По време на Световното първенство в Русия всички погледи са вперени в  обичайните заподозрени - Лионел Меси, Кристиано Роналдо, Неймар, Бразилия, Германия и Аржентина…. Списъкът е не особено дълъг и в същото време – до болка познат.

Затова в Gong.bg сме си поставили за задача да ви пренесем на Мондиал 2018 по малко по-различен начин. Заедно ще се опитаме да се докоснем до колоритните лични истории на някои от останалите участници в най-големия футболен форум.  Неизбежно е - едни от тях може би ще ви бъдат известни, а други не чак толкова. Нашата цел е да отклоним фокуса далеч от големите звезди и да обърнем внимание на онези, които не живеят под светлината на прожекторите, а в същото време – по един или друг начин – заслужават своята доза респект.

Ако има една дума, която може да опише нашия следващ герой, то тя без никакво съмнение е Легенда. Рафаел Маркес е легенда на мексиканския футбол и не случайно е наричан „Мексиканския Кайзер“. 39-годишният футболист за рекорден пети път взима участие на световни първенства. На предишните четири Мондиала той бе и капитан на Мексико. С петото си участие на световни първенства Маркес изравнява друга легенда на Мексико – Антонио Карбахал, Лотар Матеус и Джанлуиджи Буфон, които също са включвани на пет пъти в съставите на националните си отбори за мондиали.

Испания никога няма да забрави приноса му за Барселона, а в Мексико буквално го боготворят. Има филми за него, а ФИФА го направи посланик на мира и чистия спорт по целия свят. В биографичните филми за неговата кариера го наричат мексиканския еквивалент на Дейвид Бекъм. Общественият му имидж също е на изключително високо ниво. Маркес притежава необходимата харизматичност и дипломатичност, за да е предпочитан гост на телевизионни предавания, шоупрограми и светски събития. В личния живот също му върви. Първо бе женен за красивата мексиканска актриса Адриана Лават, а след безболезнен развод се взе с модела Джейди Мишел.

Рафаел Маркес е водеща фигура в мексиканския футбол през последните 21 години. Той постигна изключително големи и знакови успехи, които остават завинаги в мексиканската история. 39-годишният футболист продължава да е пример в много аспекти за подрастващите.

Роден на 13 февруари 1979 година в Самора, Мичоакан, Мексико. Той е син на бившия футболист Рафаел Маркес Ескеда и на Роса Мария Алварес.

Първата му съпруга е мексиканската актриса Адриана Лават. Бракът му с нея продължава шест години, а двамата имат две деца – Сантиаго и Рафаела. Втората му връзка е с Жайди Мишел, с която сключи брак през 2011 година.

През 2005 година Рафаел Маркес създава фондация, с която да помага на мексиканските деца в неравностойно положение. Той откри рехабилитационна клиника за контузии, причинени от спорта в Пуерто Ваярта.

Рафаел Маркес обича много да чете книги, а любимата му е на Габриел Гарсия Маркес – „100 години самота“.

Като малък започва да рита футбол със своя баща, а когато е сам, играе с топката срещу стената. В родния си град той тренира с деца, които са по-големи от него, а това му помага да израсне по-бързо и да стане по-добър. На 13-годишна възраст той влиза в академията на Атлас де Гуадалахара, съчетавайки футбола с ученето.

С отбора на Атлас той дебютира в мексиканския шампионат на 19 октомври 1996 година в мач срещу УНАМ Пумас, когато е едва 17-годишен. Отборът му е съставен от млади футболисти, които стават известни като „малките герои“. Той играе в тима три сезона, в които записва 77 мача и отбелязва 6 гола като централен защитник. След това започва неговото приключение в Европа. През 1999 година след участието му в Копа Америка, Монако го купува за сумата от 5 милиона долара. Той дебютира в Лига 1 на 14 август същата година в мача срещу Бастия.  Става шампион във френското първенство още през първата си година. Освен това е избран за най-добър защитник в лигата. През 2003 година печели още един трофей с монегаските – Купата на Лигата. Той се превръща в един от най-добрите централни защитници на стария континент. През летния трансферен прозорец на 2003 година Барселона плаща 5 милиона евро, за да купи Маркес. И се превръща в първия мексиканец, който играе в Ла Лига. Дебютът му е на 3 септември 2003 година срещу Севиля. Маркес отбелязва първия си гол в Испания на 9 ноември същата година. През сезон 2004/05 печели първата си шампионска титла в Примера дивисион. Той играе еднакво добре като централен защитник и дефанзивен халф. В третия си сезон в Барселона Маркес печели шампионската титла в Ла Лига, трофея от Шампионска лига, както и Суперкупата на Испания. Рафа се превръща в първия мексикански футболист, който успява да спечели Шампионска лига. През 2006 година той подновява своя договор с Барселона за четири сезона. През ноември същата година получава испанско гражданство. Три години по-късно успява да спечели за втори път Шампионска лига. Годината е завършена с шест спечелени трофея. След като печели всичко възможно с Барселона, през лятото на 2010 година  преминава в Ню Йорк Ред Булс, където играе година и половина преди да разтрогне своя договор. Следващата му дестинация е Клуб Леон, с който подписва на 12 декември 2012 година. През 2013 година става шампион на Мексико, като капитан на отбора. С това отличие той се превръща в първия мексиканец, който печели три шампионски титли в лиги, в три различни държави – Франция, Испания и Мексико. През следващата кампания отново печели титлата с Клуб Леон. През 2014 година се завръща в Европа, след като подписва с Верона и дебютира в Серия А на 31 август 2014 година срещу Аталанта.

Неговият уверен език на тялото на футболния терен е очевиден. Рафаел Маркес Алаварес е един от най-добрите централни защитници. Той е защитник, който доказва една от основните теории във футбола – футболната интелигентност и подготовката преодоляват грубата сила и физическото предимство. Рафа Маркес се отличава със своите лидерски качества, смелост, страхотен поглед върху играта, организация на своя тим в двете фази, чудесно позициониране, отлично подпомагане, умее бързо да възстанови притежание върху топката, има добра техника (особено първото му докосване и способността му да преминава съперникови играчи). Той разполага с отличен десен крак, който е използван не само за дълги и точни подавания, но и за постигането на смъртоносни цели от фаулове. Неговата елегатност върху топката му спечели прякора „Кайзерът от Мичоакан“, напомняйки със своя стил на игра на феновете за германската легенда Франц Бекенбауер. С тези изключителни умения за контрола на топката, Рафа е еднакво компетентен в центъра на защитата, а също така често е използван и в халфовата линия, което е една от причините той да е толкова успешен по време на годините си в Барселона.

Историята на Рафаел Маркес с националния отбор на Мексико започва на 5 февруари 1997 година, когато  е едва 17-годишен и дебютира в двубоя срещу Еквадор. Участва на четири световни първенства до този момент – през 2002, 2006, 2010 и 2014 година. В Русия ще бъде петото му Световно първенство. Взима участие на Купата на Конфедерациите на Копа Америка, които се провеждат през 1999, 2001, 2004, 2007 и 2015 година. Играе за Мексико на Голд Къп през 2003, 2007 и 2011 година. С националния отбор на ацтеките  печели Купата на Конфедерациите през 1999 година и Голд Къп през 2003 и 2011 година. През 2014 година се превръща в първия футболист в историята на играта, който е капитан на четири последователни световни първенства.

За 21 години с националния отбор на Мексико той взима участие в над 140 мача, като отбелязва 19 гола и участва в пет световни първенства, шест пъти участва в Копа Америка, четири пъти в Голд Къп и три пъти в Купата на Конфедерациите.

На Мондиала в Бразилия през 2014 година Рафаел Маркес влезе в историята, като се превърна в единствения мексикански футболист, който вкара на три световни първенства. Рафа се разписа в третия мач от груповата фаза срещу Хърватия.

Кариерата на Рафаел Маркес е белязана от един много голям скандал, в който той е замесен на 9 август 2017 година. Американските спецслужби включиха името на Рафа Маркес в списъка с 21 мексиканци, които са били използвани за параван на мексиканските наркокартели, за да могат последните да инвестират мръсните си пари в законни бизнеси. Организатор на схемата е небезизвестният бизнесмен Раул Флорес Ернандес. Според анализа на американците Раул Флорес работи приоритетно с картела "Синалола", отговорен за хиляди публични екзекуции в Мексико. Опитният финансист обаче поддържал добри контакти и с другите картели. Според медиите в САЩ Рафаел Маркес е прал наркодолари чрез своето футболно училище, специализирано в издирването и усъвършенстването на футболни таланти. Маркес категорично отрече всички обвинения по свой адрес и се зарече да изчисти името си пред света. Футболистът допълни, че е наел огромен екип от адвокати, които лесно щели да докажат невинността му. В момента Маркес не е заплашен от затвор, но всичките му банкови сметки на американска територия са блокирани.

Имаше огромна дискусия относно това дали Маркес трябва да вземе участие на Мондиал 2018 и да бъде включен в състава на Мексико. В края на април 39-годишният футболист обяви, че слага края на своята кариера и всички мислеха, че мечтата му за пето участие на Световно първенство вече е приключила. Не такива се оказаха плановете на националния селекционер на ацтеките Хуан Карлос Осорио, който включи Маркес в състава за големия форум в Русия, въпреки всички странични факти. В началото на подготовката на Мексико за турнира Маркес дори тренираше с фланелка, на която липсваше логото на спонсорите.

На Мондиал 2018 Рафаел Маркес ще запише последната глава от своята славна история. Какво ли му е приготвила съдбата?