След едногодишното забавяне на олимпийските игри, феновете по целия свят се подготвят за две седмици спортен адреналин от Япония. През повечето време няма да се спи или ще се става по тъмно, но емоциите ще си заслужават. 205 държави ще се състезават в 50 спорта.

Представяме ви 10 любопитни факта, които трябва да знаете за Токио 2020:

Ще бъде скъпо

Никога не е било евтино да бъдеш домакин на олимпийските игри. Първоначалният бюджет на Токио 2020 беше приблизително 6,8 млрд. долара. Финалната цена обаче се очаква да бъде близка до 20 млрд. долара. Въпреки че сумата звучи стряскащо, тя не се доближава изобщо до най-скъпата олимпиада. Палмата се държи от Пекин 2008 г., когато домакините похарчиха общо 40 млрд. долара.

Новите спортове

Тази година ще видим няколко нови спорта - скейтборд, баскетбол 3х3, бейзбол, спортно катерене, сърф и карате. Така спортните дисциплини набъбват на 33. Стремежът е да се привлече по-широка и млада публика.

Най-млад и най-възрастен спортист

Сирийката Хенд Заза е само на 11 години и е най-младата представителка в тениса на маса от 50 години насам. В другия край на спектъра е роденият в Китай Ни Лиан, който е на 50 г. и ще представлява Люксембург в Токио.

Медалите са от рециклирани електронни устройства

Медалите за Токио 2020 са изработени изцяло от рециклирани електронни устройства. Японските граждани бяха насърчавани да даряват нежелана електроника, като мобилни телефони и лаптопи. В крайна сметка бяха събрани 78 000 тона стари устройства, а от рециклираните материали са произведени общо 5000 медала.

Олимпийското село

Домакините са положили огромни усилия олимпийското село да бъде екологично. Леглата например са изработени от биоразградими картонени кутии.

Домакин за втори път

Токио вече е приемал най-висшия спортен форум – олимпиадата през 1964 г. Обновеният национален стадион, който е с капацитет от 68 000 зрители и е използван преди 57 години, ще бъде арена на церемониите по откриването и закриването тази година. Япония два пъти приема и зимни игри - Сапоро през 1972 г. и Нагано през 1998 г.

Индустрия и култура

Япония е известна със значителния си напредък в технологиите. Ще бъдат използвани автомобили без шофьор за превоз на спортисти. За целта ще се заложи на футуристични роботи, които ще оздравяват атлетите. Олимпийският факел пък е проектиран във формата на цветето Сакура. Той е направен от рециклиран алуминий от Фукушима, мястото на земетресението, предизвикало аварията в атомната електроцентрала през 2011 г.

Талисманите идват от анимета

Двата роботизирани талисмана са вдъхновени от японската аниме култура. Мирайтова е име, което съчетава думите бъдеще и вечност на японски. Сомейти пък произлиза от вид черешов цвят.

Приобщаване

През годините олимпийското движение направи много за приобщаването, като не на последно място е провеждането на параолимпийските игри, което позволява на спортистите с увреждания да се състезават помежду си. Всички вярват че спортът е нещото, на което всеки може да се наслади, независимо от своя пол, етническа принадлежност, сексуална ориентация или религиозни убеждения. И въпреки че няма да има фенове, мотото на Игрите в Токио е „Обединени от емоция“.

Безопасност

По темата съществуваше сериозно притеснение при предишната олимпиада в Рио заради невероятно високата престъпност в града. Сега обаче не съществува такава опасност. Токио беше обявен за най-безопасния град в света през 2017 г. Класирането му се основаваше на 49 отделни показателя, включително здраве, лична сигурност и лесен достъп до болници.