Google обяви резултатите от „2018 година на търсене“, класация на най-често търсените термини, която представя уникална перспектива върху важните моменти и тенденции от изминалата година.

Светът през 2018 беше футбол. Класацията за най-характерни търсения се оглавява от Световното първенство по футбол, като то води и в класацията за популярни спортни събития. Но на върха на класацията сред общите термини попада и сайт, свързан с образованието, наречен „shkolo”. Сред социалните и икономически теми, които са намерили отражение в търсенето са „GDPR”, “Истанбулска конвенция“, „Турска лира“.

Сватбата в британското кралско семейство е предизвикала голям интерес и сред българите, като церемония попада в топ 5 при събитията, а Меган Маркъл е сред най-търсените личности за годината. Още по-интересно е присъствието в тази класация на Гинка Върбакова и естествено тук попадат множество личности от малкия екран.

Кубрат Пулев в последните години е на върховете на класацията за спортни събития. И през 2018 не прави изключение, като мачът му с Хюи Фюри очаквано е сред водещите спортни събития на родна земя. Олимпийските игри, Уимбълдън, турнирът в Австралия и мачове от вътрешното първенство доминират в класацията за спортни събития.

През 2018 се наблюдава и засилен интерес към онлайн ресурси свързани с образованието. Освен платформата „shkolo” сред най-търсените са и резултатите от матурите, конкурсът „Европейско кенгуру 2018“, „учебници МОН” и различна информация свързана с прием в училищата.

Два български филма “Дъвка за балончета” и “Лили рибката” се включват в топ 5 на най-търсените филми, а сайтът на Министерство на транспорта за решаване на листовки за шофьорски изпити и Комисия за защита на личните данни са сред най-търсените термини, свързани с институциите у нас.

Характерни търсения за 2018

Световно първенство по футбол
Shkolo
Турска лира
Истанбулска конвенция
Авто изпит
Fortnite
Джендър
Bitcoin
Касов бон
GDPR

Спортни събития

Световно първенство по футбол
Кубрат Пулев - Хюи Фюри
Australian open
Левски - Славия
Олимпийски игри
Джошуа - Поветкин
Лудогорец - Милан
Световно първенство по волейбол
България - Норвегия
Wimbledon