Легендарният германски футболист Лотар Матеус вярва, че полузащитникът на Арсенал Месут Йозил е очаквал критиките по негов адрес след полемичните му медийни изяви в дните преди старта на Мондиал 2018.

Известен факт е, че Йозил се отказа от националния отбор на Германия в последните седмици, след като усети расизъм по негов адрес, след като в общественото пространство излезе снимка с него и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Месут Йозил е трябвало да бъде подготвен да срещне расизма веднага след неговите действия преди Мондиала в Русия, сподели бившият национален селекционер на България.

Звездата на Арсенал прекара турболентно последното тримесечие след позирането за фотоса с турския държавен глава, а германските привърженици приеха „на нож” снимката.

„Може би трябваше да се подходи по мъдро. Какво очакваше Месут Йозил да се случи, след като публикува снимката? Жалко и тъжно е всичко, което стана постфактум. Ако трябва да бъдем обективни, темата бе подценявана от самото начало от всички главни страни. Всеки може да се снима, с който си иска, но след това човек трябва да бъде подготвен да се изправи пред критиките и да даде отговори за своите деяния – темата с Йозил бе протакана прекалено дълго”, довери световният шампион с Германия.

„Месут е чудесен футболист. На национално ниво той бе част от отбора, който помогна на Германия да стане световен шампион след 24 години чакане. През последните четири години не ми харесва неговото представяне. Говоря само за спорното му представяне. Аз не се интересувам от страничните неща. Загуба е, когато играч с такъв квалитет не е част от твоя отбор. Надявам се нещо да се промени в неговата позиция”, завърши Лотар Матеус.