59.8 процента от жителите на Япония считат, че летните олимпийски игри в Токио са една от причините за увеличаването на заразените с коронавирус в страната. Това показват данните от проучване на агенция "Киодо".

Освен това 64,7 % от анкетираните заявяват, че предстоящите Параолимпийски игри в Токио трябва да се проведат без зрители. 19 % от участниците в проучването пък бяха за отмяна на предстоящите състезания.

Анкетата е проведена от 14 до 16 август по телефона, като броят на участващите не се посочва. На 13 август Япония регистрира рекорден брой заразени - 20 293. В същия ден новите случаи в Токио бяха 5773.

Японското правителство не признава евентуална връзка на Олимпиадата в Токио с разпространението на КОВИД-19. Японският премиер Йошихиде Суга заяви на 29 юли, че не смята Игрите за източник на разпространение на вируса, тъй като според него организаторите са предприели нужните мерки.

Олимпиадата в Токио се проведе от 23 юли до 8 август, като по-голямата част от състезанието бяха без зрители. Параолимпийските игри в Токио са от 24 август до 5 септември.