Бившият световен шампион в тежка категория Александър Поветкин (33-1, 23 КО) победи Кристиан Хамер (22-5, 12 КО) чрез единодушно съдийско решение - 119-109, 120-108 и 120-107 - на боксова галавечер в Екатеринбург, Русия.

Битката с Хамер беше одобрена като елиминатуарна за титлата на WBA, което означава, че сега Поветкин е задължителен претендент на Джошуа. Точно сега британецът и неговият екип преговарят за битка за обединение на титлите с шампиона на WBO Джоузеф Паркър и последните информации сочат, че тази среща да се състои през март. Ако не се стигне до подобна развръзка, Поветкин е  интересен вариант за Джошуа.

38-годишният Поветкин беше доста противоречива фигура през последните няколко години. През 2016 година той трябваше да се изправи срещу шампиона на WBC Дионтей Уайлдър, но руснакът даде положителна допингпроба няколко дни преди самата среща и това провали плануваната битка. Имаше много правни спорове след това, но основният факт за феновете на бойните спортове е, че Поветкин така и не се изправи срещу Уайлдър.

Руснакът все пак се завърна през декември миналата година, за да запише зрелищен успех с нокаут над Йоан Дюпа, а след това и рутинна победа над Андрий Руденко през юли. Победата над Хамер е седма поредна за Поветкин, откакто той загуби за първи път в своята кариера през 2013 година срещу Владимир Кличко.