Агентът на футболната звезда Месут Йозил – д-р Еркут Согут не се стърпя и отвърна подобаващо на гандиозните критики, които президентът на Байерн Мюнхен Ули Хьонес отправи към германския плеймейкър, след като последният обяви оттеглянето си от националния тим. Представителят на Йозил нарече коментарите на Хьонес „глуповати” и приложи немалък брой аргументи, които развенчават думите на шефа на баварците.

Хьонес мощно срещу Йозил: Добре, че се маха, от години не играе нищо

Асът на Арсенал мотивира решението за прекратяване на кариерата си в „маншафта” с начина, по който е бил третиран от футболната федерация на страната „преди, по време и след отпадането от Мондиал 2018”, като обвини нейния президент Райнхард Гриндел в расизъм. Това предизвика множество реакции, като най-скорошната бе именно на Хьонес, който според мнозина прекрачи линията с твърдението, че „от години Йозил играе като л**но”.

Расизъм и неуважение изгониха Йозил от "бундестима"

Турски политици поздравиха Йозил за оттеглянето му

„Коментарите на г-н Хьонес тотално не отговарят на темата, защото те нямат нищо общо с футбола”, започна д-р Согут в посланието си. „Той се опитва да отклони вниманието от истински проблем – проблема за расизма и дискриминацията в Германия, който излиза на показ отново всеки ден в немското общество.”

„Както Месут заяви в своето изявление, той приема разумните и справедливи критики за своя футбол, като ги счита за неразделна част от играта. Въпреки това г-н Хьонес не може да представи нито едно истинско доказателство, с което да подкрепи глуповатите си твърдения, които са силно преувеличени. В този случай статистиките говорят ясно. Двадесет и три гола, 40 асистенции – което е рекорд за Германия – и петкратен Германски футболист на годината, като три от наградите идват след 2014-а (когато бе спечелена последната за страната световна купа – б.р.).”

„Той твърди, че Месут е бил „призрак” години наред, но кой „призрак” ще спечели всички тези награди и ще постигне всички тези успехи? Месут създаде повече шансове по време на Мондиал 2018 средно на 90 минути от всеки друг играч, но разбира се, Хьонес избра него за своя критицизъм. Като президент на Байерн Мюнхен за него не беше най-добре да се фокусира върху представянето на неговите футболисти, тъй като осмина от състава на Германия играят за клуба.”

„Ако Месут е чак толкова лош играч, какво казва това за мненията на Йоаким Льов, Арсен Венгер и Жозе Моуриньо? Това са трима елитни мениджъри, които считат Месут за един от най-добрите на своя пост. Смешно, е че г-н Хьонес се счита за по-квалифициран да преценява футболните качества в сравнение с тези хора, а на всичкото отгоре разчита на изфабрикувани статистики.”

„Очевидно е, че коментарът му за липсата на единоборства от Месут е напълно неверен и изсмукан от пръстите. Но, за да бъде ясно на всички, по време на Мондиал 2014 и UEFA EURO 2016 Месут спечели 65 процента от своите дуели средно на мач, още повече, че беше най-важният играч в мачовете срещу Франция и Италия през 2016-а, което отново осмива нелепите твърдения.”

„Фактите говорят сами по себе си и, всъщност, кой е той, че да говори за Месут по такъв начин? Тези лъжи са евтини, подчинени на предразсъдъци и им липсва каквато и да е основа и спомагат за разпространението на обидни новини.”

„Г-н Хьонес, ние няма да хабим повече време или енергия, за да обсъждаме тема, за която очевидно не разбирате нищо. Материята, която очевидно му е много ясна, са онези 28,5 милиона евро данъци, които укри и заради които бе принуден да подаде оставка като президент на Байерн, а също и получи криминална присъда.”

„Що за човек го прави всичко това? Когато той извърши този противозаконен и криминален акт, той открадна пари от германското общество по егоистични причини. С тези парии можеха да се развият училища и болници, но вместо това те напълниха джобовете му. Той не само изложи себе си, но също така – и по-важното в случая – изложи германския футбол и народа на Германия.”

„Г-н Хьонес много удобно опита да насочи разговора към футбола. Вие сигурно сте забелязали, че обръщението на Месут съвсем не акцентираше върху играта, защото той приема критиките, когато са свързани с играта. Истинският проблем е вече споменатият – за възраждането на расизма и дискриминацията при търсенето на изкупителна жертва.”

„Йозил показа кураж и смелост да говори от името на всички тези, които са третирани нечестно в Германия. Имигранти, мюсюлмани и други. Хьонес очевидно е един от онези, които не могат да се изправят лице в лице срещу проблемите, които са под носа му, затова се крие зад фалшиви статистики. Той не е по-добър от хората, които Месут спомена в своето изявление, защото нарочно игнорира общата картина. И тъй като има умисъл, Хьонес много добре знае какво прави. Отправянето на луди коментари относно футбола на Месут, поне той така мисли, би създало голяма реакция и би прикрило истинския проблем.  Става дума за проблем, от който той и много други в Германия се страхуват да застанат лице в лице, проблем, който е по-добре да бъде заметен под килима, защото истината не е удобна. Г-н Хьонес демонстрира дълбочината на своя характер и истинската си персона като игнорира всичко това и прави идиотски коментари за футбола.”

„Е, аз няма да му позволя да успее. Месут даде всичко за Германия на и извън терена и допринесе повече за страната, отколкото самият той бе мечтал”, завърши д-р Согут.