Италия никога не е познавала такова спортно лято. След като скуадрата на Роберто Манчини изпълни обещанието си да спечели Евро 2020, олимпийците прибраха рекордните 40 медала, от които 10 златни, в Токио. Фабио Капело пък каза: „Никога не съм се чувствал толкова много италианец като сега“.

Ще се пренесе ли емоционалният фактор и в новия сезон на Серия А? Или елитът на Италия ще бъде прекалено блед след напускането на толкова водещи играчи? Отборът на Интер, който сложи край на деветгодишната диктатура на Ювентус, се сбогува с Антонио Конте, Ромелу Лукаку и Ашраф Хакими. Техните градски съперници Милан, пуснаха Джанлуиджи Донарума да си тръгне като свободен агент.

Щетите върху марката „Серия А“ са неоспорими. Конте се вписва в рядката категория суперзвезден мениджър. Той е способен да носи не само славата и популярността, но и успеха - както го направи с Ювентус и Челси.

Лукаку пристигна в Милано с накърнена репутация, но отново се утвърди при Конте като един от най-добрите №9 в света, както и като любимец на феновете, на когото бяха посветени два стенописа. Хакими почти удвои стойността си с доминиращата роля ва десния бек. Донарума бе обявен за играч на УЕФА на турнира на Евро 2020 и спаси решителната дузпа на финала.

Дори бъдещето на Кристиано Роналдо в Серия А е неясно с постоянни спекулации, че иска да се измъкне от последната година на договора си с Ювентус.

Връзката му с Масимилиано Алегри е под наблюдение, след като завърналият се начело на „бианконерите“ треньор заяви, че CR7 ще носи по-големи отговорности и ще бъде модел за подражание.

Ювентус се надява Алегри да възстанови кариерата на Пауло Дибала, който вкара рекордните 22 гола в кариерата си през сезон 2017-18 именно при настоящия наставник. Тази цифра се срина до пет, след като Роналдо пристигна през следващия сезон. Продължителните преговори за удължаване на договора на Дибала, който изтича през 2022 г., създадоха допълнително безпокойство за Ювентус. И все пак отборът изглежда силен. Федерико Киеза е готов да продължи след блестящите си евромачове, докато друг италиански национал - Мануел Локатели, пристига от Сасуоло, за да надгради в най-слабото място на отбора - халфовата линия.

Ювентус започва кампанията като фаворит, до голяма степен благодарение на заминаванията в Интер. Беше ясно, че шампионите ще трябва да намалят разходите това лято, след като китайските собственици трупат загуби заради коронавируса. Продажбата на Лукаку беше удар в сърцето. Той вкарваше, асистираше, стана символ на клуба. Вместо Лукаку, Интер ще има Един Джеко. Въпреки че талантът на босненеца е вън от съмнение, е ясно, че замяната с 35-годишен свободен трансфер подсказва абдикация.

Може би Индзаги все пак ще има върху какво да стъпи. Интер допусна най-малко голове в Серия А през миналия сезон с Милан Шриняр, Стефан де Врай и Алесандро Бастони, които остават непроменени. „Нерадзурите“ все още имат Николо Барела и Марсело Брозович в средата на терена, както и Лаутаро Мартинес отпред. Кой знае дали Кристиан Ериксен отново ще играе футбол?

Тази кампания вероятно ще се дефинира от умението на новите мениджъри - сред които Индзаги - да реализират идеите си. От топ 10 на миналия сезон само Милан и Аталанта имат същите треньори.

Жозе Моууриньо трябва да отстрани големи препятствия пред Рома, но в отбора му има вълнуващи таланти, включително Николо Заниоло. Тами Ейбрахам предлага на състава нещо, което те не са имали от години: нападател, който превъзхожда като ръст и физика съперниковите защитници.

Маурицио Сари запълва мястото на Индзаги в Лацио. Наполи, друг от бившите му клубове, пък може да бъде скритият фаворит за скудетото.

Милан загуби Донарума и Чалханоглу, но привличането на Оливие Жиру ще предложи на треньора Стефано Пиоли така необходимата алтернатива, а може би и допълнение към Златан Ибрахимович. Аталанта продаде Кристиан Ромеро на Тотнъм, но кога ли Гасперини е допускал загубата на основен играч да се отрази на представянето на отбора?