Световният шампион с Германия Месут Йозил изненадващо обяви оттеглянето си от националния отбор. Той обяви това свое решение в социалните мрежи и разкри какви са причините за него. 

"С натежало сърце обявявам, че повече няма да нося екипа на Германия заради всички събития от последните седмици, донесли ми усещането за неуважение и расизъм. Преди носех германската фланелка с гордост и удоволствие, а сега вече не е така."

"Това решение е много тежко за мен, защото досега винаги съм давал всичко от себе си за отбора и съотборниците си. Но когато високопоставени членове на Германския футболен съюз се отнасят с мен по начина, по който го направиха, не уважават турските ми корени и ме превръщат в политическа пропаганда, просто не мога да продължа."

"Затова слагам точка. Футболът не трябва да дава поле на изява на такива неща и аз няма да стоя отстрани и да гледам. Расизмът не бива никога да бъде приеман и толериран", обяви Йозил в социалните мрежи. 

Вече бившият германски национал позира до турския президент Реджеп Ердоган в момент, когато отношенията между двете страни бяха много обтегнати. И това му донесе множество критики, които се превърнаха в откровени нападки след невзрачното му представяне на Световното първенство, където беше под абсолютно всякаква критика. 

Той приключва кариерата си в Бундестима с 92 мача и 23 гола на сметката си и със славата на световен шампион от Мондиал 2014 в Бразилия, когато представянето му беше съвсем различно, в сравнение с шампионата четири години по-късно.