул, другият в Кристъл Палас…

Всичките му брилянти прояви на терена са отблагодарени с професионален договор с Челси. Той е възнаграден с доста висока сума, която отговаря на контракт за юноша – 1.7 млн. паунда. При обявяването му на Острова се образува „таблоиден гняв”, а медиите назовават случилото се като „проклятието на модерния футбол”.

Сделката направи футболиста финансово осигурен, но в първите си мигове на „Стамфорд Бридж” се застояваше доста време на скамейката на „сините”.

Със сигурност парите не са били със сериозна значимост за него. Цялата му фамилия е много добре обезпечена финансово, след като братята му играха във Висшата лига, когато бе пикът ѝ.

Бащата на Чийки твърди, че Жозе Моуриньо е главният виновник той да не прогресира в самото си начало на “Стамфорд Бридж”. След като Моу напусна пристана на „Стамфорд Бридж” е отношението към сина му се променя към по-добро, твърди Тревор Лофтъс.

„Ако Рубен играеше за Маурисио Почетино... Не знам, но със сигурност щеше вече да има над 60 мача във Висшата лига”, споделя Лофтъс-старши. Факт е, че и Тревор Лофтъс забравя, че именно Моу даде път на малкия му син в професионалния футбол.

Бащата е благодарен на настоящия мениджър на Челси Антонио Конте, след като е взел решение да отпрати Рубен Лофтъс-Чийк под наем в Кристъл Палас. Впоследствие „орлите” откупиха правата на полузащитника за 15 милиона паунда.

Любимият играч на младия халф е Михаел Балак. Още от престоя му със синия екип, Балак споделя своето мнение за хлапето: „Един път отивах към съблекалните и чух Лофтъс-Чийк да казва на съотборник: "Човече, гледам само мачове на Челси и Германия. Гледам само Балак. Той ми е кумир и играе, където и аз."

„Зарадвах се, отидох до него и му подадох анцуга си. Хареса ми страстта в изказа на малкия”, споделя бившият легендарен полузащитник на Германия и Байерн Мюнхен.

В юношеските си години е бил следен от „големите риби” на футболната сцена. Хора от Барселона са пристигнали през 2012-а в Лондон, за да отмъкнат младия полузащитник, но без успех. Хванал е окото на Барса с добрите си изяви за юношите до 19 години на Англия. Точно след силния си сезон, Челси решава да обвърже своя талант.

Досега Лофтъс-Чийк е изиграл 30 срещи във Висшата лига под ръководството на шест различни мениджъри – Жозе Моуриньо, Гуус Хидинк, Антонио Конте (Челси). Франк де Бур и Рой Ходжсън пък дават път на халфа в Кристъл Палас.

Именно изявите с отбора от „Селхърст Парк” прокараха път на Лофтъс-Чийк до националния отбор и от възможност за изява на най-големия футболен форум – Мондиал.

Предварителните очаквания да бъде величина в средната линия на Гарет Саутгейт не са големи, но това надали може да стресне човек, който е избегнал „мълния”…