Близо 87 процента от обидите, написани или изречени в социалните медии към участници на Олимпийските игри в Токио това лято, са насочени към жени, съобщава агенция Ройтес. Това сочи проучване на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), изготвено съвместно със Сигнифай Груп. Спортистките са били обиждани на пет различни основи - сексизъм, расизъм, трансфобия (неприемане на трансджендърите), хомофобия (неприемане на хомосексуалистите) и недоказани обвинения за употреба на допинг.

В изследването са включени 161 профила на спортисти в Туитър, като 81 от тях са на жени, а други 80 - на мъже. ИААФ и Сигнифай Груп са окрили 132 публикации с дискриманторно съдържание, като при девет процента от тях има подчертано изразена трансфобия и в друг един процент - хомофобия.

"Ние искаме клубовете по лека атлетика, училищата и местата за практикуване на масов спорт да бъдат безопасни и лишени от дискриминация. Именно затова проучването ни притесни много. Най-странно обаче е това, че обидите са насочени предимно към хора, които се намират в момент на отбелязване на някакво върхово спортно постижение. Към хора, които искат да мотивират останалите", заяви президентът на ИААФ Себастиан Коу. На Олимпийските игри най-успешни за България бяха именно дамите. Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и националният анбсамбъл по художествена гимнастика спечелиха златни медали, Антоанета Костадинов (спортна стрелба) взе сребро, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба) добавиха по един бронз.