Огромен интерес към конкурса по тазгодишната програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“, отчитат организаторите от букмейкърската къща и партньорите от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Приемът на документи започна на 6 януари и продължава до 3 февруари. По традиция обаче повечето кандидати изпращат формулярите си непосредствено преди крайния срок. До момента едва 12 спортисти са подали проектите си, но ежедневно експертите на ФРГИ отчитат десетки обаждания, свързани с окомплектоването на документите. Очакванията са финалният брой търсещи финансиране да надхвърли 100. Сред най-честно задаваните въпроси са как да бъде попълнен формуляра за кандидатстване, от кого трябва да се получат препоръките и т. н. Организаторите призовават участниците в конкурса да не чакат последния момент, за да изпратят документите си. Желателно е преди да попълнят и изпратят кандидатурите си младежите да прочетат Правилата на конкурса.

Над 30 човека ще оценяват получените проекти. Те са включени в т. нар. Група на съветниците. Това са известни състезатели, треньори, общественици, представители на медийните партньори и на организаторите на инициативата. Всеки от тях заслужава благодарности и поздравления за доброволния труд, с който се включва в инициативата. Имената им засега се пазят в тайна до приключване на оценяването.

Сред критериите, по които се оценяват проектите, са дали поставената цел, която се стреми да постигне кандидата, е ясно и конкретно формулирана, има ли той потенциал за професионално спортно развитие, дали е ясно формулирано какви ще са ползите от проекта и др. Важно за кандидатурите е и очакваните резултати да съответстват на целта на кандидата. Официалното обявяване на спечелилите проекти ще е в края на февруари на специална церемония в София.

И тази година организаторите на програмата намират подкрепата на спортни училища от цялата страна, които съдействат за популяризирането на „Спортни таланти“, за да може инициативата да достигне до максимален брой атлети. Съдействие оказват и много федерации и клубове. За популяризирането на програмата своят принос дават и медийните партньори на проекта „Спортни таланти”: Дарик радио, БНР, телевизиите ТВ7 и Канал 3, вестниците „Стандарт“, „Дума“, „Марица”, и „Еврофутбол”, информационните агенции КРОСС и БГ НЕС, както и сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg, www.bgathletic.com, www.dir.bg, www.winner.bg, www.ngobg.info и www.chuime.bg.

Българският букмейкър „Еврофутбол” желае много успехи на спортните ни надежди и очаква техните проекти!