Тервел Пулев е един от най-добрите съвременни български боксьори, брат на друг знаменит наш спортист – Кубрат Пулев. Тервел е двукратен европейски вицешампион за 2010 и 2011 г. и носител на бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Тервел Пулев е и един от членовете на Групата на съветниците, които оценяваха кандидатурите на младите ни атлети по програмата „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ за 2014 г.

Здравейте! Ще започнем това интервю по малко нестандартен начин - тип лексикон. Вашето име е?

Тервел Венков Пулев

Години?

31 години

Професионални изяви / професия - сега, преди, с какво се занимавате?

Занимавам се с бокс от 1994 г. Уча и Право в Софийския университет "Климент Охридски".

Кой е любимият Ви спорт?

Бокс

Кой е любимият Ви спортист и защо?

Йордан Йовчев, защото е велик.

Защо станахте боксьор и какъв щеше да бъде животът Ви, ако не бяхте тръгнали по този път?

Нямам идея какъв щях да съм, ако не бях станал боксьор. Не съм си се представял по друг начин.

Кога чухте за програмата "Спортни таланти" на "Еврофутбол" за първи път, по какъв повод?

За тази програма чух на награждаването "Спортист на годината" – 2012 г., когато наградиха едно момче – млад спортист, по същата програма (Бел. ред. – Владимир Далаклиев, таекуондо връчи награда на Кубрат Пулев за Спортист на публиката, след анкета, проведена от „Еврофутбол“ в техния сайт).

Защо се съгласихте да участвате в Групата на съветниците и да оценявате кандидатурите за тазгодишното издание на програмата?

Защото обичам да правя неща безкористно, да дам нещо, от което няма да спечеля нищо материално. И с други подобни каузи съм се ангажирал, но те не са публично обявени. А и в случая става дума за млади таланти в областта на спорта, които имат нужда от подкрепа, а това ми е близко.

Какво мислите за нивото на родните млади надежди в личностен и професионален план, според кандидатурите, които вече видяхте?

Според мен нивото на родните млади надежди по нищо не отстъпва на техни колеги от други държави. Смятам, че в много случаи липсата на средства за условия и възтановяване прави разликата от нашия спорт до световния.

На какъв принцип оценявате кандидатурите - имаме правила за това, но по всяка вероятност имате и лични принципи за това какъв трябва да бъде един успешен спортист?

В програмата има ясни инструкции, по които да се води всеки един от съветниците. Всеки спортист има собствена идентичност, но общото между всички е, че трябва да имат огромна воля, вяра и стремеж към победата.

Къде е мястото на големите компании и частните дарители в развитието на българския спорт?

Големите компании би трябвало да подпомагат избран от тях спорт. Знам за такива примери в други държави.

А на държавата?

Ролята на държавата се изразява в това да изисква от една или друга голяма чужда компания да стимулира определена федерация или клуб, щом иска „да стъпи“ на нашия пазар.

Каква е "рецептата" за успешна подкрепа на спортистите в България, според Вас?

Проблемът се крие в голяма степен в липсата на условия за постигане на високо спортно майсторство. Но, проблем е и това, което виждам в младите боксьори в младежките национални отбори, а именно липса на мотивация - питат за пари преди да са показали каквото и да било...

Какво ще пожелаете на младите ни таланти?

Пожелавам им да не се предават и да следват мечтите си!

А на "Еврофутбол"?

На „Еврофутбол“ пожелавам да вървят в същата посока - да подпомагат младите таланти. Правят голямо добро!