Златото на България е напълно заслужено. Техническият комитет по художествена гимнастика съобщава, че класиранията и резултатите са честни и безпристрастни, както за индивидуално, така и за ансамбли.

Грозен скандал със заплашване на съдии и опит за манипулиране на оценките им от финалите на състезанията по художествена гимнастика в Токио. За това алармираха от международната федерация вчера десетина дни след края на Олимпийските игри. Става въпрос за титилите, които спечелиха нашите златни момичета от ансамбъла, както и за първото място в индивидуалното на израелката Линой Ашрам.

От ФИГ не посочват откъде идват заплахите. 

"Техническият комитет по художествена гимнастика на Международната федерация по гимнастика /FIG/ осъществи задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка във всяка фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. В резултат от този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито.

Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класиранията и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика са честни и безпристрастни, както за индивидуално, така и за ансамбли.

FIG установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за Олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа.
 
Бяхме ужасени да научим, че няколко съдии от панелите по художествена гимнастика са получавали множество заплахи и съобщения на омраза след състезанията от Олимпиадата. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. FIG иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работа си", гласи съобшението на ФИГ.